Μύλος στο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τους δανειστές - "Άλλα δεσμευτήκαμε και άλλα γίνονται"

Μύλος φαίνεται πως έγιναν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χθες, όπου συζητήθηκε η λίστα του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και η συμφωνία με τους δανειστές. Υπήρξαν ηχηρές διαφοροποιήσεις όχι μόνο από την Αριστερή Πλατφόρμα, όπως αναμένονταν, αλλά και από άλλες πλευρές, όπως αυτή της Ζωής Κωνσταντοπούλου. 
 
Οι αντιδράσεις μάλιστα για τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους συνεχίζονται και σήμερα με ένα άρθρο-καταπέλτη του Γιάννη Μηλιού, στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, το βουλευτή Στάθη Λεουτσάκο να δηλώνει πως καταψήφισε χθες και τη Ραχήλ Μακρή να λέει πως θα έπραττε το ίδιο αν παράμενε μέχρι τέλους.
 
Πίσω λοιπόν από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης της Κ.Ο. δεν έλειψαν οι διαφωνίες, οι αντιρρήσεις αλλά και οι εντάσεις με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει και να καθησυχάζει τους βουλευτές του, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν πρόκειται για μνημόνιο και τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τη σειρά του να απαντά στο μπαράζ αποριών που είχαν διατυπωθεί.
 
Το πρόβλημα που ανέκυψε ήταν ποιοτικό περισσότερο και όχι αριθμητικό καθώς μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να πάει σε ενδεικτική (γι' αυτό και δεν ακολούθησε ακριβής καταμέτρηση επί των παρόντων) ψηφοφορία η έγκριση της συμφωνίας, αναδείχθηκαν ηχηρές αντιθέσεις.
 
Ο πονοκέφαλος της ηγεσίας δεν είναι τόσο για τους περίπου 20-30 βουλευτές που ψήφισαν «λευκό» ή «κατά» όσο η ηχηρή διαφοροποίηση και του Παναγιώτη Λαφαζάνη που ως υπουργός επέλεξε «λευκό» και όχι «κατά», αλλά κυρίως της πρόεδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία καταψήφισε την συμφωνία. 
 
Η Πρόεδρος της Βουλής και ο Αλέξης Μητρόπουλος στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την ενδεχόμενη αυτή συμφωνία να επιφέρει δεσμεύσεις για τη χώρα απέναντι στους δανειστές, ενώ σημείωσαν το ενδεχόμενο να μην έρθει για κύρωση από τη Βουλή, επιλογή με την οποία συμφωνεί και ο Π. Λαφαζάνης. «Κατά» ψήφισαν, επίσης, οι προερχόμενες από τη ΔΕΑ Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα.
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως η κριτική των βουλευτών της Αριστερής πτέρυγας εστιάστηκε στα σημεία της συμφωνίας: Στο αν και ποια περιθώρια αφήνει η εν λόγω συμφωνία για αλλαγές με θετικό πρόσημο και δεύτερον  για το γεγονός  ότι δεν υπήρξε ενημέρωση και συζήτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης πριν από τη διεξαγωγή του Eurogroup.
 
Ενδεικτική άλλωστε ήταν τόσο η άποψη Λαφαζάνη ότι «υπάρχουν σημεία που θυμίζουν τη γλώσσα των δανειστών» αλλά και του Στάθη Λεουτσάκου που παρομοίασε τη συμφωνία με «μαντείο των δελφών, αφού μπορούν και οι δανειστές να την ερμηνεύουν όπως θέλουνε».
 
Ο ίδιος βουλευτής μάλιστα μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 σήμερα είπε πως καταψήφισε και μέτρησε τουλάχιστον άλλους 30 βουλευτές που έκαναν το ίδιο. Παρόντες στην ψηφοφορία ήταν 110 βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν να διαρρεύσει πως οι αντίθετες απόψεις δεν ήταν 5-10, αλλά ανεβάζουν τον αριθμό κοντά στους 30 βουλευτές, κάτι που δείχνει σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.
 
«Εγώ δεν ψήφισα χθες γιατί είχα αποχωρήσει αφού ήταν δωδεκάωρη η συενδρίαση της Κ.Ο.», είπε μιλώντας στο Mega η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή. Και πρόσθεσε: «Αν ήμουν εκεί ,θα ψήφιζα παρών». 
 
Εξηγώντας μάλιστα την απόφασή της είπε: «Θεωρώ ότι δεν δόθηκε σε εμένα ο χρόνος για να μπορέσω να μελετήσω την συμφωνία. Το κείμενο είχε δοθεί το πρωί αλλά εγώ ήθελα θεσμικα να το πάρω από τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη». Είπε ακόμα ότι έγινε μια πολιτισμένη συζήτηση μέσα στην Κ.Ο. και ότι οι βουλευτές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους μήπως δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα». 
 
Η πιο ανησυχητική αντίδραση για τη ηγεσία του κόμματος, ωστόσο, προέρχεται από το Γιάννη Μηλιό, τον επι χρόνια συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα. Σε άρθρο του με τίτλο «μόνη διέξοδος η φυγή προς τα εμπρός!», αναφέρει πως κυβέρνηση έκανε πολλές υποχωρήσεις από θέσεις που είχε προσερχόμενη στην διαπραγμάτευση.
 
Δηλαδή, δέχθηκε αξιολόγηση και όπως αναφέρουν στην συμφωνία: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012». 
 
Αυτό σημαίνει, κατά τον κ. Μηλιό, ότι η ελληνική κυβέρνηση παραιτείται από το στόχο διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση-απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και υιοθετεί το «πρόγραμμα βιωσιμότητας» που στηρίζεται στην «πληρωμή του κεφαλαίου του χρέους» μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων.
 
«Με άλλα λόγια η κυβέρνηση παραιτήθηκε και από το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για αναδιάρθρωση-ελάφρυνση του δημόσιου χρέους» καταλήγει ο κ. Μηλιός.
 
Απ’ ότι φαίνεται οι εσωκομματικές αντιδράσεις θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Και δικαιολογημένα, καθώς οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν προεκλογικά ήταν μεγάλες. 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια