ΧΟΡΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΗΝ «ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ» ! Η κόντρα Μπερίσα - Ράμα ξεσκέπασε το πλιάτσικο στις περιουσίες των Ελλήνων

Η κόντρα Μπερίσα - Ράμα ξεσκέπασε το πλιάτσικο στις περιουσίες των ΕλλήνωνΤο πλιάτσικο στα οικόπεδα-φιλέτα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, στις ακτές του Ιονίου, που συνεχίζεται εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, καθώς και η δόλια επιχείρηση πληθυσμιακής αλλοίωσης της εθνικής σύνθεσης στις περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα, έρχονται στην επιφάνεια μέσα από τη σύγκρουση που ξέσπασε πρόσφατα μεταξύ του πρωθυπουργού Εντι Ράμα και του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Ο τελευταίος, αν και έχει αποχωρήσει από την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος, εξακολουθεί να κινεί τα νήματα σ' αυτό και η δημόσια αντιπαράθεσή του με τον Εντι Ράμα ήρθε να αποκαλύψει συγκλονιστικά στοιχεία που αφορούν και την ελληνική μειονότητα -χωρίς να την κατονομάσει- και όσα μεθοδεύτηκαν σε βάρος της μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Στοιχεία που μέχρι τώρα επιχειρούσαν επίμονα να φέρουν στο φως μια μερίδα του Τύπου και στελέχη της ελληνικής μειονότητας.

Σε συγκέντρωση
Ο χορός των νέων αποκαλύψεων ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες από τα πιο επίσημα χείλη, από τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα. Σε συγκέντρωση μελών και στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη διάρκεια επίσκεψής του στους Αγίους Σαράντα, μίλησε για το πλιάτσικο που έγινε σε μια έκταση περίπου 50.000 εκταρίων (500.000 στρέμματα) στη λεγόμενη αλβανική Ριβιέρα, στις παραλιακές περιοχές της νότιας Αλβανίας, από τα σύνορα με την Ελλάδα στα νότια μέχρι τους Δρυμάδες της Χειμάρρας βορειότερα.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα μίλησε για το σκάνδαλο στις παραλιακές περιοχές της Νότιας Αλβανίας, εμπλέκοντας την οικογένεια του Σαλί Μπερίσα.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα μίλησε για το σκάνδαλο στις παραλιακές περιοχές της Νότιας Αλβανίας, εμπλέκοντας την οικογένεια του Σαλί Μπερίσα.

Ενέπλεξε μάλιστα στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο της υφαρπαγής την οικογένεια του Σαλί Μπερίσα -ανέφερε το όνομα του γιου του πρώην πρωθυπουργού, Σκελτσέν Μπερίσα- και άτομα που έχουν σχέσεις με αυτήν.

Ο Εντι Ράμα μίλησε για άτομα που ήρθαν από τον Βορρά, «δεν είχαν δει ποτέ τη θάλασσα» και ήρθαν εδώ αφότου ανέβηκε στην εξουσία ο Σαλί Μπερίσα (1992) εμφανιζόμενοι ως γηγενείς και κληρονόμοι των ακινήτων.
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20151225/low/assets_LARGE_t_420_54614871.JPG
Τα ονόματα του Σαλί Μπερίσα, του γιου του Σκελτσέν αλλά και του γαμπρού του πρωταγωνίστησαν στις αποκαλύψεις για τις καταπατήσεις οικοπέδων.

«Είδαν για πρώτη φορά τη θάλασσα και αντίκρισαν το Ιόνιο, στην ιστορία της φυλής τους, όταν ο Σαλί Μπερίσα ήρθε στην εξουσία», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε ακόμη στα αισθητικά θαυμάσια χωριά, όπως τα χαρακτήρισε, που έστησαν στην περιοχή οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων, κατονομάζοντας τα Δρυμάδες, Βουνό, Χειμάρρα, Παλιό Κηπαρό, Αγίους Σαράντα κ.ά. -σε όλα αυτά υπήρχε ελληνική μειονότητα- για να επισημάνει ότι οι νεόκοποι σημερινοί καταπατητές «έχτισαν παράνομα κτίρια και ταυτόχρονα κακόγουστα, σε τέτοιο σημείο που δεν μπορεί να χαρακτηριστούν».
Μια μεγάλη παραθαλάσσια έκταση στο Γυαλί της Χειμάρρας είναι ανάμεσα στις περιοχές που καταπατήθηκαν.
Μια μεγάλη παραθαλάσσια έκταση στο Γυαλί της Χειμάρρας είναι ανάμεσα στις περιοχές που καταπατήθηκαν.

Ο Εντι Ράμα φωτογράφισε και συγκεκριμένους καταπατητές που βρίσκονται στο περιβάλλον της οικογένειας Μπερίσα. Σε δύο άτομα κοντά στον Σκελτσέν Μπερίσα, τον γιο του πρώην πρωθυπουργού, με τα οποία έχει συνεργαστεί σε πολλές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Γκερντέτς, έχουν καταλήξει 15 εκτάρια γης (150 στρέμματα) στο Εξαμίλι των Αγίων Σαράντα.

Να αναφερθεί ότι σε μια τρομακτική έκρηξη σε ένα εργοστάσιο αποσυναρμολόγησης πυρομαχικών στο Γκερντέτς της Αλβανίας, στις 15 Μαρτίου 2008, έχασαν τη ζωή τους 26 άτομα, πάνω από 350 τραυματίστηκαν και ακρωτηριάστηκαν και καταστράφηκε ολόκληρο το χωριό! Επίσης τα ίδια άτομα εμφανίζονται ως... ιδιοκτήτες και να υφαρπάζουν αμφιλεγόμενες εκτάσεις σε Δρυμάδες, Αγίους Σαράντα, Αυλώνα και Ορικούμ.
Βαγγέλης Ντούλες
Βαγγέλης Ντούλες

Τις αποκαλύψεις Ράμα ακολούθησαν και πολλά ρεπορτάζ στα αλβανικά ΜΜΕ τα οποία επιχείρησαν να ρίξουν φως στις καταπατήσεις-υφαρπαγές των παραλιακών οικοπέδων-φιλέτων στην αλβανική Ριβιέρα του νότου, αναφέροντας ονόματα και στοιχεία, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται τόσο ο γιος του πρώην πρωθυπουργού Σκελτσέν Μπερίσα όσο και ο γαμπρός του και άνδρας της κόρης του Τζαμαμπέρ Μαλτέζι.

Ο τελευταίος ενεπλάκη επίσης σε ένα μεγάλο σκάνδαλο που ξεκίνησε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας με την υφαρπαγή και «αξιοποίηση» μιας μεγάλης παραθαλάσσιας έκτασης στο Γυαλί, βόρεια της Χειμάρρας.

Καταπέλτης
Η κόντρα Μπερίσα - Ράμα ξεσκέπασε το πλιάτσικο στις περιουσίες των Ελλήνων
Το όλο σχέδιο, για το οποίο είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, εγκαταλείφθηκε τελικά από την τελευταία το 2009-2010, ύστερα από πόρισμα-καταπέλτη ανεξάρτητης επιτροπής ελέγχου, που αποκάλυψε τη σκανδαλώδη αρπαγή καθώς και τις παράνομες κατεδαφίσεις των σπιτιών δεκάδων ελληνικής καταγωγής ομογενών.

Απέναντι στις αποκαλύψεις αυτές, εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίον αντέδρασε ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα. Σε μια παρέμβαση-απάντηση από το βήμα της αλβανικής βουλής, η οποία χαρακτηριζόταν από εθνικιστικό οίστρο, προκειμένου να δικαιολογήσει τις αρπαγές των οικοπέδων-φιλέτων είπε ότι αυτός ήταν που δούλεψε με πρόγραμμα στους Αγίους Σαράντα και κατέβασε «Λάμπηδες και μόνο Λάμπηδες».

