Τη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας στη Συρία κατά του ISIL ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ!!!

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Α.Τσίπρα να απόσχει από την "διεθνή συμμαχία" κατά του ISIL με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ λόγω της πρόσκλησης των Σκοπίων ως "Μακεδονία" από μέρους των Αμερικανών ανακοινώθηκε από τον ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά η πρόθεση για συνεργασία με τη Ρωσία για τον ίδιο σκοπό!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική δήλωση πρόθεσης συνεργασίας έρχεται μετά την αντίστοιχη πρόσκληση και με το Ιράν 
Πιο συγκεκριμένα ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:
Δήλωση ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Sergey Lavrov (Ν. Υόρκη, 29.9.15)
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς πήγε η συνάντησή σας με τον κ. S. Lavrov; 
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κάναμε μία σειρά από συναντήσεις στον ΟΗΕ. Ξέρετε, η Γενική Συνέλευση είναι πάρα πολύ σημαντική τόσο για τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις, όσο και για τις διμερείς και στο πλαίσιο αυτό είδαμε και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Το 2016 είναι το Έτος Ελληνο-ρωσικής φιλίας και συνεργασίας και τον κάλεσα να έρθει αυτό το έτος στην Αθήνα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια θέματα συζητήσατε παραπέρα; 
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όπως είναι φυσιολογικό με τους Ρώσους σήμερα συζητήσαμε αναλυτικά το Συριακό, όπως το κάνουμε με όλους όσους συναντούμε, σήμερα το πρωί είδαμε και τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν επί του θέματος, έχουμε συζητήσει με τους Αμερικάνους, έχουμε συζητήσει δύο φορές με τους υπόλοιπους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης, εδώ στη Ν. Υόρκη.
 
Το Συριακό, λοιπόν, οι προοπτικές συνεργασίας και οι στόχοι που υπάρχουν σε αυτό. Κουβεντιάσαμε, επίσης, για την κατάσταση στην Ουκρανία και ασφαλώς για την ελληνο-ρωσική συνεργασία. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
 
Νωρίτερα ο Ν.Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον ομολογό του του Ιράν Dr. Mohammad Javad Zarif για το ίδιο θέμα όπου αναφέρθηκε ότι:
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, είχε, σήμερα, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Dr. Mohammad Javad Zarif.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στην κατάσταση στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και εξέφρασαν τη βούληση να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους για περαιτέρω καλλιέργεια των διμερών σχέσεων και για εμβάθυνση της πολιτικής, οικονομικής, εμπορικής και πολιτιστικής συνεργασίας.
Ο κ. Κοτζιάς προσκάλεσε, τέλος, τον Ιρανό ομόλογό του στη Διάσκεψη για το «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου και επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τεχεράνη, η οποία είχε προγραμματιστεί και αναβληθεί λόγω των πρόσφατων εκλογών.
 
Πως όμως αυτή η συνεργασία θα πάρει σάρκα και οστά;
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του pronews.gr η συμμετοχή της Ελλάδας αφορά την παροχή λιμενικών και αεροπορικών εγκαταστάσεων καθώς και η προσφορά παρατηρητών στη Συρία μετά την ειρήνευση στην χώρα.
 
 
 
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr
Σχόλια