Αποκάλυψη: Αυτά είναι τα «χρυσά» προνόμια των βουλευτών που κανείς δεν τολμά να τα αγγίξει!

Από την πρώτη ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τα ηνία της χώρας και πριν καλά καλά παραλάβουν τα κλειδιά των υπουργείων από τους προκατόχους τους, οι υπουργοί προανήγγειλαν την... επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την επαναφορά της 13ης σύνταξης και των επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση του 5ευρου στα εξωτερικά ιατρεία, την επαναπρόσληψη των απολυμένων στο δημόσιο κ.α.

Αυτή την «καυτή πατάτα» καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν την έχει αγγίξει. Παρά την κρίση τα προνόμιά τους έμειναν ανέγγιχτα. Εκτός από κάποιες... μειώσεις που έγιναν στις αποζημιώσεις που λαμβάνουν στις συνεδρίες, οι οποίες μοιάζουν μηδαμινές μπροστά στις «αιματηρές» μειώσεις που έχουν υποστεί οι πολίτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε βουλευτές στοιχίζει περίπου 20.000(!). Εφόσον η νέα κυβέρνηση υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, η επόμενη πρόκληση είναι να καταργήσει κάποια προνόμια.

Συγκεκριμένα:

-Οι μηνιαίες ακαθάριστες απολαβές κάθε βουλευτή ανέρχονται από 7.670 ευρώ μέχρι 8.198,79 ευρώ.

-Επίδομα οργάνωσης γραφείου. Ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια όπου εκλέγονται, οι βουλευτές λαμβάνουν από 738,88 έως 935,88 ευρώ για την οργάνωση του γραφείου τους.

-Ατέλεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Οι βουλευτές δικαιούνται δωρεάν συσκευή κινητού και η Βουλή καλύπτει λογαριασμούς έως και 200 ευρώ. Αν υπερβούν το όριο, καταβάλλουν οι ίδιοι τη διαφορά.

-Οκτώ σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ)..

-Δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας ή ρευστό, κατά μέσο 1.000 ευρώ, σε όσους επιθυμούν να μείνουν σε διαμέρισμα.

-Ταχυδρομική ατέλεια, ένα προνόμιο που υπολογίζεται σε 909,31 ευρώ.

-Ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα.

-Οι βουλευτές της επαρχίας έχουν στη διάθεσή τους 104 αεροπορικά εισιτήρια τον χρόνο για να πηγαίνουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Πενήντα δύο αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής για τον νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

-Κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του τέσσερις υπαλλήλους. Οι δύο είναι μετακλητοί και πληρώνονται από τις υπηρεσίες τους και οι άλλοι δύο οι επιστημονικοί συνεργάτες από τη Βουλή.

-Οικογενειακή παροχή και εργοδοτική εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ περίπου 350 ευρώ.

-Συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και θερινά τμήματα. Το ποσό αυτής της έξτρα αποζημίωσης μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ μηνιαίως. Προβλέπονται 75 ευρώ ανά συνεδρίαση μετά τις περικοπές.

-Ασυλία από όλα τα ποινικά και αστικά αδικήματα. Φέτος ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο αναστέλλονται τα φορολογικά και άλλα προνόμια των βουλευτών όταν καταδικαστούν αμετάκλητα για κακουργήματα, αλλά και για πλημμελήματα όπως η κλοπή, η απάτη, η εκβίαση, η πλαστογραφία, η ψευδής βεβαίωση, η ψευδορκία, η απιστία περί την υπηρεσία, η παράβαση καθήκοντος, η συκοφαντική δυσφήμηση, η υπεξαγωγή εγγράφου, το έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και η οικονομική εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής, καθώς και η παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών.

-Όλοι οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν άτοκο δάνειο από τη Βουλή σε 48 μηνιαίες δόσεις μέσω παρακράτησης του ποσού που τους αναλογεί από τον μισθό τους.

-Τα παιδιά των βουλευτών πηγαίνουν δωρεάν στον παιδικό σταθμό της Βουλής.

-Οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ψωνίζουν από το συγκρότημα εξυπηρέτησης προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας. 

tro-ma-ktiko
Σχόλια