Ἡ σημαία τῆς Κρητικῆς Πολιτείας καὶ ὁ συμβολισμός της


Τις ημέρες που πέρασαν, μέσα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Κρήτης, είδαμε να κάνει την εμφάνισή της μια σημαία που πριν από κάμποσα χρόνια ήταν σχεδόν απ’ όλους εντελώς ξεχασμένη. Μιλάμε για την σημαία της Κρητικής Πολιτείας, η οποία έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να κάνει την εμφάνισή της σε αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ιστοσελίδες και εγώ δεν ξέρω σε τι άλλο. Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση είναι ότι πριν από 10-15 χρόνια τουλάχιστον όταν εγώ προσπάθησα να κάνω ένα γκάλοπ σε φίλους και γνωστούς, αλλά και σε κάποιους άγνωστους, σχεδόν κανένας δεν γνώριζε τι ήταν αυτή η σημαία. Το τι άκουσα από τα στόματα τους είναι πραγματικά για γέλια ή για κλάματα.

Και ερχόμαστε σήμερα, που σχεδόν όλοι την γνωρίζουν, ή νομίζουν ότι την γνωρίζουν. Διότι όπως αποδεικνύεται σχεδόν τίποτα δεν ξέρουν για την δημιουργία της. Αυτό ακριβώς θέλω να εξηγήσω παρακάτω, αλλά πρώτα απ όλα ας σταθούμε στην δημιουργία της Κρητικής Πολιτείας.
Η Κρητική Πολιτεία (1896 – 1913) ήταν το αυτόνομο κράτος που δημιουργήθηκε στην Κρήτη μετά την Κρητική επανάσταση του 1896 και αποκόπηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλία, Αυστροουγγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ρωσσία). Οι Μεγάλες Δυνάμεις, που πάντοτε ενδιαφέρονταν για την Κρήτη λόγω της στρατηγικής της σημασίας και από καιρό είχαν συγκεντρώσει τους στόλους τους γύρω από το νησί, αποφάσισαν με την Συνθήκη του Βερολίνου το 1896 να προχωρήσουν σε οριστική λύση του κρητικού ζητήματος, με την διεθνή κατοχή του νησιού και την ανακήρυξή του σε αυτόνομη Πολιτεία, ενώ στις 21 Ιανουαρίου 1897 ελληνικά στρατεύματα με δύναμη 1.500 αντρών και διοικητή τον υπασπιστή του βασιλιά Tιμολέοντα Bάσσο αποβιβάστηκαν εκεί για να την ελευθερώσουν και να την ενώσουν με την Ελλάδα. Οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις όμως παρενέβησαν αποβιβάζοντας κι αυτές δυνάμεις για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Στις 18 Φεβρουαρίου ο Ελληνικός στόλος αποσύρθηκε και ο Ελληνικός στρατός υποχώρησε στην ξηρά και κατευθύνθηκε βόρεια προς την Θεσσαλία και την Ήπειρο.
Στις 20 Μαρτίου του ίδιου χρόνου οι Μεγάλες Δυνάμεις χώρισαν το νησί σε διεθνείς τομείς, ενώ τα Χανιά και η γύρω περιοχή της πρωτεύουσας έγιναν πολυεθνικός τομέας. Οι Άγγλοι διοικούσαν τον νομό Ηρακλείου, οι Ρώσοι τον νόμο Ρεθύμνου, οι Γάλλοι τον νομό Λασιθίου και οι Ιταλοί τους νομούς Χανίων και Σφακιών.
Διακρίνεται η σημαία της Κρητικής Πολιτείας σε ομιλία του Πρίγκηπα Γεωργίου, κατά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κρήτης.
Διακρίνεται η σημαία της Κρητικής Πολιτείας σε ομιλία του Πρίγκηπα Γεωργίου, κατά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κρήτης.
Η σημαία της Κρητικής Πολιτείας δημιουργήθηκε από τις «Προστάτιδες Δυνάμεις» και είναι ένας συνδυασμός της Ελληνικής σημαίας της ξηράς με την Τουρκική σημαία. Συγκεκριμένα στην Ελληνική σημαία της ξηράς του 1822, με τον άσπρο σταυρό που χώριζε την σημαία σε τέσσερα τετράγωνα χρώματος κυανού, τοποθετήθηκε στο επάνω αριστερό τετράγωνο (προς το μέρος του κονταριού) τμήμα της Τουρκικής σημαίας και συγκεκριμένα το λευκό άστρο με το κόκκινο φόντο. Η τοποθέτηση αυτή του τμήματος της τουρκικής σημαίας επάνω στην ελληνική σημαία της ξηράς, είχε σκοπό να δηλώσει ότι η Κρήτη ήταν φόρου υποτελής στον σουλτάνο. Τώρα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε, στην σημερινή εποχή αυτό: τι ακριβώς θα πρέπει να σημαίνει. Ότι δηλαδή η Κρήτη θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη αλλά κάτω από τις εντολές και την επικυριαρχία της Τουρκίας; Ένα καθεστώς δηλαδή κάτι σαν την βόρεια Κύπρο;
Ἡ σημαία τῆς Κρητικῆς Πολιτείας καὶ ὁ συμβολισμός της3
Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, η ύπαρξη της σημαίας της Κρητικής Πολιτείας σήμερα, καθόλου δεν αποτελεί τιμή για την Κρήτη και τους ανθρώπους της. Μάλλον θα έλεγα ότι αποτελεί ντροπή! Δεν έχει καμμία σχέση με την Κρήτη και τους αγώνες της για ελευθερία και δεν αποτελεί σύμβολο πραγματικής ανεξαρτησίας και ελευθερίας, αντιθέτως δε, αποτελεί σύμβολο υποταγής. Είμαι λοιπόν σίγουρος αγαπητοί μου φίλοι, ότι κανένας από σας δεν θα χρησιμοποιούσε καθόλου αυτή την σημαία, αν γνώριζε τι ακριβώς σημαίνει.
Το θέμα τώρα της Κρητικής ανεξαρτησίας είναι μια άλλη ιστορία. Είναι ένα επίσης γελοίο αλλά επικίνδυνο θέμα, το οποίο υποκινείται από διαφόρους μυστηριώδεις κύκλους του εξωτερικού και είναι φανερό ότι σκοπό έχει τον διχασμό των Ελλήνων και το να εφαρμόσει τακτικές του τύπου, διαίρει και βασίλευε. Ούτε γίνεσαι πιο ελεύθερος, ούτε πιο μάγκας με το να γίνεσαι υποχείριο κάποιων πονηρών που κοιτάζουν να δημιουργήσουν την κατάλληλη ευκαιρία για να σε εκμεταλλευθούν. Οι Κρήτες ήταν Έλληνες εκ αρχαιοτάτων χρόνων, έτσι παραμένουν έως σήμερα, και έτσι θα πρέπει να παραμείνουν και στο μέλλον. Μπορεί να έχουμε κάποια προβλήματα, αλλά θα πρέπει να τα διευθετήσουμε μόνοι μας, με σύμπνοια και όχι με αποσχιστικά κινήματα και διχασμούς.
Οφείλουμε λοιπόν στα σοβαρά θέματα, να είμαστε σοβαροί κι όχι να συμπεριφερόμαστε σαν μικρά παιδάκια, αν και νομίζω πως τα μικρά παιδιά θα έδειχναν πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα απ’ ότι κάποιοι ενήλικες συμπολίτες μας, επάνω σε τέτοια θέματα.


Χάνομαι γιατὶ ῥεμβάζω

filonoi.gr 
Σχόλια