Επίθεση Γάλλων υπουργών κατά Μέρκελ: «Καταρρέει» η ευρωζώνη από τη πολιτική λιτότητας

Επίθεση Γάλλων υπουργών κατά Μέρκελ: «Καταρρέει» η ευρωζώνη από τη πολιτική λιτότητας«Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη», δηλώνει ο σοσιαλιστής υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο από την εφημερίδα Le Monde.
«Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική Δεξιά που υποστηρίζει την Άγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής Δεξιάς», υποστηρίζει ο κ. Μοντεμπούρ.
Ο κ. Μοντεμπούρ επικρίνει επίσης τη Γερμανία, χωρίς να την κατονομάζει, για το ρόλο της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσον αφορά την υιοθέτηση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.
«Σήμερα δυστυχώς οι ιέρακες του πληθωρισμού, οι οποίοι πολεμούν τον πληθωρισμό όταν αυτός εξαφανίζεται ξεχνώντας να πολεμήσουν το ουσιαστικό, τη μαζική ανεργία, υπερεκπροσωπούνται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», σημειώνει.
Και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν διατύπωσε παρόμοια επιχειρήματα για μετριοπαθή μείωση των ελλειμμάτων.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται από την ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει πως «η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο να κολλήσει σ' ένα φαύλο κύκλο ασθενούς ή αρνητικής ανάπτυξης. Πρέπει οπωσδήποτε να επιβραδύνουμε το ρυθμό της μείωσης των ελλειμμάτων».
«Θα χρειαστεί χρόνος ώστε οι επενδύσεις που αποφασίσθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο να παραγάγουν τα πρώτα τους αποτελέσματα. Στο μεταξύ είναι ανάγκη να αναπροσανατολίσουμε τις οικονομικές πολιτικές, να προσαρμόσουμε το ρυθμό της μείωσης των ελλειμμάτων στην οικονομική κατάσταση», πρόσθεσε.

Σχόλια