Handelsblatt: "Ο μακρύς κατάλογος 105 μέτρων του Τσίπρα"

Στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν τάχιστα, όπως υποστηρίζουν, στρέφεται το βλέμμα των σχολιαστών του γερμανικού Τύπου. Ο ρόλος της Συρίας και η ένδεια στρατηγικής και από τις δύο υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσία.
«Ο μακρύς κατάλογος του Τσίπρα» είναι ο τίτλος άρθρου που φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, στο οποίο περιγράφεται η πρωταρχική ανάγκη υλοποίησης 105 συνολικά μέτρων για ριζικές μεταρρυθμίσεις από τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Ο σχολιαστής διευκρινίζει ότι ο κατάλογος είναι τόσο μακρύς επειδή περιλαμβάνει μέτρα που ανέβαλαν συνεχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται συνέντευξη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντoμπρόφσκις, ο οποίος συστήνει άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle. «Είναι σημαντικό να εφαρμόσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο πακέτο», υπογραμμίζει ο Ντoμπρόφσκις. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Πρώτη προτεραιότητα έχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου (…) Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε στην άρση της απαγόρευσης ροής κεφαλαίων». Για την συζήτηση σε ότι αφορά το χρέος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ότι το Eurogroup θα ήταν έτοιμο να αρχίσει επ’ αυτού συζήτηση μετά την έκθεση των θεσμών για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.
Επίσης σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου αποκαλύπτει ότι ανεπίσημα ίσως συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους στη διάρκεια συνάντησης του ΔΝΤ στη Λίμα. Τέλος, συμφωνεί με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών για ανάπτυξη εντός του 2016. «Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις όπως συμφωνήθηκε, τότε η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να κινείται το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Δεν είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε ότι θα βγει το 2016 από την ύφεση, αλλά το αναπτυξιακό δυναμικό υπάρχει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί ο δημοσιονομικός τομέας».

«Κρατικίστικη αντίληψη»

«Ο Τσίπρας, μπλοκάρει», είναι τίτλος της Badische Zeitung. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ενώ η Ελλάδα έχει πολλές υποχρεώσεις στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ο πρωθυπουργός της παραμένει δέσμιος της ιδεολογίας του. «Ο Τσίπρας δεν δείχνει ιδιαίτερο μεταρρυθμιστικό ζήλο κλεισμένος σε μια κρατικίστικη αντίληψη της οικονομίας», σημειώνει η εφημερίδα. «Αυτό αντανακλά το υπουργικό συμβούλιο. Ανάθεσε το υπουργείο Ενέργειας στον έμπιστό του Πάνο Σκουρλέτη που απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα (…) Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απορρίπτει την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων παρά το ότι η Ελλάδα αυτό ακριβώς έχει υποσχεθεί στους δανειστές της. Υπουργός Ναυτιλίας παρέμεινε ο Θεόδωρος Δρίτσας, ορκισμένος αντίπαλος της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, για την οποία η χώρα δεσμεύτηκε στο νέο πρόγραμμα».

Μόνο μια αρχή

Οι διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις που γίνονται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Συρία σε αναφορά με το ρόλο της Ρωσίας σχολιάζονται εκτενέστατα στο γερμανικό τύπο. Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επικρίνει την ένδεια επιχειρημάτων και στρατηγικής των δύο υπερδυνάμεων ακόμη και μετά τη συνάντηση Ομπάμα – Πούτιν. «Όποιος συνομιλεί με τον Πούτιν αναγνωρίζει την πραγματικότητα ότι η Ρωσία είναι στην Εγγύς Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία, δύναμη. Ακόμη κι αν υπάρχουν λόγοι να αγνοεί κανείς τον Πούτιν, δεν παύει να είναι πρόεδρος της Ρωσίας», υποστηρίζει ο σχολιαστής της. «Μπορεί να τον τιμωρεί για την Ουκρανία και παρόλα αυτά να συνομιλεί μαζί του για τη Συρία. Το συριακό έχει εκθέσει και τους δύο προέδρους. Ο Ομπάμα δεν έχει σχέδιο για τη Συρία, για χερσαία επέμβαση μετά την καταστροφή στο Ιράκ δεν τίθεται καν θέμα και στη Συρία οι ΗΠΑ έχουν πολλούς εχθρούς και κανένα σύμμαχο. Ενώ λοιπόν λείπει η στρατηγική στον Ομπάμα, στον Πούτιν λείπει η ειλικρίνεια. Περιφρονούν ο ένας τον άλλο, αλλά συνομίλησαν για 90 λεπτά. Είναι μια αρχή, τίποτα περισσότερο, αλλά και τίποτα λιγότερο».
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr
Σχόλια