Σωματίδιο Higgs ή κακές συνδέσεις καλωδίων

  Τις τελευταίες δυο ημέρες το CERN περνάει τις πιο δύσκολες στιγμές από την ίδρυση του. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες σχετικά με την ανίχνευση του μποζονίου Higgs βρίσκονται στον αέρα. Είναι πλέον πολύ πιθανό τα αποτελέσματα αυτά να οφείλονται στις κακές συνδέσεις των καλωδίων των ανιχνευτών.

Πρόκειται για παρόμοια καλώδια που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα OPERA και εξαιτίας των οποίων προκλήθηκε το σφάλμα στη μέτρηση της ταχύτητας των νετρίνων , δημιουργώντας την εντύπωση ότι τα νετρίνα κινούνται με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός. Ήδη οι ερευνητές των ομάδων ATLAS και CMS κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλα τα καλώδια, μια εργασία που πρόκειται να διαρκέσει μήνες.




Είναι γνωστό ότι ο Αντόνιο Ερεντιάτο, o επικεφαλής του πειράματος ομάδας OPERA παραιτήθηκε από τη θέση του, και είναι βέβαιο ότι θα τον ακολουθήσουν οι επικεφαλείς των ομάδων ATLAS και CMS.  Mέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι τα πειράματα για την αναζήτηση του Higgs θα σταματήσουν και  είναι πιθανό να επαναληφθούν από την αρχή προς το τέλος του 2012.
Στην περίπτωση αυτή ο LHC μάλλον χάνει τα πρωτεία σχετικά με την “ανακάλυψη” του σωματιδίου Higgs και η δόξα θα πάει στον Tevatron, που πρόσφατα ανέφερε ένα σήμα του μποζονίου Higgs. Τη Δευτέρα το πρωί αναμένεται και η επίσημη δήλωση από το CERN σχετικά με τη μεγαλύτερη μάλλον γκάφα στην ιστορία της φυσικής. Μείνετε συντονισμένοι για νεώτερες ενημερώσεις.

resonaances.blogspot.fr - http://public.web.cern.ch
Σχόλια