Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για το «ατόπημα» της Ζωής. Αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ η εκτός γραμμής ψήφος της για τη διακοπή της χρηματοδότησης στη Χρυσή Αυγή


16525557_EVB09_BOYLH_METAFORES_65410.limghandlerΣοκ και δέος προκάλεσε την Τρίτη το βράδυ στον ΣΥΡΙΖΑ η εκτός γραμμής ψήφος της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την τροπολογία διακοπής της χρηματοδότησης στη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, τα ίδια συναισθήματα μοιράστηκαν τόσο η ηγετική ομάδα όσο και η μειοψηφία του κόμματος.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ψήφισε «παρούσα», ενώ η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε να ψηφίσει «ναι» στη διακοπή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Την απόφασή της αυτή χαρακτήρισε «πολιτικό ατόπημα» χθες η Κουμουνδούρου, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί επισήμως και να δώσει άλλη διάσταση.

Κορυφαία στελέχη όπως ο έμπειρος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης επιχείρησαν να μετριάσουν τις εντυπώσεις από την ηχηρή διαφοροποίηση και την απέδωσαν στη «νομική άποψη» της βουλευτού.

Επί της ουσίας, πάντως, πρόκειται για την πρώτη σοβαρή ανταρσία εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, από βουλευτή μάλιστα που πρόσκειται στην πλευρά της πλειοψηφίας.

Η κ. Κωνσταντοπούλου λίγο πριν από την επίμαχη ψηφοφορία είχε ενημερώσει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή της, στο γραφείο του στη Βουλή. Εξήγησε ότι δεν μπορεί να υπερψηφίσει την επίμαχη τροπολογία καθώς τη θεωρεί αντισυνταγματική.

Την ίδια άποψη είχε διατυπώσει και στις τέσσερις συναντήσεις που έκανε το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα. Παρόντες σε αυτές ήταν ο πρόεδρος του κόμματος και οι Ν. Βούτσης, Π. Λαφαζάνης, Δ. Παπαδημούλης και Π. Κουρουμπλής.

«Προφανώς δεν θεωρώ σωστή τη στάση αυτή», έλεγε χθες ο κ. Βούτσης (9,89). Ωστόσο την απέδωσε στην «επιστημονική προσέγγιση» του θέματος από τη νομικό βουλευτή.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι η βουλευτής που μαζί με τον συνάδελφό της Στ. Κοντονή εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ μετέχει στις συσκέψεις του κόμματος που άπτονται νομικών – συνταγματικών θεμάτων.

Πάντως, παρότι οι κύκλοι της Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν «πολιτικό ατόπημα» τη διαφοροποίηση της βουλευτού, διευκρινίζουν παράλληλα ότι «ασφαλώς δεν εγείρονται άλλα ζητήματα από τη στάση αυτή, από τη στιγμή που δεν μπήκε θέμα κομματικής πειθαρχίας».

Η ψήφος της κυρίας Κωνσταντοπούλου προκάλεσε μίνι – σεισμό και στη μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς φάνηκε πως τόλμησε να επιμείνει στη θέση της, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα, παρά τη διαφωνία, στοιχήθηκε σιωπηλά πίσω από την ηγεσία.

Χθες μετά τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκλήθηκαν σε μερίδα της «ριζοσπαστικής βάσης» του κόμματος, τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και η βουλευτής της ΔΕΑ (Αντ. Νταβανέλλος) Ι. Γαϊτάνη έκαναν δήλωση προκειμένου να εξηγήσουν την υπαναχώρηση.

«Ψήφισα αυτή την τροπολογία κατά την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, παρά τη ριζική μου διαφωνία με αυτήν, μόνο και μόνο για να μη δώσω την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ, ιδιαίτερα σε τούτη την κρίσιμη φάση, να αξιοποιήσει τη διαφωνία μου για να παίξει βρώμικα παιχνίδια εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις δικές μου προθέσεις και πολύ περισσότερο με τη δική μου αντίθεση στο απαράδεκτο άρθρο 187Α και γενικότερα στον αντισυνταγματικό “τρομονόμο”», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.

Ενώ η κ. Γαϊτάνη με άρθρο της στην ιστοσελίδα iskra εξηγεί πως «στην ψηφοφορία στη Βουλή πειθαρχήσαμε στην πλειοψηφία για να μηδώσουμε πολιτικά όπλα στους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ»

 tanea.gr

Σχόλια