ΑΠΟ ΣΑΜΑΡΑ – ΒΕΝΙΖΕΛΟ Τριπλό όχι σε νέα μέτρα, πρόωρες εκλογές και νέο Μνημόνιο Τριπλό όχι, στα νέα μέτρα, τις πρόωρες εκλογές


  • Samaras-Venizelos-300x209Τριπλό όχι, στα νέα μέτρα, τις πρόωρες εκλογές αλλά και την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς νέου Μνημονίου περιλαμβάνει το προγραμματικό πλαίσιο της κυβερνητικής συμφωνίας που ενέκριναν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος στην απογευματινή τους συνάντηση.

    Αναγνωρίζει τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές των δύο πολιτικών χώρων και τις διαφορετικές εκτιμήσεις τους για κρίσιμες περιόδους του παρελθόντος, αλλά εξηγεί ότι κριτήριο της συνεργασίας τους είναι η «ιστορική υποχρέωση να διασφαλισθεί η σταθερή πορεία της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ».

  • Θέτει ως στόχο την εξάντληση της τετραετούς κοινοβουλευτικής θητείας, απορρίπτοντας έτσι την προοπτική πρόωρων εκλογών.

  • Απορρίπτει την ύπαρξη ενός δήθεν ανώδυνου και άνευ θυσιών θυσίες «σχεδίου Β΄».

  • Διακηρρύτει κατηγορηματικά ότι «νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις, ούτε πρέπει, ούτε μπορεί να ληφθούν» με το αιτιολογικό ότι «δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η εθνική οικονομία».

  • Αναδεικνύει τις ιδιωτικοποιήσεις ως μέθοδο «περιορισμού των ελλειμμάτων της γενικής κυβέρνησης και μείωσης χρέους» και αρνείται τις κατηγορίες της μείζονος αντιπολίτευσης περί «ξεπουλήματος». Πρόκειται όσως για την πιο εντυπωσιακή από τις ιδεολογικές συγκλίσεις των δύο χώρων στο συγκεκριμένο κείμενο.

  • Διαβεβαιώνει ότι η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού ή μέσου νοικοκυριού που αγωνίζεται να ρυθμίσει και να εξυπηρετήσει τα δάνεια του ή βρίσκεται αποδεδειγμένα σε αντικειμενική αδυναμία είναι και θα είναι απολύτως διασφαλισμένη έναντι πλειστηριασμών».

  • Δεσμεύεται ότι θα υπάρξουν νέες μειώσεις του ΦΠΑ «μόλις το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση».

  • Διαπνέεται από την πολιτική πρόθεση απαγκίστωσης από ένα νέο μνημόνιο, με τουλάχιστον δύο αναφορές: α. το προγραμματικό πλαίσιο χρίζεται και ως πολιτικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ με «στόχο την όσο γίνεται ταχύτερη, οριστική και ασφαλή έξοδο της Πατρίδας μας από το μνημόνιο» β. Η συνεχής διαπραγμάτευση και η επίτευξη των δημοσιονιομικών στόχων περιγράφεται ως ο μόνος δρόμος για την οριστική και πραγματική απαλλαγή της πατρίδας από το μνημόνιο»

  • Υπόσχεται την ανάληψη πρωτοβουλίας για την επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος με την μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση.

  • Προεξοφλεί την προώθηση αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, μιλώντας για «νομοθετική ρύθμιση για την αποτελεσματική καταπολέμηση της βίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας» με παράλληλη εντατικοποίηση στην εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας.

     http://national-pride.org

Σχόλια