Έλεγχος drone μέσω εγκεφάλου!!!

Τεχνολογία που επιτρέπει τον έλεγχο ενός μη επανδρωμένου ρομποτικού αεροσκάφους μέσω της σκέψης παρουσίασε η Tekever στην Πορτογαλία.
 
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η εταιρεία υποστηρίζει πως η τεχνολογία βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει σε ανθρώπους με περιορισμένες δυνατότητες κίνησης να ελέγξουν αεροσκάφη.
 
Πιο μακροπρόθεσμα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι το πιλοτάρισμα μεγαλύτερων αεροσκαφών (όπως μεταγωγικών/ cargo αεροπλάνων) θα ήταν δυνατό σε σημείο που δεν θα χρειαζόταν καν πλήρωμα.
 
Ωστόσο, ειδικός του χώρου δήλωσε στο BBC πως εκτιμά ότι η βιομηχανία θα ήταν μάλλον απίθανο να υιοθετήσει σε τέτοιο βαθμό τεχνολογία αυτού του τύπου, εξαιτίας της αίσθησης ότι δεν είναι ασφαλής.
 
Η Tekever, η οποία συνεργάζεται με εταιρείες ασφαλείας, αστυνομίες και στρατούς, έχει προσαρμόσει την τεχνολογία EEG έτσι ώστε να παρέχονται οδηγίες σε λογισμικό που εξελίσσονται σε εντολές προς το αεροσκάφος.
 
Η EEG τεχνολογία λειτουργεί ανιχνεύοντας δραστηριότητα σε συγκεκριμένους τομείς του εγκεφάλου. Μετά από μερικούς μήνες εκπαίδευσης, οι «πιλότοι» είναι θεωρητικά σε θέση να κάνουν τον εγκέφαλό τους να σκέφτεται έτσι όπως πρέπει να σκέφτεται για να μετακινεί έναν μικρό κύκλο σε μια οθόνη υπολογιστή- κάτι που αποτελεί και το μέσο ελέγχου του drone.
 
«Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να πιλοτάρουν αεροσκάφη ακριβώς όπως φέρνουν σε πέρας καθημερινές δραστηριότητεςς, όπως το περπάτημα και το τρέξιμο» αναφέρει ο Ρικάρντο Μέντες, διευθύνων σύμβουλος της Tekever.
 
«Πιστεύουμε στα αλήθεια ότι το Brainflight αποτελεί την έναρξη μιας σημαντικής αλλαγής βηματισμού στην αεροπορία, ενισχύοντας τους πιλότους και μειώνοντας το ρίσκο των αποστολών, και ανυπομονούμε να παρέχουμε αυτά τα οφέλη στην αγορά με πολύ καινοτόμα προϊόντα».
 
Ωστόσο, ο Τζον Στρίκλαντ, σύμβουλος θεμάτων αεροπορίας εκτιμά ότι κάτι τέτοιο αποτελεί πολύ μακρινό ενδεχόμενο.Όπως δήλωσε στο BBC, η αεροπορική βιομηχανία επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην κατεύθυνση των καλύτερων υλικών και των πιο οικοομικών κινητήρων, και θα αποτελούσε έκπληξη αν κάποιος πήγαινε να εφαρμόσει κάτι τέτοιο ευρέως στα αλήθεια.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 
Σχόλια