Σαλί Μπερίσα: Ένας από τους κορυφαίους λαθρεμπόρους όπλων. Και ατιμώρητος εγκληματίας πολέμου!

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα υπήρξε ένας από τους κορυφαίους λαθρεµπόρους όπλων στη διάρκεια της σύγκρουσης του Κοσόβου (1998-99), σύµφωνα µε στοιχεία της σερβικής εισαγγελίας για τα εγκλήµατα πολέµου που δηµοσιεύθηκαν χθες από την εφηµερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου. Πρόκειται για «ρατσιστικές συκοφαντίες», απάντησε ο Μπερίσα.
Οι έρευνες της σερβικής εισαγγελίας,σύµφωνα µε το δηµοσίευµα της «Πολίτικα», απέδειξαν ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου (UCK) προµηθευόταν οπλισµό από δίκτυο λαθρεµπορίας, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Μπερίσα.
Την εποχή εκείνη ο Μπερίσα ήταν αντιπολιτευόµενος πολιτικός, αφού είχε παραιτηθεί το 1997 από την προεδρία της Αλβανίας.
 Κατά την προεδρική θητεία του, εκατοντάδες χιλιάδες όπλα και πυροµαχικά είχαν κλαπεί από τα στρατόπεδα της χώρας. Τα περισσότερα από τα όπλα αυτά κατέληξαν στα χέρια του UCK, γράφει η «Πολίτικα», επικαλούµενη τις καταθέσεις τεσσάρων Αλβανών του Κοσόβου, µελών του UCK, που συνελήφθησαν από τις σερβικές δυνάµεις ασφαλείας στη διάρκεια του πολέµου στο Κόσοβο και ανακρίθηκαν για το πώς προµηθευόταν ο UCK τα όπλα που χρησιµοποιούσε.

Το πατρικό σπίτι του Μπερίσα, στο χωριό Πριφτς της Βόρειας Αλβανίας, αποτελούσε βάση συγκέντρωσης του οπλισµού που προοριζόταν για τους αλβανούς αντάρτες στο Κόσοβο, κατέθεσαν οι τέσσερις µάρτυρες. Σύµφωνα µε τους ίδιους, από τον Μάρτιο του 1998 οι αντάρτες του UCK (τον οποίο διοικούσε τότε ο µελλοντικός πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραµούς Χαραντινάι) προµηθεύονταν οπλισµόαπό τη Βόρεια Αλβανία. Στο πατρικό σπίτι του Μπερίσα έφτανε οπλισµός από τη Νότια Αλβανία και στη συνέχεια µεταφερόταν στο Κόσοβο. Σύµφωνα πάντα µε το δηµοσίευµα της «Πολίτικα», η εισαγγελία της Σερβίας διαθέτει συγκεκριµένα στοιχεία για τις ποσότητες οπλισµού που διακινήθηκαν από το σπίτι του Μπερίσα, για τα χρηµατικά ποσά που πληρώθηκαν και για τους τραπεζικούς λογαριασµούς µέσω των οποίων διακινούνταν τα χρήµατα.

Μέσω Ελβετίας
Η φιλοκυβερνητική εφηµερίδα του Βελιγραδίου γράφει επίσης πως το µεγαλύτερο µέρος των χρηµάτων για τον οπλισµό συγκέντρωνε η αλβανική οργάνωση Η Πατρίδα Καλεί που δρούσε στην Ελβετία και ότι ένας από τους λογαριασµούς ανήκει στον Μπερίσα. Οι σερβικές διωκτικές αρχές πιστεύουν πως ο λογαριασµός αυτός, ο οποίος βρίσκεται σε γερµανική τράπεζα και στον οποίο εµφανίζεται ως συνδικαιούχος µε τον Μπερίσα κάποιος Αντρέας Σουλτς, συνδέεται επίσης µε την υπόθεση εµπορίας οργάνων ανθρώπων.

 Η «Πολίτικα» γράφει ακόµη πως η σερβική εισαγγελία, διερευνώντας την υπόθεση εµπορίας οργάνων, συγκέντρωσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στα τέλη του 2008 ο Σαλί Μπερίσα διέταξε όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας της Αλβανίας να καταστρέψουν όσα έγγραφα είχαν σχετικά µε απαγωγές Σέρβων στο Κόσοβο, τη µεταφορά τους στην Αλβανία, τη δολοφονία τους και την αφαίρεση οργάνων τους. Σύµφωνα µε τη σερβική εφηµερίδα, η διαταγή αυτή δόθηκε αφού προηγουµένως, µεταξύ 15 και 25 Σεπτεµβρίου 2008, είχαν επισκεφθεί την Αλβανία και είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις µε τον Μπερίσα ο Ραµούς Χαραντινάι και ο νυνπρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίµ Θάτσι.

ΚΟΣΟΒΑΡΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ έδωσαν στοιχεία στις σερβικές αρχές για το πώς έφταναν στα χέρια τους όπλα από την Αλβανία
«Ρατσιστικές συκοφαντίες»
ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα απέρριψε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τες «ρατσιστικές συκοφαντίες». «Οι ισχυρισµοί της “Πολίτικα”, ενός φερέφωνου των σέρβων υπερεθνικιστών και υποστηρικτή της γενοκτονίας που έκαναν οι Σέρβοι στη Βοσνία και στο Κόσοβο, δεν είναι παρά ρατσιστικές συκοφαντίες», δήλωσε.

Συνέδεσε επίσης το δηµοσίευµα µε την «αντιαλβανική υστερία που κατευθύνεται από τον (ειδικό εισηγητή του Συµβουλίου της Ευρώπης και ελβετό κοινοβουλευτικό) Ντικ Μάρτι, έναν ρατσιστή ο οποίος χωρίς καµιά απόδειξη προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να αµαυρώσει τον πόλεµο των Αλβανών στο Κόσοβο». «Οπως παρουσιάζονται αυτές οι κατηγορίες, είναι µόνο προς τιµήν µου», τόνισε ο αλβανός πρωθυπουργός.

Οι κατηγορίες κατά του Μπερίσα διατυπώνονται λίγες εβδοµάδες µετά τη δηµοσιοποίηση έκθεσης του Μάρτι ο οποίος εµπλέκει τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίµ Θάτσι σε λαθρεµπόριο ανθρωπίνων οργάνων. Σύµφωνα µε την έκθεση αυτή, ο κοσοβάρος ηγέτης ηγούνταν τµήµατος του UCK που ήλεγχε µυστικά κέντρα κράτησης στην Αλβανία στα οποία φέρεται ότι διεξαγόταν λαθρεµπόριο ανθρωπίνων οργάνων µε θύµατα σέρβους αιχµαλώτους.

Στην έκθεσή του, ο Μάρτι ανέφερε επίσης πως ο Θάτσι ενεργούσε «µε την υποστήριξη και τη συνέργεια όχι µόνο των προηγούµενων κυβερνήσεων της Αλβανίας, περιλαµβανοµένης της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών που ήταν τότε στην εξουσία, αλλά και της αλβανικής µυστικής υπηρεσίας και της τροµερής αλβανικής µαφίας».

ΠΗΓΗ
Σχόλια