Επεσαν οι υπογραφές: Ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο και πακτωλός ρωσικών επενδύσεων στο νησί!!!

Η Ρωσία εγκαθίσταται πλέον επίσημα με στρατιωτικές δυνάμεις στο ελληνικό εθνικό έδαφος, καθώς σε σειρά συμφωνιών που υπογράφηκε μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προβλέπει την εγκατάσταση μικτών στρατιωτικών κλιμακίων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο και στους κύριους λιμένες της Κύπρου προς εξυπηρέτηση των ρωσικών αεροναυτικών δυνάμεων! 
Συνολικά υπογράφηκαν οκτώ διακρατικές συμφωνίες συμπεριλαμβανομένων κοινού προγράμματος δράσης 2015 – 2017, της στρατιωτικής συμφωνίας κλπ
Τα πρωτόκολλα αμυντικής συνεργασίας στον αεροπορικό τομέα προβλέπει την χρησιμοποίηση της βάση της Πάφου για προσγείωση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, μεταγωγικών, αλλά και μαχητικών σε ειδικές πειρπτώσεις.
Στο ναυτικό τομέα προβλέπεται η παραχώρηση λιμενικών διευκολύνσεων στον ρωσικό στόλο της Μεσογείου και η δημιουργία αποθηκών φύλαξης πάσης φύσεως υλικού.
Ως αντάλλαγμα η Ρωσία παρέχει ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο Συνεργασίας μεταξύ της Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συμφωνία μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του Οργανισμού Επενδύσεων Ρωσίας (Invest in Russia) για ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο.
Το ρωσικό επενδυτικό πακέτο υπολογίζεται σε πρώτη φάση σε 1,3 δισ. ευρώ.
Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία καταφέρνει και αποκτά βάσεις στο εθνικό έδαφος και μάλιστα σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο αυτόν της Ανατολικής Μεσογείου.
Επίσης, η συμφωνία προβλέπει συνεργασία σε θέματα έρευνας και διάσωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για επικαιροποίηση της συμφωνίας στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας του 1996, η οποία θεωρείται κρίσιμη για τη Κύπρο αφού οι κυπριακές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανάγκη ανταλλακτικών και τεχνογνωσίας για τα ρωσικά οπλικά συστήματα και πλέον θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η συντήρηση.
Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανταλλαγή πληροφοριών και προγράμματα εκπαίδευσης. Συμφωνία για συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με την ανταλλαγή πληροφοριών και προγράμματα εκπαίδευσης.
Οι υπόλοιπες συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα στη Μόσχα αφορούν σε:
 
- Κοινό πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2015 - 2017 καθώς και την επικαιροποίηση και ανανέωση του διμερούς και του πολυμερούς πλαισίου συνεργασίας Ρωσίας Κύπρου, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ άλλων σε πολιτικό, κοινωνικό και τεχνοοικονομικό επίπεδο. Στη συμφωνία αυτή μάλιστα γίνεται και συγκεκριμένη αναφορά στο Κυπριακό και τη μορφή λύσης, καθώς και στις θέσεις και τον ρόλο που καλείται να παίξει η Μόσχα
 
- Συμφωνία για συνεργασία στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών. 
 
- Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Παιδείας στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας. 
 
- Πρωτόκολλο το οποίο συνομολογήθηκε κατά την πρόσφατη 8η σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου - Ρωσίας για θέματα οικονομικής συνεργασίας και αφορά θέματα ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού και πολιτισμού καθώς και τη διεύρυνση συνεργασιών και ενθάρρυνση των συνεργασιών μεταξύ Κύπριων και Ρώσων επιχειρηματιών
 
- Μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και του πολιτισμού, μέσω συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα, ρωσικές υποτροφίες και αθλητικούς οργανισμούς.
 
- Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχος οργανισμός στη Ρωσία) 
 
- Αύριο πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων Μόσχας, τη διπλωματική ακαδημία της Ρωσίας, με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια