Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας - Ιράν για ένα μπουκάλι κρασί...


Ο Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να ματαιώσει το δείπνο με τον ηγέτη του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, επειδή απαίτησε να μην υπάρχει κρασί στο τραπέζι.

 Το...

Προεδρικό Μέγαρο επικαλέστηκε το αυστηρό πρωτόκολλο, το οποίο τηρήθηκε τελικά με ευλάβεια, παρά το γεγονός ότι ο Ροχανί υπέγραψε στο Παρίσι συμφωνίες δισεκατομμυρίων, που περιλαμβάνουν αγορά αεροπλάνων, Airbus, αλλά και πώληση πετρελαίου.

Μετά την άρνηση του Ολάντ να ικανοποιήσει το αίτημα του Ροχανί το γεύμα ακυρώθηκε. Σε μια προσπάθεια συμβιβασμού το Μέγαρο των Ηλυσίων πρότεινε... πρωινό, αλλά οι Ιρανοί το αρνήθηκαν ως «πολύ φθηνό».

Η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στο Παρίσι προκάλεσε πλήθος διαμαρτυριών, όπως των ακτιβιστριών Femen, οι οποίες πραγματοποίησαν εικονικό απαγχονισμό για να αναδείξουν την εχθρική πολιτική της ιρανικής κυβέρνησης προς τους πολίτες του κράτους.

Πριν από μερικές ημέρες, οι αρχές έσπευσαν να καλύψουν τα γυμνά αγάλματα στο Μουσείου του Καπιτωλίου στη Ρώμη προκειμένου να μην σκανδαλιστεί ο Ροχανί, κατά την επίσκεψή του στην Αιώνια Πόλη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δέχθηκε πυρά -από βουλευτές, τον Τύπο και οργανώσεις- για την απόφαση του αυτή. 

tvxs.gr
Σχόλια