Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που θα λειτουργεί με... αίμα

Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που θα λειτουργεί με... αίμα
Είναι εμπνευσμένος ίσως από το πιο τέλειο μηχανικά πράγμα που υπήρξε ποτέ: τον ανθρώπινο εγκέφαλο. 
Και λειτουργεί με "ηλεκτρονικό αίμα".

Η εταιρεία IBM παρουσίασε το νέο της δημιούργημα, έναν υπολογιστή που προσπαθεί να εξομοιώσει τη λειτουργία του με αυτή του εγκεφάλου.
Η ίδια η εταιρεία δεν κρύβει ότι αντλεί έμπνευση από τη Φύση και κατασκευάζει υπολογιστές οι οποίοι χρησιμοποιούν υγρό για την τροφοδοσία τους με ενέργεια και την ψύξη τους, όπως ακριβώς ένας εγκέφαλος.
Βέβαια οι επιδόσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου παραμένουν εντυπωσιακές: έχουν τέτοια υπολογιστική ισχύ, σε τόσο μικρό μέγεθος ενώ απαιτεί μόλις 20 Watt ενέργειας για να λειτουργήσει.
Στον υπολογιστή αυτό της ΙΒΜ, το "αίμα" είναι ένας ηλεκτρολύτης που τρέχει στα κυκλώματα του υπολογιστή και μεταφέρει την ενέργεια ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως ψυκτικό.
Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες της ΙΒΜ, μέχρι το 2060, ένας υπολογιστής του ένα petaflop (με τα σημερινά δεδομένα θα χρειαζόταν χώρο έκτασης ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου) θα μπορεί να χωρέσει σε ένα γραφείο.
Η... τέχνη της υδρόψυξης έχει επιδειχθεί ξανά από την ΙΒΜ στο, Aquasar, στον γερμανικό υπερυπολογιστή SuperMUC, εξοικονομώντας 40% ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, ο στόχος πλέον είναι η ταυτόχρονη ψύξη και τροφοδοσία, με ένα υγρό το οποίο μπορεί να κάνει multitasking.
Πάντως, μέχρι σήμερα ο ανθρώπινος εγκέφαλος παραμένει 10.000 φορές πιο αποδοτικός από οποιονδήποτε υπολογιστή υπάρχει στον κόσμο.  


http://www.news.gr/
Σχόλια