Ο Παπανδρέου έδωσε το ΟΚ για τις τουρκικές γεωτρήσεις!

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση χθες το πρωί, όχι μόνο στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά σε ολόκληρη την χώρα. Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, ο νούμερο δύο του Ερντογάν, Μπουλέντ Αρίντς – γνωστός για τις κάθε τόσο υποτιμητικές δηλώσεις του κατά της χώρας μας – έριξε διπλωματική βόμβα στα νερά του Αιγαίου και τα… απόνερα έφτασαν μέχρι την Κύπρο, το Ισραήλ αλλά και ίσως ακόμη παραπέρα!
Τι είπε ο Τούρκος πολιτικός; είπε ότι γνωρίζει το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας Παπανδρέου –Ερντογάν και υποστηρίζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε το δικαίωμα της Τουρκίας, για έρευνες στην περιοχή της Κύπρου! Συγκεκριμένα οι δηλώσεις του Αρίντς ήταν: «Ο Παπανδρέου είπε να μην υπάρξει κάποιο ζήτημα με τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο. Να μην υπάρξει ένταση.
Η απάντηση μας ήταν πως “είμαστε αντίθετοι σε οτιδήποτε θα εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις. Οι Ελληνοκύπριοι το ξεκίνησαν.
Έτσι και η Τουρκία στην ΑΟΖ θα κάνει έρευνες. Δεν ακούμε τίποτα. Το Πολεμικό μας Ναυτικό και αν χρειαστεί η Αεροπορία μας θα προστατεύει τις έρευνες μας. Τότε ο Παπανδρέου απάντησε στον Ετζεβίτ: "Έχετε δίκιο. Αν κάνουν έρευνες εκείνοι κι εσείς μπορείτε. Αλλά μην υπάρξει ένταση"»!

Αν ισχύει αυτό που είπε ο τούρκος πολιτικός, πρόκειται για βόμβα μεγατόνων. Βόμβα που όχι μόνο τινάζει στον αέρα την συνεννόηση μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, ΗΠΑ και Ρωσίας για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και την σχέση μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. Γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας μας, εάν όντως εκστόμισε αυτήν την προδοτική φράση, δεν έδωσε μόνο το δικαίωμα στους Τούρκους να προβούν στις προκλητικές τους βόλτες στο Αιγαίο, γύρω από το Καστελόριζο, υποσκάπτοντας την ίδια την ελληνική ΑΟΖ, αλλά τους έδωσε το “πράσινο φώς” και για τυχόν γεωτρήσεις, γύρω από την Κύπρο.

Εάν φτάσαμε στο σημείο ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός να εξισώνει τον θύτη με το θύμα, που εν προκειμένω είναι αντίστοιχα η Τουρκία και η Κύπρος, τότε κάτι όχι απλά σάπιο αλλά ... ραδιενεργά επικίνδυνο υπάρχει στο βασίλειο του Παπανδρεϊσμού. Οι δηλώσεις του Μπουλέντ Αρίντς έγιναν σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Προύσας κατά την διάρκεια συζήτησης για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ Ερντογάν και Παπανδρέου.

Από ελληνικής πλευράς, τις δηλώσεις του Αρίντς, διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, με “κατηγορηματικό τρόπο”, ενώ παρέπεμψε και στις καλένδες την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που αρχικά ήταν να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Τουρκία, με συμμετοχή υψηλόβαθμων παραγόντων και από τις δύο χώρες. Την “οργή” του όμως φέρεται να εξέφρασε και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας μάλιστα από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί σε διάβημα και να ζητήσει μάλιστα την άμεση επανόρθωση των δηλώσεων.

Το αν είπε ή δεν είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στον Ταγίπ Ερντογάν αυτές τις κουβέντες, είναι κάτι που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το μάθουμε ποτέ. Γιατί μάλλον δεν συνηθίζεται να ... ηχογραφούνται οι συνομιλίες. Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Είναι τέτοια η στάση των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, έναντι του κ. Ερντογάν που μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπει σε πειρασμό να πιστέψει τον Αρίντς. Όταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου είναι ο άνθρωπος που επί της ουσίας παρέδωσε τον Οτσαλάν στους Τούρκους, ο άνθρωπος που απέσυρε τις ελληνικές δυνάμεις από τα Ίμια και ευχόταν να πάρει ο άνεμος την ελληνική σημαία, δεν σου είναι πολύ δύσκολο να φανταστείς ότι μπορεί και να ειπώθηκε κάτι τέτοιο.

Να το πούμε απλά. Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει δικαιώματα στον κάθε τούρκο υπουργό να κάνει τέτοιου είδους προβοκάτσιες ή σπέκουλες. Έχει δώσει με την μονίμως υποχωρητική στάση του σε κάθε μέτωπο έναντι της Τουρκίας. Από την Κύπρο εως και την Θράκη. Και δεν μπορεί κανείς να μην φανταστεί το ενδεχόμενο, οι κυβερνώντες της χώρας μας να είναι ενοχλημένοι από την διαδικασία των ερευνών εκ μέρους της Κύπρου, η οποία ας μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε επί του μακαριστού για εμάς και μισητού για τους υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν (μεταξύ των οποίων και ο Παπανδρέου) Τάσσου Παπαδόπουλου.

Και προκλήσεις Ερντογάν από τα Σκόπια
Και ας μην ξεχνάμε ότι οι φιλικές συνομιλίες του Παπανδρέου με τον Ερντογάν αλλά και η... υποστήριξη της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας από την χώρα μας συνεχίζονται, ακόμη και όταν ο ηγέτης της Τουρκίας προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να μας δημιουργήσει προβλήματα σε κάθε μέτωπο. Όπως κάνει και με την περίπτωση των Σκοπίων. Από τα οποία χτες το μεσημέρι έκανε δηλώσεις κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, κατηγορώντας την χώρα μας για την στάση της στο ζήτημα του ονόματος.

Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε μαζί με τον Γκρουέφσκι, τάχθηκε υπέρ της στάσης της ΠΓΔΜ για το όνομα, και της ένταξής της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε ακατανόητη και άδικη τη θέση της Ελλάδας. Τόνισε μάλιστα ότι η “Μακεδονία” έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα, με το οποίο έγινε ανεξάρτητη χώρα. Προθέματα του τύπου, Κάτω, Άνω, Βόρεια, δεν έχουν καμιά σημασία. Ζούμε σ' έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, στον οποίο η ειρήνη και το κυριαρχικό δικαίωμα αποτελούν κοινό στόχο. Η Μακεδονία έχει προοδεύσει τόσο πολύ, που νομίζω ότι θα γίνει μέλος της ΕΕ πριν από εμάς. Γι΄ αυτό, ακόμη μια φορά, σας συγχαίρουμε".

Ε και με αυτόν τον άνθρωπο, που απειλεί με πόλεμο την χώρα μας εάν κάνει έρευνες, που απειλεί με πόλεμο εάν επεκτείνει στα 12 μίλια την θαλάσσια κυριαρχία της, που μας χαρακτηρίζει παράλογους, επειδή δεν δεχόμαστε το όνομα “Μακεδονία” για τα Σκόπια, που ηγείται της χώρας που εισέβαλλε και εξεδίωξε από τα πατρογονικά τους εδάφη εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, ο κ. Παπανδρέου θέλει να κάνει Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας. Ας μην παραξενεύεται μετά, εάν ο κάθε Αρίντς βγαίνει και λέει ότι λέει. Εάν δεν ισχύουν κιόλας...

Δημήτρης Παπαγεωργίου
elora.gr
Σχόλια