Αντιμετωπίζοντας Έναν Designer Που Δεν Σας Κάνει.




Συνήθως όταν διαβάζουμε ένα άρθρο το κάνουμε από την οπτική ενός designer. Ένα θέμα που συναντάμε συχνά είναι το πώς να ασχοληθούμε με πελάτες πάνω σε διάφορα θέματα. Ωστόσο, μπορούμε να αναστρέψουμε τα πράγματα αντιμετωπίζοντας το ζήτημα του τι πρέπει να κάνουμε όταν προσλαμβάνουμε ένα designer και το έργο του δεν είναι ικανοποιητικό.

Ζητώντας Βοήθεια

Help
Συχνά, αρκετοί σχεδιαστές μου ζητούν συμβουλές για διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με την επιχείρηση ή με το σχεδιασμό.
Μια εξαιρετικά κοινή κατάσταση που έχει συμβεί σε αρκετούς που έχουν προσλάβει έναν επαγγελματία, είναι όταν ζητείται από τους designers να αναλάβουν ένα μεγάλο, rebranding project, με πρώτο βήμα τον επανασχεδιασμό του logo.
Οι designers αφιερώνουν χρόνο και προσπάθεια σε αυτό, παρέχοντας π.χ. πέντε διαφορετικές εκδόσεις, το καθένα με περίπου 2-3 διαφορετικές παραλλαγές, ένα σύνολο από 15 διαφορετικά λογότυπα για να επιλέξουν οι πελάτες τους.
Οι πολλές επιλογές ίσως να μην είναι τελικά κάτι θετικό για τον designer, όμως ο πελάτης εκτιμά την αφοσίωση του designer στο project.
Όμως ακόμη και με όλες αυτές τις επιλογές και τον σχεδιαστή να έχει παραδώσει το έργο στην ώρα του, ο πελάτης μπορεί να μην μείνει ευχαριστημένος. Τότε τι μπορεί να γίνει; Θα πρέπει ο πελάτης να πληρώσει για κάτι που δεν έχει μείνει ευχαριστημένος; Θα πρέπει να μιλήσει με τον designer;  Ή θα έπρεπε να ζητηθούν και άλλα revisions;

Συμφωνία πάνω στο Design

closing-the-deal
O καλύτερος τρόπος για να χειριστούμε αυτές τις καταστάσεις είναι να τις εμποδίσουμε εντελώς. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ‘χτίσουμε’ μια συμφωνία πάνω στο design προσεκτικά και με σαφήνεια , για κάθε ενδεχόμενο όπως το παραπάνω.

Καθιστούμε σαφές τι αγοράζουμε

question
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συμβεί πριν τα χρήματα αλλάξουν χέρια είναι ότι οι όροι πληρωμής πρέπει να γίνουν ξεκάθαροι.
Οι άνθρωποι έχουν την τάση να εργάζονται με προθεσμίες και ποσά, αλλά παραλείπουν με αυτά, κάτι πιο σημαντικό: τι αγοράζουμε;
Υπάρχουν δύο τρόποι για να προσεγγίσουμε αυτή τη συζήτηση. Το πρώτο είναι ότι αγοράζουμε το χρόνο του σχεδιαστή. Αυτός ή αυτή είναι ένας έμπειρος επαγγελματίας, και χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες τους με οποιονδήποτε τρόπο, θα πρέπει να τους αποζημιώσουμε για κάθε ώρα που εργάστηκαν.
Ας δούμε ένα παράδειγμα με έναν γιατρό.
Πάμε στο ιατρείο του, αφήνουμε το γιατρό να κάνει ό, τι αυτός / αυτή νομίζει ότι είναι σκόπιμο, ακούμε τη διάγνωση και τη θεραπεία, στη συνέχεια αποφασίζουμε εάν ή όχι συμφωνούμε. Ανεξάρτητα από το αν θεωρούμε ότι η συνταγή του γιατρού είναι σωστή, θα πρέπει να τον πληρώσουμε γιατί ο χρόνος του γιατρού είναι πολύτιμος και χρησιμοποιήσαμε λίγο από αυτόν.
Ο δεύτερος τρόπος για να δούμε το έργο του σχεδιασμού, είναι μια προσέγγιση εστιασμένη σε ένα προϊόν.
Εδώ ο σχεδιαστής μπορεί να ασχοληθεί αρκετές ώρες για ένα έργο, εμείς πληρώνουμε ένα συγκεκριμένο ποσό γι αυτά που περιμένουμε να μας δοθούν. Δίνουμε στον σχεδιαστή μια λίστα με τις απαιτήσεις και τις προτάσεις μας και λαμβάνουμε ένα κομμάτι από το έργο του σχεδιασμού σε αντάλλαγμα (ή πολλά κομμάτια, ανάλογα με τη συμφωνία).

