ΒΙΝΤΕΟ - Ήταν του Αζερμπαϊτζάν το drone που κατέρριψαν οι Ιρανοί στις 24 Αυγούστου;

Στις 24 Αυγούστου τα ιρανικά ΜΜΕ έδειξαν βίντεο από ένα drone το οποίο είχε καταρρίψει η ιρανική Αεράμυνα πάνω από την περιοχή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Natanz. Σύμφωνα με το FARS το drone ήταν ισραηλινό είχε τεχνολογία stealth και επρόκειτο για το σύστημα Hermes.
Αν και οι πτήσεις ισραηλινών drones εντός του ιρανικού εναέριου χώρου δεν  μπορεί να θεωρηθεί ως έκπληξη εντούτοις προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα.
Πρώτον το ισραηλινό σύστημα Hermes δεν φέρει κάποια τεχνολογία stealth, η εμβέλειά του είναι κατά πολύ  μικρότερη της απόστασης που απαιτείται να φτάσει στο Ιράν από το Ισραήλ και τα συντρίμμια δεν παραπέμπουν ούτε στο Hermes 180 αλλά ούτε και στο Hermes 450.
Αυτό όμως που αποκαλύφθηκε είναι πως το καταρριφθέν drone μοιάζει εξαιρετικά με ένα άλλο drone το οποίο είχαν καταρρίψει οι αρμενικές δυνάμεις στο Nagorno Karabakh το 2011 και το οποίο ανήκε στο Αζερμπαϊτζάν. Μάλιστα το συγκεκριμένο drone το οποίο έχει κατασκευαστεί με ισραηλινή βοήθεια είχε επιδειχθεί σε παρέλαση στο Αζερμπαϊτζάν. Το πιο πιθανό είναι επομένως το συγκεκριμένο να εκτελούσε αποστολή εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν, να καταρρίφθηκε κοντά στα σύνορα των δύο χωρών και στη συνέχεια να μεταφέρθηκε στο Natanz όπου και επιδείχθηκε ως ισραηλινό.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια