ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ: ΤΟ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ SHOW ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

http://www.eoellas.org/wp-content/uploads/2016/02/409313_10150623829211425_161658326_n-700x350.jpgΤο Σέλας είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και που παρατηρείται ιδίως στις πολικές περιοχές (Πολικό Σέλας), τόσο στο Βόρειο ημισφαίριο, όσο και στο Νότιο, αποκαλούμενο αντίστοιχα <<Βόρειο Σέλας>> και <<Νότιο Σέλας>>.

Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα θεάματα, που προσφέρει η φύση, με ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων σε αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις.

Τέτοια φαινόμενα, τα οποία γενικά ονομάζονται aurorae, δημιουργούνται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων, (κυρίως ηλεκτρονίων, αλλά και πρωτονίων) από το διάστημα, τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της γης, μετακινούνται προς το βόρειο πόλο και τελικά αντιδρούν με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας. Το aurora borealis (Βόρειο Σέλας), με το οποίο είναι γνωστό το φαινόμενο στις βόρειες χώρες, προέρχεται από τη Ρωμαϊκή θεότητα της Αυγής, <> και τη γεωγραφική περιοχή του Βορά και δόθηκε από τον Γάλλο φιλόσοφο, αστρονόμο και επιστήμονα, Pierre Gassendi το 1621.

2visit_finland_aurora_borealis

Η ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΣΕΛΑΣ

Το Σέλας, παρατηρείται συχνότερα κατά μήκος ζώνης της οποίας το κέντρο απέχει από τους πόλους περίπου 10 μοίρες, ενώ ακριβώς πάνω από τους πόλους εμφανίζεται πολύ αραιότερα. Το κέντρο της ζώνης εμφάνισης του βόρειου Σέλας βρίσκεται κοντά στη βορειοδυτική ακτή της Γροιλανδία, άρα και πιο κοντά στην Αμερικανική ήπειρο, παρά στην Ευρώπη. Όσο νοτιότερα κινούμαστε από αυτή τη ζώνη, τόσο σπανιότερη γίνεται η εμφάνιση του φαινομένου.
Μπορείτε να δείτε το βόρειο Σέλας ,ουσιαστικά, σε οποιοδήποτε σημείο στο βόρειο ημισφαίριο, που βρίσκεται μέσα ή ακριβώς επάνω στη ζώνη του Σέλας, σχεδόν επάνω στον αρκτικό κύκλο. Το φαινόμενο δημιουργείται από την αλληλεπίδραση του μαγνητισμού της γης και του ηλιακού ανέμου.

622247

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ

Οι καλύτεροι μήνες για να δείτε το Σέλας στο βόρειο ημισφαίριο, είναι ο Οκτώβριος, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, επειδή τότε υπάρχει σκοτάδι (τους καλοκαιρινούς μήνες η ημέρα διαρκεί μέχρι και 24 ώρες) και δεν υπάρχει πυκνή συννεφιά όπως τους υπόλοιπους χειμερινούς μήνες.
Υπάρχουν κι άλλοι, περισσότερο περίπλοκοι λόγοι, όπως η κλίση της γης σε σχέση με τον ήλιο και το ακριβές στίγμα του μαγνητικού πεδίου, αλλά οι μήνες που είναι οι πιθανότεροι να απολαύσετε το θέαμα, είναι αυτοί που προαναφέραμε.

newego_LARGE_t_1101_54024211

ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Μπορείτε επίσης, να ελέγξετε τις φάσεις της σελήνης πριν <<κλείσετε>> το ταξίδι σας. Προτιμήστε τις ημέρες πιο κοντά στη Νέα Σελήνη. Ο σκοτεινός ουρανός είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα σας να δείτε το βόρειο Σέλας, γι’ αυτό θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψιν σας, τη φωτορύπανση και να αποφύγετε τις μεγάλες πόλεις.

vorio-selas

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ

Οι ακόλουθες χώρες και οι περιοχές τους, είναι τα καλύτερα μέρη για να δείτε το βόρειο Σέλας στο βόρειο ημισφαίριο. Ελέγξτε τη ζώνη του Σέλας για να δείτε που βρίσκονται οι πιο κοντινές πόλεις. Όσο πιο κοντά βρίσκεστε στη ζώνη, τόσο πιθανότερο είναι να δείτε το βόρειο Σέλας.
  • Νορβηγία (Tromso, Nordkapp, Alta, Hammerfest, Longyearbyen)
  • Φινλανδία (Ivalo, Inari)
  • Σουηδία (Kiruna, Abisko)
  • Ισλανδία (Reykjavic, Grimsey, Akureyri, Snæfellsnes, Ísafjörður)
  • Γροιλανδια (Kulusuk, Tasiilaq, Sermiligaaq, Kuummiut, Tiniteqilaaq, Isortoq)
  • Αλάσκα (Fairbanks, Barrow, Fort Yukon, Prudhoe Bay, Bettles)
  • Καναδάς (Yellowknife, Dawson City, Gillam, Fort Nelson, Fort McMurray)
  • Ρωσία (Murmansk)
Στην Ευρώπη, τα καλύτερα μέρη για να δείτε το βόρειο Σέλας είναι η βόρεια Νορβηγία, η βόρεια Φινλανδία, η βόρεια Σουηδία και η Ισλανδία. Η πόλη Tromso της Νορβηγίας, είναι η πιο γνωστή πόλη για να δείτε το βόρειο Σέλας και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της ζώνης.

Για τον Τομέα Έρευνας

Στέλλα Ταμπάκη, Δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ
Σχόλια