Πολυφασικός ύπνος: Η μέθοδος του Ντα Βίντσι για καλύτερη ξεκούραση και εξοικονόμηση χρόνου

http://i2.wp.com/enallaktikidrasi.com/wp-content/uploads/2013/05/soma-da-vinci.jpg?resize=612%2C400Ο λαμπρός Λεονάρντο Ντα Βίντσι επινόησε μια μέθοδο που θα του επέτρεπε να έχει περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της μέρας. Και επειδή, ως γνωστόν, η μέρα έχει μόνο 24 ώρες, έπρεπε να βρει έναν τρόπο να μειώσει αυτό που ήταν το λιγότερο χρήσιμο κατά την άποψή του, τον ύπνο. Η μέθοδος είναι αρκετά αμφιλεγόμενη, όπως και κάθε τι που έκανε ο Νταβίντσι στην εποχή του, αλλά μιας και έχει δικαιωθεί για πολλά από όσα είπε ή έκανε, ας δούμε ακριβώς τι ήταν αυτό που εφάρμοσε.

Η μέθοδος ονομάζεται «πολυφασικός ύπνος» και περιλάμβανε το σπάσιμο της κανονικής νυχτερινής ξεκούρασης σε περισσότερες φάσεις. Έτσι, ο Ντα Βίντσι κοιμόταν για 15 λεπτά κάθε τέσσερις ώρες. Ως αποτέλεσμα, μείωσε το συνολικό του ύπνο σε μιάμιση ώρα την ημέρα. Ο χρόνος που εξοικονόμησε σε ξεκούραση, αξιοποιήθηκε για την δημιουργική του δουλειά. Λέγεται ότι χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο ύπνου για πολλά χρόνια της ζωής του, χωρίς να νιώσει ποτέ κουρασμένος.

Όμως, ο πολυφασικός ύπνος του Νταβίντσι έχει εφαρμοστεί και με διαφορετικές μεθόδους

Ύπνος για 30 λεπτά κάθε 6 ώρες (η μέθοδος Dymaxion)
Ύπνος για 20 λεπτά κάθε 4 ώρες (η μέθοδος uberman)
Ύπνος το βράδυ για 1,5 — 3 ώρες και στη συνέχεια 3 φορές κατά τη διάρκεια της μέρας για 20 λεπτά (η μέθοδος everyman)
Ύπνος το βράδυ για 2 ώρες και στη συνέχεια για 1 φορά το απόγευμα για 20 λεπτά (η μέθοδος tesla)
Ύπνος το βράδυ για 5 ώρες και στη συνέχεια για 1,5 ώρα το μεσημέρι, μετά το φαγητό (η μέθοδος της siesta).

Η τελευταία μέθοδος είναι ίσως η πιο οικεία στη χώρα μας και πιθανόν έχει προκύψει περισσότερο ως ανάγκη παρά ως επιλογή, αφού οι Έλληνες σε γενικές γραμμές κοιμούνται αργά, οπότε η αναπλήρωση του ύπνου είναι απαραίτητη. Παρόλο που πολλές επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια υπερτονίζουν τη σημασία του συνεχόμενου, 7 έως 9 ωρών ύπνου, άλλες μελέτες την αμφισβητούν και υποστηρίζουν ότι ακόμα και 5 – 6 ώρες ύπνου είναι αρκετές.

Το σημαντικό, όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι να ακούμε το σώμα μας και να προσαρμοζόμαστε στα μηνύματα και στις ανάγκες του.


ΠΗΓΗ 
Σχόλια