ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Ισλαμικό Κράτος το έβαλε στα πόδια – Οι Κούρδοι κατέλαβαν το Φράγμα Τισχρίν!

http://www.tribune.gr/wp-content/uploads/2015/12/kourdoi_ypg-630x400.jpgΤο μεσημέρι του Σαββάτου, οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) απελευθέρωσαν το στρατηγικής σημασίας Φράγμα Τισχρίν στον Ευφράτη Ποταμό στη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι συμμαχικό δημοκρατικό στράτευμα με κορμό τους σοσιαλιστές Κούρδους της Συρίας (YPG/YPJ).
Στις SDF, εκτός από τους Κούρδους, συμμετέχουν πολλές οργανώσεις Αράβων δημοκρατικών, που παλαιότερα ανήκαν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) αλλά τον εγκατέλειψαν όταν αυτός συμμάχησε με την Αλ Κάιντα και την Τουρκία, και οι πολιτοφυλακές των Ασσύριων και Αραμαίων μονοφυσιτών χριστιανών της βόρειας Συρίας.
Η στρατιωτική επιχείριση για την απελευθέρωση του Φράγματος Τισχρίν ξεκίνησε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015 και το μεσημέρι του Σαββάτου 26 Δεκεμβρίου το Φράγμα απελευθερώθηκε.

fragma_tishrin

Η εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από το Φράγμα Τισχρίν αποκόβει τις γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών από την Τουρκία.
Επίσης, με την κατάληψη του Φράγματος Τισχρίν, οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος που βρίσκονται δυτικά του Ευφράτη απομονώνονται από την κεντρική και ανατολική Συρία, όπου βρίσκονται τα προπύργια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Το Φράγμα Τισχρίν έχει και ακόμα μια στρατηγική σημασία. Προμηθεύει με ηλεκτρικό ρεύμα τη βόρεια Συρία.
syria

Στις ουσιαστικά τρεις ημέρες διάρκειας της εκστρατείας, οι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τους απελευθέρωσαν 88 χωριά και 20 οικισμούς από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι Κούρδοι έπιασαν πολλούς αιχμαλώτους μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο Twitter:

fragma_tishrin2
fragma_tishrin3

tribune.gr
Σχόλια