Συμφωνία σε Θέματα Αναθεώρησης (Revisions)

Revision
Από την πλευρά του σχεδιαστή, το ωρομίσθιο είναι ο καλός τρόπος πληρωμής. Έτσι, η συμφωνία παραμένει αρκετά ισορροπημένη: κάθε ώρα εργασίας ανταποδίδεται με την αξία μιας ώρας πληρωμής.
Από την πλευρά του πελάτη, όμως, ένα fixed ποσό, μπορεί να είναι πιο επιθυμητό, επειδή είναι πιο εύκολο για τον προϋπολογισμό του και ξέρει ακριβώς πόσο πρέπει να πληρώσει. Με αυτό το σύστημα όμως, ο πελάτης πρέπει να είναι σίγουρος ότι υπάρχει ένα σαφές σύστημα για τις αναθεωρήσεις.
Πχ : X€ για τρεις επιλογές λογότυπου, μια σημαντική αναθεώρηση (αλλάζοντας ένα από τα λογότυπα) και δύο δευτερεύουσες αναθεωρήσεις (χρώματα, γραμματοσειρές, κλπ. ).
Σε αυτή τη συμφωνία, οι πελάτες γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν τους αρέσει το έργο για οποιονδήποτε λόγο. Χωρίς επιπλέον έξοδα, μπορούν να πάρουν μέχρι τρεις αναθεωρήσεις, μια κύρια και δύο μικρές.
Ορισμένοι πελάτες θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται περισσότερα έτσι θα πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να αποφασίσουμε σχετικά με την τιμολόγηση για κάθε επιπλέον αλλαγή.

Παρέχοντας πληροφορίες

information
Οι πελάτες πολύ συχνά επιλέγουν ένα ακραίο τρόπο ή δείχνουν δισταγμό όταν δεν τους αρέσει το έργο.
Ομοίως, οι σχεδιαστές συχνά δένονται με τη δουλειά τους και ξεχνούν ποιος τους πληρώνει. Αν μας αρέσει το μπλε, αλλά ο πελάτης επιμένει ότι το λογότυπο θα πρέπει να είναι κίτρινο, θα πρέπει να κάνουμε το λογότυπο κίτρινο.
Ο πελάτης τις περισσότερες φορές δεν έχει δίκιο, αλλά πληρώνει έτσι αυτό σημαίνει ότι έχει τον τελευταίο λόγο σε πολλά θέματα.
Ως πελάτες, θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί, ειλικρινείς και επαγγελματίες.
Αν ο σχεδιαστής που έχουμε προσλάβει δεν μας κάνει, τότε θα πρέπει να προσλάβουμε κάποιον άλλο.
Ποτέ δεν πρέπει να υποκρινόμαστε ότι μας αρέσει κάτι. Εάν η εργασία δεν είναι ικανοποιητική, θα πρέπει να το πούμε.
Είναι μια δύσκολη συζήτηση, αλλά είναι μέρος κάθε επαγγελματικής επιχειρηματικής σχέσης.
Είναι προτιμότερο ένας πελάτης να μας δίνει να καταλάβουμε τι σκέφτεται γιατί έτσι μπορούμε να διεκπεραιώσουμε περισσότερα από αυτά που θέλει.

Το θέμα της πληρωμής

payment
Όλο αυτό οδηγεί στο σημείο του τι κάνει ο πελάτης όταν έχει να επιλέξει από μια πληθώρα logos που δεν τον ικανοποιούν.
Το πιο σημαντικό ερώτημα εδώ είναι κατά πόσον ή όχι ο σχεδιαστής έκανε τη δουλειά του.
Γι ‘αυτό θα πρέπει οι όροι της συμφωνίας να γίνονται σαφείς. Σε αυτή την περίπτωση, ο σχεδιαστής εργάστηκε σκληρά για να κάνει τον πελάτη ευτυχισμένο.
Αν τα λογότυπα ήταν λογοκλοπές και παραδίδονταν σε μορφή raster, ενώ του είχε ζητηθεί vector, ή αλλιώς τεχνικά και ηθικά ανεπαρκές, θα υπήρχαν βάσιμοι λόγοι για μη γίνει η πληρωμή. Αν ο πελάτης δεν πάρει ό, τι του είχε υποσχεθεί, ο σχεδιαστής τότε και ο σχεδιαστής από την πλευρά του δεν θα πάρει κάτι.
Ωστόσο, όταν η δημιουργική εργασία είναι αυτή που μας απασχολεί, υπάρχει η γκρίζα ζώνη της εργασίας που παραδόθηκε σύμφωνα με τα τεχνικά πρότυπα, αλλά δεν είναι αυτό που ο πελάτης έψαχνε.

