Συνεδριάζει αύριο το EuroWorking Group...

Συνεδριάζει την Παρασκευή το Euroworking Group ενόψει της επιστροφής του κουαρτέτου

Συνεδριάζει την Παρασκευή εκτάκτως το Euroworking Group, με βασικό θέμα το ελληνικό πρόγραμμα, ενόψει της επιστροφής του κουαρτέτου το Σάββατο στην Αθήνα. 

Στο...
τραπέζι της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθούν το ασφαλιστικό, οι φόροι και τα κόκκινα δάνεια, καθώς τη Δευτέρα αναμένεται να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το EuroWorking Group θα δώσει αύριο συγκεκριμένες κατευθύνσεις προς την Ελλάδα για το ποιες υποχωρήσεις πρέπει να γίνουν, ώστε να κλειδώσει αρχικά μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία θα επιτρέψει στη συνέχεια τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτή. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να γίνει η «ακτινογραφία» του πακέτου μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ με το οποίο σχεδιάζει η ελληνική πλευρά να κλείσει το θέμα του δημοσιονομικού κενού της τριετίας 2016-2018, ενώ θα ξεκαθαρίσουν οι συγκλίσεις και οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αισιόδοξα μηνύματα από τους θεσμούς, αλλά...

Εν τω μεταξύ, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των θεσμών, με τα δεδομένα να οδηγούν στο συμπέρασμα πως η αξιολόγηση θα κλείσει εκτός απροόπτου πριν από το Πάσχα, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. 

Όπως δήλωσαν στο newpost κύκλοι του επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ, «πρόσφατη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ήταν ιδιαίτερα παραγωγική. Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος. Επιπροσθέτως η αποστολή έκανε σημαντική πρόοδο σε βασικές πτυχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Επισήμως ημερομηνία ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος δεν έχει οριστεί αλλά στις 2 Απριλίου επιστρέφουν οι επικεφαλής «για να επαναλάβουν τις συνομιλίες με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Όπως τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, η συζήτηση για το χρέος θα τεθεί κανονικά στο τραπέζι του Eurogroup, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. 

«Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Μαρτίου , ο Πρόεδρος του Eurogroup υπενθύμισε στους υπουργούς ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο θέμα των μέτρων που σχετίζονται με το χρέος στις επόμενες συνεδριάσεις του. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων αυτών θα εξαρτηθεί κατά πάσα πιθανότητα από την πρόοδο της πρώτης αξιολόγησης», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι έως το τέλος Απριλίου μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα, ο κ. Κοστέλο εκτίμησε ότι οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών είναι «γεφυρώσιμες». 

Την ίδια ώρα όμως, ο επικεφαλής πρόεδρος της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, επιβεβαίωσε τη διαφωνία μεταξύ των θεσμών και του ευρωκοινοβουλίου για το ύψος του δημοσιονομικού κενού στην Ελλάδα έως το 2018, από το οποίο εξάλλου θα κριθούν τα νέα φορολογικά μέτρα που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Γκουαλτιέρι διευκρίνισε ότι το δημοσιονομικό κενό σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εκτιμάται στο 3,5%  του ΑΕΠ ενώ σύμφωνα με την Ελλάδα και το Ευρωκοινοβούλιο στο 3%. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαφορά 0,5% του ΑΕΠ σε περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν αρκούν τα μέτρα 3% του ΑΕΠ και πως το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 ανέρχεται στο 4,5%. Ετσι αναμένεται να απαιτήσει από το Eurogroup αυτή η διαφορά του 1,5% να καλυφθεί από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επίσης, αμφισβητεί την απόδοση κάποιων από τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, και διατηρεί σοβαρές ενστάσεις στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Πάντως, στόχος όλων των πλευρών είναι στο  EuroWorking Group στις 11 Απριλίου και στο Eurogroup στις 22 Απριλίου να συζητηθούν τα θέματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση, κυρίως το ασφαλιστικό, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να αρχίσει η νομοθέτηση των μέτρων στην ελληνική Βουλή. 

Σχόλια