Εν αναμονή της τρόικας η Αθήνα...

Εν αναμονή της τρόικας η Αθήνα - Ξανά «αγκάθι» τα κόκκινα δάνεια

Ξανά «αγκάθι» τα κόκκινα δάνεια...

Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος πραγματοποιεί επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια του οικονομικού επιτελείου πριν από την έναρξη των νέων διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση. Οι επικεφαλής των ελεγκτών αναμένεται να αφιχθούν το Σάββατο και οι διαπραγματεύσεις να...
αρχίσουν τη Δευτέρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η Κομισιόν εκτίμησε ότι είναι δυνατή η συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου, ενώ κατέρριψε τον ισχυρισμό περί χάσματος στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την κυβέρνηση. Ο κ. Κοστέλο εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών είναι «γεφυρώσιμες»...

Φορολογικά και ασφαλιστικό έχουν κλείσει στο μεγαλύτερο μέρος τους και θα επιφέρουν νέα βαριά μέτρα στη φορολογία εισοδήματος και στις συντάξεις. Στο προσκήνιο επανέρχεται το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων που είναι τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να λάβει μια παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και να μεταθέσουν τη συζήτηση για μεταγενέστερο χρόνο. Από την πλευρά τους, όμως, οι δανειστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλείσουν όλα τα θέματα τώρα. Στόχος της Αθήνας είναι να τηρηθεί το ορόσημο της 15ης Απριλίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Δεν αναμένεται να υπάρξουν νέες εκπλήξεις στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, από τα οποία η κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει ότι θα εξευρεθούν τα 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Ωστόσο, στις συντάξεις παραμένουν ασάφειες και κενά, καθώς προκύπτει συμφωνία σε μεγάλες περικοπές αποδοχών, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε θέσει ως κόκκινη γραμμή τη μη μείωση των κύριων. 

Λόγω των ποσοστών αναπλήρωσης, «ρετιρέ» θα θεωρούνται οι συντάξεις των 1.000-1.300 ευρώ, ποσά στα οποία θα τεθεί το ανώτατο πλαφόν για όσους βγαίνουν στο εξής στη σύνταξη. Τα μέτρα με το νέο μαχαίρι στους συνταξιούχους χρήζουν εξειδίκευσης, προικειμένου να καταλήξουν οι δύο πλευρές στα ποσά, εάν δηλαδή θα «κλειδώσουν» σε αυατά που προτείνει το κουαρτέτο ή εάν θα μείνουν στο ύψος που αναφέρεται στο προσχέδιο που έχει καταθέσει η Αθήνα. 

newpost.gr
Σχόλια