Τα Logos είναι σαν το φαγητό

Ας πούμε ότι πηγαίνουμε να φάμε σε ένα μαγαζί, αλλά τελικά το φαγητό δε μας αρέσει. Όμως, δε μπορούμε να ζητήσουμε επιστροφή χρημάτων επειδή δε μας άρεσε το φαγητό.
Το ίδιο συμβαίνει όταν οι πελάτες δεν είναι ευχαριστημένοι μ αυτό που έχει κάνει ο designer γι αυτούς.
Στην τελική, έκανε αυτό που του ζητήθηκε οπότε και πρέπει να πληρωθεί.
Αν το στυλ στο σχεδιασμό δε τους άρεσε σημαίνει ότι έχουν διαλέξει λάθος σχεδιαστή.

Προχωράμε μπροστά

Moving_Forward
Αφού δεν αρέσει στον πελάτη το έργο και δεν υπάρχουν αναθεωρήσεις, υπάρχουν δύο πορείες δράσης, οι οποίες περιλαμβάνουν να είναι ειλικρινείς με τον σχεδιαστή για το τι αισθάνονται.
Η πρώτη πορεία δράσης είναι αν εξακολουθούν να έχουν εμπιστοσύνη στο σχεδιαστή να κάνει καλύτερη δουλειά. Σε αυτό το σημείο, θα προσπαθήσει να δομήσει μια νέα συμφωνία, διαφορετική από την παλιά, όπου μπορούν ουσιαστικά απλώς να προσπαθήσουν ξανά.
Ωστόσο, είναι κατανοητό, αν το έργο έχει μειώσει την εμπιστοσύνη των πελατών στην ικανότητα του σχεδιαστή να προσφέρουν ό, τι θέλουν. Υπάρχει συχνά η περίπτωση ότι θα πρέπει να ακυρώσουν οποιαδήποτε περαιτέρω εργασία, να πληρώσουν το ποσό που συμφωνήθηκε για το έργο που έχει παραδοθεί, και να προχωρήσουν με ένα άλλο σχεδιαστή.
Αν το έργο βρίσκεται σε ένα δύσκολο σημείο όπου το οφειλόμενο ποσό είναι αβέβαιο, αλλά εξακολουθούν να θέλουν να σταματήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα, ήρθε η ώρα να έχουμε μια συζήτηση με τον σχεδιαστή για την αξία του έργου που έχει γίνει μέχρι τώρα.
Σκεφτόμαστε πόσο το έργο έχει προχωρήσει. Έχει τελειώσει  ο σχεδιαστής το 25% του συνολικού έργου; Χρωστάμε το 25% του συνολικού ποσού του έργου.

Εγγυημένη Ικανοποίηση

satisfaction-guarantee
Αυτή η συμβουλή είναι ευρέως εφαρμόσιμη σε σχεδόν οποιοδήποτε σενάριο όπου εμείς ως πελάτης δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το έργο που ένας σχεδιαστής έχει παράγει
Μια εξαίρεση είναι πχ: αν ο σχεδιαστής είναι “τρελός” και έχει ρήτρα “εγγυημένης ικανοποίησης”.
Θα πρέπει να δούμε ακριβώς τι συνεπάγεται αυτό, επειδή  μπορεί να σημαίνει ότι ο σχεδιαστής είναι πρόθυμος να κάνει τη δουλειά του μέχρι να μείνουμε ικανοποιημένοι.
Συμπέρασμα
Μερικοί από εμάς έχουν υπάρξει μόνο στην μια πλευρά, είτε του σχεδιαστή είτε του πελάτη και ως εκ τούτου έχουμε την τάση να βλέπουμε μόνο ένα μέρος από τη μεγάλη εικόνα.
Εάν δούμε και τις δύο πλευρές του έργου, και που δεν πάει καλά, τότε ο καθένας έχει το μερίδιο ευθύνης γι αυτά που χουν γίνει.
Μερικές φορές ορισμένοι σχεδιαστές δεν ταιριάζουν με ορισμένους πελάτες και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όταν προκύπτουν αυτές οι καταστάσεις.

Σχόλια