Anonymous – Τουρκία 1-0

http://www.zougla.gr/assets/images/1875293.jpgΑυξημένο κύμα κυβερνοεπιθέσεων από τους Anonymous αντιμετωπίζουν τις ημέρες των Χριστουγέννων τραπεζικές και κυβερνητικές ιστοσελίδες της Τουρκίας, γεγονός που προκαλεί μεταξύ άλλων προβλήματα στις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών.

Οι επιθέσεις στους τουρκικούς σέρβερ σημειώνονται εδώ και λίγες εβδομάδες, ωστόσο την ημέρα των Χριστουγέννων οι τράπεζες της χώρας μπήκαν στο στόχαστρο –μεταξύ τους οι Isbank, Garanti και Ziraat– και παρατηρήθηκαν σποραδικές δυσκολίες στις συναλλαγές μέσω πιστωτικών.

Βίντεο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες, όπως όλα δείχνουν από τη συλλογικότητα χακτιβιστών Anonymous, χαρακτήρισε τις επιθέσεις αντίποινα για τους δεσμούς της Άγκυρας με το Ισλαμικό Χαλιφάτο:

«Η Τουρκία υποστηρίζει το ΙΚΙΛ αγοράζοντας πετρέλαιο από αυτό και παρέχοντας νοσηλεία στους μαχητές του. Δεν θα δεχτούμε ο Ερντογάν, ο ηγέτης της Τουρκίας, να συνεχίσει να τους βοηθά. Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις μας στο διαδίκτυό σας, στoυς αρχικούς σας εξυπηρετητές, στις τράπεζές σας, και θα ρίξουμε τις κυβερνητικές σας ιστοσελίδες. Μετά τους αρχικούς εξυπηρετητές, θα αρχίσουμε να χτυπάμε τα αεροδρόμιά σας, στρατιωτικές δομές και μυστικές κρατικές συνδέσεις. Θα καταστρέψουμε τις κρίσιμες τραπεζικές υποδομές σας»

Ειδικές μονάδες κυβερνοασφάλειας της κυβέρνησης, η τουρκική Αρχή Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΒΤΚ) και η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών (TIB) προσπαθούν να αναχαιτίσουν τους ηλεκτρονικούς εισβολείς.

Κάποια τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να γίνονται από τη Ρωσία, σε αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού τον Νοέμβριο«Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε από πού προέρχονται αυτές οι επιθέσεις, με αναλυτική επεξεργασία θα γίνει κατανοητό αν διεξάγονται από χάκερ ή συγκεκριμένες ομάδες» δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο ίδιος χαρακτήρισε «σοβαρές» τις επιθέσεις τύπου DDoS (ή αλλιώς άρνησης εξυπηρέτησης) σε σάιτ με κατάληξη «.tr», καθώς στράφηκαν εναντίον ιστότοπων υπουργείων, τραπεζών και του στρατού.

Το υπουργείο ζήτησε από το Πολυτεχνείο της Μέσης Ανατολής, που βρίσκεται στην τουρκική πρωτεύουσα και είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του ντομέιν «.tr», να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας. Η ανάλυση του εκπαιδευτικού ιδρύματος έδειξε πως οι επιθέσεις προέρχονται από «οργανωμένες πηγές» εκτός Τουρκίας. Κάποια τουρκικά ΜΜΕ, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να γίνονται από τη Ρωσία, σε αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού τον Νοέμβριο.

Ο εκπρόσωπος της Turkish Telecom δήλωσε στο Reuters ότι στόχος των χάκερ δεν είναι η εταιρεία του, αλλά οι τράπεζες και οι δημόσιοι οργανισμοίΗ Turkish Telecom, σε δήλωσή της στην εφημερίδα «Hürriyet», είπε ότι βρίσκεται σε άμυνα καθημερινώς και επί 24ώρου βάσεως, και παραδέχτηκε πως δέχεται χιλιάδες επιθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι οργανισμοί και θεσμοί της χώρας χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη εταιρεία ως πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Ο εκπρόσωπός της Ονούρ Οζ, πάντως, δήλωσε στο Reuters ότι στόχος των χάκερ δεν είναι η εταιρεία του, αλλά οι τράπεζες και οι δημόσιοι οργανισμοί, που δέχονται σοβαρή επίθεση.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του τραπεζικού τομέα είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Τουρκία και περιλαμβάνουν περίπου 1,5-2 δισεκατομμύρια συναλλαγές την ημέρα, σύμφωνα με τη «Hürriyet». Πάνω από το 85% των καθημερινών τραπεζικών συναλλαγών της χώρας διενεργούνται σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Με πληροφορίες από Russia Today

zougla.gr
Σχόλια