Μεγαλειώδης και συγκινητική η παρέλαση των ομογενών μας στη Ν.Υόρκη!


Δεκάδες χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας συμμετείχαν ή παρακολούθησαν τη μεγαλειώδη παρέλαση των Ελλήνων της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης, την Κυριακή.
Όπως κάθε χρόνο, η παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν. Πρόκειται για ένα ετήσιο θεσμό που καθιερώθηκε από το 1937. Μικροί και μεγάλοι φορούσαν παραδοσιακές ενδυμασίες απ' όλες τις περιοχές του Ελληνισμού, κρατούσαν λάβαρα των οργανισμών τους και σημαίες των τριών χωρών: ΗΠΑ, Ελλάδας και Κύπρου.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την παρέλαση, που ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εθνικής μας επετείου, άνοιξε άγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, που καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο και κέρδισε το ενδιαφέρον Αμερικανών φωτογράφων και κινηματογραφιστών.
Κύριο σύνθημα ήταν "Αλληλεγγύη στην Ελλάδα", ενώ ήταν εμφανής η συγκίνηση πάρα πολλών για την οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός.
Συνθήματα που προβλήθηκαν αναφέρονταν επίσης στην ελευθερία της Κύπρου, στην ελληνικότητα της Μακεδονίας, στις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
 
Από αμερικανικής πλευράς, συμμετείχαν ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο δημοκρατικός γερουσιαστής, από το Νιού Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος ήταν ο τελετάρχης της φετινής παρέλασης, ο δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη Τσαρλς Σούμερ, η δημοκρατική βουλευτής Κάρολιν Μαλόνιν, ο δημοκρατικός πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Μιχάλης Γιάνναρης, η δημοκρατική πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά, η επίσης δημοκρατική πολιτειακή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη και πολλοί δημοτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι
Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκάς Λουκάς. Το ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της μόνιμης διακομματικής επιτροπής για θέματα του Ελληνισμού της Διασποράς, Ηλίας Καρανίκας (ΠΑΣΟΚ νομού Ευρυτανίας) και ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος (Νέας Δημοκρατίας νομού Καβάλας).
Στην παρέλαση και στους άλλους γιορτασμούς της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, που έχει την ευθύνη των εκδηλώσεων, έδωσαν το "παρών" οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης και Παύλος Αναστασιάδης, αντίστοιχα, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στον ΟΗΕ, Αναστάσης Μητσιάλης και Μηνάς Χατζημιχαήλ, οι γενικοί πρόξενοι Γιώργος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, ο πρόξενος Ευάγγελος Κυριακόπουλος, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Νίκος Παπακωνσταντίνου, διευθυντές ελληνικών και κυπριακών υπηρεσιών και στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Στην παρέλαση ήταν τιμώμενος ο Ολυμπιονίκης μας Πύρρος Δήμας, στον οποίο επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή. Η δεύτερη τιμώμενη, η 103χρονη ηρωίδα, "Γιαγιά του Πόντου", όπως είναι γνωστή, και συγγραφέας του βιβλίου "Μήτε το όνομά μου", Σάνο Χάλο, δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ασθένειας.


Εκτός από τους ομογενειακούς φορείς (ομοσπονδίες, σύλλογοι, κοινότητες, ελληνοαμερικανικά σχολεία, φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις, εταιρίες και φιλαρμονικές) παρέλασαν φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που βρίσκονται για εκπαιδευτική εκδρομή στην Αμερική.
Επίσης, στην παρέλαση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Α' τάξης Λυκείου του Γενικού Μουσικού Λυκείου Λάρισας, μαζί με καθηγητές τους, με την ευκαιρία της επίσκεψής τους στη Νέα Υόρκη, μέσα στα πλαίσια του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας του προγράμματος "Έλληνες Μέτοικοι: Ελλάδα-Αμερική", σε συνεργασία με το ημερήσιο ελληνοαμερικανικό σχολείο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.
Ένα καινούριο στοιχείο που διαπιστώθηκε από τη μαζική αυτή εκδήλωση των ομογενών ήταν η παρουσία πολλών συμπατριωτών μας νεομεταναστών, κυρίως νέων ανθρώπων, απόφοιτοι πανεπιστημίων, αλλά και ειδικευμένοι εργάτες.
πηγή

Σχόλια