Εγκρίθηκε η τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης κόμματος


16384575_EV_BOYLH_AGIASMOS_NEAS_PERIODOY_23_limghandlerΜε ευρεία πλειοψηφία- 235 ψήφους υπέρ σε σύνολο 269 ψηφισάντων βουλευτών- εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο η τροπολογία που προβλέπει την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κόμματος υπό προϋποθέσεις. «Ναι» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εκτός της Ζ.Κωνσταντοπούλου που ψήφισε «παρών». Επίσης «παρών»ψήφισαν 34 βουλευτές από ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι Γιάννης Κουράκης, Νίκος Σταυρογιάννης και Πάρης Μουτσινάς.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και ο Γιώργος Σταθάκης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και Απόστολος Κακλαμάνης, η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Χρυσούλα Γιαταγάνα και οι ανεξάρτητοι βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης και Γιώργος Κασαπίσης. Απουσίασαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, Νικήτας Κακλαμάνης και Αλέξανδρος Κοντός και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, οι οποίοι με επιστολή τους δήλωσαν την πρόθεση ψήφου τους, χωρίς όμως να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι αποχώρησαν από την ψηφοφορία, δια του Ηλία Κασιδιάρη, υποστήριξαν ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη του κόμματός τους και για αντισυνταγματική τροπολογία.

Η τροπολογία προβλέπει ότι σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή του 1/5 των βουλευτών ενός κόμματος για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατική δράση, αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 ψήφους.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, με γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι ψηφίζει την τροπολογία για την χρηματοδότηση των κομμάτων αν και είχε εκφράσει στα όργανα του κόμματος τη ριζική του διαφωνία στην «συμπερίληψη της τρομορύθμισης του άρθρου 187Α στην τροπολογία». Ανέφερε όμως ότι ψηφίζει μετά την «πρωτοφανή κίνηση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία σε τροπολογία που υπερψηφίζει» λέγοντας : «Ψηφίζω μόνο και μόνο για να μην δώσω την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη φάση, να αξιοποιήσει την διαφωνία μου για να παίξει βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν έχουν σχέση με τις δικές μου προθέσεις και πολύ περισσότερο με τη δική μου αντίθεση στο απαράδεκτο άρθρο 187Α και γενικότερα στον αντισυνταγματικό τρομονόμο».

 enet.gr

Σχόλια