Πολιτικές εξελίξεις μετά το όχι της τρόικας

http://www.kontranews.gr/media/k2/items/cache/e0ac94325a8f9447eaaaea333b5dedd4_XL.jpg Σημαντικό πολιτικό πρόβλημα φαίνεται πως δημιουργεί η νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Το όχι των εκπροσώπων των δανειστών αναμένεται να πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, στις 10 το πρωί της Πέμπτης για μια πρώτη αποτίμηση της νέας εμπλοκής και για το σχεδιασμό της στρατηγικής της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής.
Το δημοσιονομικό κενό «μπλόκαρε» και το Παρίσι
Χωρίς συμφωνία έληξαν οι διήμερες συζητήσεις στο Παρίσι. Δεν υποχωρούν οι τροικανοί, που απορρίπτουν τις ελληνικής προτάσεις ως ημίμετρα.
Οι δανειστές επιμένουν ότι υπάρχει «έλλειμμα» 2,5 δισ. ευρώ και απαιτούν να ληφθούν νέα σκληρότερα μέτρα.
Για ακόμα μία φορά η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε  να  βρει κοινό τόπο με τους δανειστές .
Ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, «Είχαμε έντονες και εποικοδομητικές συζητήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν».
Όσο και αν η ελληνική πλευρά  υποβαθμίζει το δημοσιονομικό κενό σε περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ οι δανειστές δεν λυγίζουν και θεωρούν ότι δεν καλύπτετε χωρίς να χρειαστεί η επιβολή νέων μέτρων τον επόμενο χρόνο.  
Τα επιχειρήματα ότι θα επιτευχθούν καλύτερα έσοδα από την ρύθμιση για τακτοποίηση αυθαιρέτων (μετά και την ευνοϊκή για την κυβέρνηση δικαστική έκβαση) αλλά και μεγαλύτερα από όσα υπολογίζει η Τρόικα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και λόγω της Ανάπτυξης, δεν φαίνετε να πείθουν τους δανειστές.
Χθες υπήρξαν «μαραθώνιες»  συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών οι οποίες ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα λίγο μετά τις 10:00. Το κυρίαρχο θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν το δημοσιονομικό κενό το οποίο η τρόικα ανέβαζε προ των διαπραγματεύσεων σε επίπεδα της τάξης των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός με το οποίο διαφωνούσε η κυβέρνηση.
Μετά την ολοκλήρωση των Χθεσινών διαπραγματεύσεων που κράτησαν σχεδόν  12 ώρες όλα τα «καυτά» θέματα παρέμειναν ανοικτά.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, πηγές του υπουργείου Οικονομικών  δήλωσαν αμέσως μετά «Οι συζητήσεις με την τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά θέματα, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και τη διοικητική μεταρρύθμιση», ενώ τονίστηκε ότι, «Η ελληνική πλευρά, σε όλα τα θέματα, υποστήριξε τις θέσεις της και κατέθεσε πλήρη, τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε μία επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση».
Στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, συζήτησαν για ομαδικές απολύσεις, ασφαλιστικό και εργασιακά  μία συζήτηση για το αύριο των ελλήνων εργαζομένων που άρχισε το βράδυ της Τρίτης για να ακολουθήσει περίπου μετά από μία ώρα η συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters, Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε πως οι συζητήσεις στο Παρίσι ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα απέτυχαν να επιλύσουν τις διαφορές για το δημοσιονομικό κενό.
Οι δύο πλευρές όπως αναφέρει το δημοσίευμα η ίδια πληγή ανέφερε ότι «δεν έγινε καμία συζήτηση για παράταση του προγράμματος μετά το τέλος του έτους» και πρόσθεσε  ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής των επιθεωρητών της τρόικας στην Αθήνα.
kontranews.gr
Σχόλια