Ο Ευκλείδης ζητάει έντιμο συμβιβασμό...

Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έθεσε ως προϋπόθεση για επιστροφή στην ομαλότητα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση του Economist.

Ο...
υπουργός τόνισε πως αν δεν έχουμε έναν «λογικό συμβιβασμό» με τους θεσμούς, «θα καθυστερήσει η έναρξη του ενάρετου κύκλου για την οικονομία», σημειώνοντας πάντως ότι η εικόνα δείχνει περισσότερο ευοίωνη σε σχέση με το παρελθόν.

Παράλληλα επεσήμανε πως «η μεταρρυθμιστική κόπωση καθιστά από πολιτικής πλευράς πολύ σημαντική την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης», και αναφερόμενος στο ασφαλιστικό τόνισε:

Χρειαζόμαστε μια στρατηγική που θα δίνει μεσοπρόθεσμα βιωσιμότητα στη σύστημα και ταυτόχρονα θα καθησυχάζει τους πολίτες.

Τοποθετώντας τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως στο καλό σενάριο, θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου, το αργότερο στις αρχές Απριλίου, επαναλαμβάνοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πήγε αρκετά καλά.

Απαριθμώντας τις προϋποθέσεις για επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη επεσήμανε πως αυτές είναι «χαλάρωση των capital controls, η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και η αξιοποίηση για επενδυτικούς σκοπούς των αδιάθετων κεφαλαίων από το πακέτο των 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση».

O κ. Τσακαλώτος ταυτόχρονα ανέφερε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην αρχή του τερματισμού, ωστόσο δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, υπάρχουν ακόμα δεκάδες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ακόμα και μετά την αξιολόγηση».

Κρίσιμο πάντως κατά τον ίδιο είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις με ποιοτικά χαρακτηριστικά για να τροφοδοτηθεί η προσέλκυση επενδύσεων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Θα έχουμε ανεξάρτητους γενικούς γραμματείς παντού στο Δημόσιο, όχι μόνο στο υπουργείο Οικονομικών» είπε ακόμη ο υπουργός...
Σχόλια