Στο 10,5% εκτινάχθηκε το έλλειμμα του 2010

Η χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat για το περσινό έλλειμμα, που «ξέφυγε» περισσότερο από μία μονάδα του ΑΕΠ από τους αρχικούς υπολογισμούς υπό το βάρος της ύφεσης, και αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη «φορτώνει» το φετινό προϋπολογισμό με πρόσθετα βάρη 2,3 δισ. ευρώ.
Ακόμη δυσχερέστερη καθίσταται η προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει τους φετινούς στόχους που έχει θέσει για το έλλειμμα και να πείσει τις αγορές πως μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά, μετά τη μεγάλη ανοδική αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος στο 10,5% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, αντί 9,4% που ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού.
Η χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat για το περσινό έλλειμμα, που «ξέφυγε» περισσότερο από μία μονάδα του ΑΕΠ από τους αρχικούς υπολογισμούς υπό το βάρος της ύφεσης, «φορτώνει» το φετινό προϋπολογισμό με πρόσθετα βάρη 2,3 δισ. ευρώ που σε συνδυασμό με την κάλυψη των φετινών αστοχιών διογκώνουν ίσως και άνω των 4 δισ. ευρώ τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται φέτος . Την ίδια ώρα στο 142,8% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Η Κομισιόν τελεί πλέον εν αναμονή της οριστικοποίησης των πρόσθετων μέτρων με το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται αντιμέτωπο με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα:
Την ερχόμενη εβδομάδα φθάνει στην Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ώστε να εξειδικευθούν τα πρόσθετα μέτρα για φέτος, με στόχο να επιτευχθεί πάση θυσία η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ. Κοντά στα μέσα του μήνα αναμένονται και οι επικεφαλής του ΔΝΤ - ΕΚΤ , Ε.Ε., οι διαπιστώσεις των οποίων θα κρίνουν τελικά και την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.


Κομισιόν
Χθες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της αναθεώρησης του περσινού ελλείμματος, επισημαίνοντας πως παρά το ότι πρόκειται για «ανησυχητικά και σκληρά στοιχεία», ανάλογες αναθεωρήσεις παρατηρήθηκαν και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Η Κομισιόν απέδωσε τις αναθεωρήσεις στην τροποποίηση των κανόνων της Εurostat, που συνδέονται με τον τρόπο καταγραφής ορισμένων δαπανών, ενώ ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν, Α. Αλταφάζ απέφυγε να προσδιορίσει τη συμπληρωματική προσπάθεια που θα απαιτηθεί φέτος από την Ελλάδα, παραπέμποντας στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Αναφέρθηκε δε στην «αποφασιστικότητα» της Αθήνας, που αποτυπώθηκε στις ανακοινώσεις της 15ης Απριλίου αλλά και στην ετοιμότητα που δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση για «για συμπληρωματικές προσπάθειες εφόσον κριθεί αναγκαίο».

Η Κομισιόν επιμένει πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι ισορροπημένο και συνιστά μονόδρομο και εκτιμά πως εάν δεν είχαν εφαρμοστεί τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα, το κοινωνικό κόστος στην Ελλάδα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που τώρα υφίσταται.

Μάλιστα ο κ. Αλταφάζ προϊδέασε για κάποια πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα ενόψει των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν στις 13 Μαΐου, τα οποία αναμένεται να καταγράψουν βελτίωση της ύφεσης στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα διέψευσε πως ο Ο. Ρεν προτίθεται να μεταβεί στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου μαζί με τον Ζ. Κ. Τρισέ και τον Ντ. Στ. Καν.

Οι αιτίες της αναθεώρησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δεν συνοδεύονται από αστερίσκους, η απόκλιση από τους αρχικούς στόχους, κατά 1,1% του ΑΕΠ, οφείλεται στα εξής:

Στη μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση που επιβάρυνε κατά 0,1% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2010. Το ΑΕΠ του 2010 έκλεισε στα 230,17 δισ. ευρώ αντί 231,88 δισ. ευρώ που είχε αρχικά εκτιμηθεί

Υστέρηση φορολογικών εσόδων, που σήμανε επιβάρυνση 0,6%, εξαιτίας της μεγαλύτερης ύφεσης.

Στην επιδείνωση στο ισοζύγιο των ΟΤΑ (0,25% του ΑΕΠ), εξαιτίας της αποπληρωμής παλαιών υποχρεώσεων

Στην επιδείνωση στο οικονομικό αποτέλεσμα των ταμείων (0,5% του ΑΕΠ) και των νοσοκομείων (0,3% του ΑΕΠ)

Θετικά επέδρασε η βελτίωση στα αποτελέσματα των ΔΕΚΟ (0,35% του ΑΕΠ) και η προσαρμογή σε εθνικολογιστική βάση των δεδουλευμένων τόκων (0,3% του ΑΕΠ), με αποτέλεσμα να περιοριστεί περίπου στη μια ποσοστιαία μονάδα η τελική επιβάρυνση του περσινού ελλείμματος.

Από  : imerisia.gr
Σχόλια