ΜΥΡΙΣΑΝ “ΑΙΜΑ” ΤΑ FUNDS – Στο 10% της αξίας τους αγοράζουν δάνεια (και Έλληνες) τα ξένα “αρπαχτικά”


GAP_Vultures

Και ενώ η κυβέρνηση ψάχνει νέους τρόπους για να μας πάρει τα σπίτια, να κόψει μισθούς και συντάξεις, εκπρόσωποι των hudge funds παρελαύνουν στην ελληνική αγορά προς αγορά “κόκκινων” δανείων προτείνοντας τιμές εξευτελιστικές τιμές ιδίως καταναλωτικών.

Φυσικά μόλις βάλουν “χέρι” στα δάνεια αυτά, αποκτούν δικαιώματα και στα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι τιμές που προσφέρονται για τα δάνεια που έχουν μπει σε οριστική καθυστέρηση ξεκινούν ακόμα και από 1% για δάνεια που δεν αποπληρώνονται για χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών.

Όπως αναφέρουν πηγές από τον τραπεζικό κλάδο στην “Καθημερινή” οι προσφορές αυτές προσεγγίζουν τις τιμές της Ρουμανίας, τράπεζες της οποίας πούλησαν πρόσφατα χαρτοφυλάκια καταναλωτικών δανείων που ξεκινούσαν από 0,5% και έφταναν έως 10% για δάνεια σε τρίμηνη καθυστέρηση.

Στόχος των funds που προσφέρουν αυτές τις εξευτελιστικές τιμές για την εξαγορά δανείων που δεν εξυπηρετούνται είναι το κέρδος μέσω του διακανονισμού με τον οφειλέτη έστω και με την είσπραξη ενός μικρού ποσού.

Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα,  ειδικά για τα στεγαστικά, η κάθετη πτώση των τιμών των ακινήτων, που φτάνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 30% αλλά σε πραγματικούς όρους εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη, κάνει περίπλοκη τη διαδικασία σε βαθμό που δεν μπορούν να αποτιμηθούν οι εγγυήσεις που θα δοθούν ως cοllateral.

Τα πράγματα είναι απλά. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα “αργοπεθαίνει” και “αομορραγεί”. Τα “αρπαχτικά”, “μύρισαν” το “αιμα” και οετιύν πάνω από το ετοιμοθάνατο “κουφάρι”.

Οι τράπεζες μέσα στην απελπισία τους για “ρευστό” το οποίο δεν διαθέτουν ξεπουλάνε σε τιμές-σοκ τα δάνεια που δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ, τα δε funds με τόσο χαμηλές τιμές αγοράς ότι και να εισπράξουν θα βγάλουν κέρδος.

Οι τράπεζες ομαδοποιούν τα δάνεια αυτά και τα δίνουν σε τιμές “χονδρικής”. Υπενθυμίζουμε ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες τα τελευταία 5 χρόνια έχουν μειωθεί κατά 45%!Με την κίνησή τους αυτή επιδιώκουν να μπορέσουν βραχυπρόθεσμα να επιβιώσουν με την εισρόή χρήματος στα ταμεία τους. Στο μεταξύ όμως ο Έλληνας πολίτης έχει παραδοθεί στις διαθέσεις αλλοδαπών “στραμπουληχτών”.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια