Τη Δευτέρα ο "λογαριασμός"

Την Κυριακή, λοιπόν, ο κυρίαρχος λαός αποφασίζει, ελπίζω με νου, λογική και καρδιά, πάνω από όλα για την Ελλάδα, το λαό της και τις επερχόμενες γενιές. Όμως, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είτε με το «ΝΑΙ», είτε με το «ΟΧΙ», τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σταθεί υποχρεωτικά απέναντι στους δανειστές, με δεδομένο όμως ότι πολιτικά θα είναι πλήρως αποδυναμωμένη. Όποια κι αν είναι αυτή η κυβέρνηση.

του Γιώργου Σαχίνη

Οι σωρευμένες ζημίες από το κλείσιμο των τραπεζών και τις επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομία, η συνεχής διεύρυνση του «λογαριασμού» των μέτρων το τελευταίο διάστημα και η άμεση εξάρτηση κράτους και τραπεζών από το ευρωσύστημα, αλλά και η απειλή μιας παταγώδους κατάρρευσης δεν επιτρέπουν καμιά σοβαρή διαπραγμάτευση, όσα προσχήματα και αν τηρηθούν. Από τη στιγμή που έκλεισαν οι τράπεζες, το κενό που θα πρέπει να καλυφθεί για να υπάρχει από την Τρίτη στοιχειώδης ρευστότητα υπολογίζεται σε 7,5 δισ. ευρώ περίπου μέχρι στιγμής.
Προσοχή, δε λέμε να ανοίξουν ξανά την Τρίτη οι τράπεζες, αλλά να μπορούν στοιχειωδώς να καλύπτουν τη ρευστότητα στα ΑΤΜ. Για να συνέβαινε άνοιγμα και μάλιστα με περιορισμούς και πάλι στην καλύτερη περίπτωση θα έπρεπε το βράδυ της Κυριακής του δημοψηφίσματος, ο Ντράγκι να ανακοίνωνε μία αύξηση στον ELA (την ώρα που μιλάμε) κοντά στα 9 δισ. ευρώ, ώστε να υπήρχε μία υποτυπώδη ροή ρευστότητας την Τρίτη. ...
Σχόλια