Παραδέχθηκε δηλαδή ότι αυτός ήταν που εγκατέστησε στην περιοχή τους μουσουλμάνους Λάμπηδες από την περιοχή της Λαμπουριάς, ανατολικά της Χειμάρρας, προκειμένου να αλλοιώσει την πληθυσμιακή σύνθεση του ελληνικής καταγωγής πληθυσμού, κάτι που έγινε επίσης στη Χειμάρρα και άλλες μειονοτικές περιοχές.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΟΥΛΕΣ
«Οργανωμένο σχέδιο»

Για οργανωμένο σχέδιο αλλοίωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τον ελληνικό πληθυσμό, που έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, έκανε λόγο μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, μέσω του οποίου εκπροσωπείται και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, ενώ καταλόγισε ευθύνες τόσο στον σημερινό πρωθυπουργό Εντι Ράμα όσο και στον προηγούμενο Σαλί Μπερίσα.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποκαλύψεις είπε ότι «το ερώτημα είναι τώρα αν θα υπάρξει η πολιτική βούληση, μετά μάλιστα και τις καταγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού, ώστε να λυθεί άπαξ διά παντός το ζήτημα του περιουσιολογίου και να αρθούν οι αδικίες σε βάρος της ελληνικής μειονότητας».

Καταγγελίες
«Αυτά εμείς τα καταγγέλλουμε σε όλους τους τόνους, με όλους τους τρόπους, χρόνια τώρα. Πολλοί πρώην δήμαρχοι και έπαρχοι μειονοτικών περιοχών, κυρίως από τα Χειμάρρα, έχουν καταθέσει μηνύσεις, αλλά όλες έχουν καταπέσει, επειδή υπάρχει αγαστή συνεργασία του πολιτικού και του δικαστικού συστήματος. Κανείς δεν δικαιώθηκε και αυτό είναι τεράστια αδικία για μας. Εχουμε πολλούς φακέλους με τέτοιες υποθέσεις αρπαγής εκτάσεων, αλλά δεν βρίσκουμε το δίκιο μας», είπε ο Β. Ντούλες.

Προσθέτοντας νέα στοιχεία στον σωρό των σκανδαλωδών υφαρπαγών, είπε ότι στη Χειμάρρα μια οικογένεια Αλβανών με το όνομα Τσάνι έχει πάρει μια πολύ μεγάλη παραλιακή έκταση.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΠΑΣ
«Αδικία για τους Ελληνες»

«Μέσα από την κομματική αντιπαράθεση μεταξύ Ράμα-Μπερίσα αποκαλύφθηκε αυτό που χρόνια τώρα φώναζε η ''Ομόνοια''. Οτι δηλαδή πρέπει να λυθεί το περιουσιακό πρόβλημα γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν οι ελληνικές περιουσίες. Και αποδείχθηκε ότι όχι μόνο κινδυνεύουν, αλλά καταπατούνται συνεχώς», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Λεωνίδας Παππάς.

«Μετά την πτώση του κομμου­­νιστι­κού καθεστώτος, ο νόμος 7501/1991 ήταν μια μεγάλη μεταρρύθμιση γιατί μας έδωσε γη και τίτλους ιδιοκτησίας. Στη Χειμάρρα όμως δεν έγινε, γιατί πολλά άτομα ελληνικής καταγωγής έλειπαν. Εκεί έγιναν πολλές αδικίες», μας είπε ο Λ. Παππάς.

Κεραίες
«Σήμερα καταπα­τούν με πλαστούς τίτλους πλαγιές και βοσκοτόπια. Επιπλέον νοικιάζουν τις εκτάσεις σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να βάλουν τις κεραίες τους, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Ολη η ''αλβανική Ριβιέρα'', από τον Αγίους Σαράντα μέχρι την Αυλώνα, με τη Χειμάρρα στη μέση είναι ''φιλέτο'' και άτομα από τον βορρά που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή εμφανίζουν πλα­στούς τίτλους ιδιοκτησίας, καταπατούν παρθένες εκτά­σεις για να τις μετατρέψουν σε τουριστικά θέρετρα. Ολο αυτό γίνεται σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Εμείς ως ''Ομόνοια'' φωνάζουμε χρόνια τώρα, αλλά κανείς δεν μας ακούει», λέει ο Λ. Παππάς. Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη σύγκρουση Ράμα-Μπερίσα, λέει ότι γίνεται για το πλιάτσικο στον Νότο. «Εσκεμμένα δεν λύνεται το ζήτημα, για να μη φανεί η δύναμη του ελληνικού στοιχείου».


ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ - ethnos.gr
Σχόλια