Λαμπερή και πολιτική Art-Athina...


Εργα του Γιώργου ΛάππαΦιλόδοξη, αισιόδοξη παρά την οικονομική κρίση, λαμπερή, με έργα εικαστικών σταρ όπως ο Ντάμιεν Χιρστ και η Σάρα Λούκας, αλλά και πιο πολιτική από ποτέ...
με θέματα που αγγίζουν το προσφυγικό πρόβλημα, η Art-Athina, η καθιερωμένη γιορτή των αιθουσών τέχνης, άνοιξε χθες τις πύλες της για το κοινό στο γήπεδο Tae Kwon Do (Κλειστό Π. Φαλήρου).

Οι σημαίες με τα λογότυπα της φετινής, 21ης διοργάνωσης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης κυματίζουν στην είσοδο του κτιρίου, ενώ το κοινό υποδέχονται οι «Κηπουροί», τα γλυπτά του πρόωρα χαμένου Γιώργου Λάππα, μια συγκινητική προσφορά της συντρόφου του, επίσης εικαστικού, Αφροδίτης Λίττη.

Η κυκλική εξέδρα και τα «φωτεινά κουτάκια» είναι γεμάτα από τις προτάσεις των αιθουσών που δείχνουν τον παλμό της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χωρίς ωστόσο μεγάλες εκπλήξεις.

Πλατφόρμες, αφιερώματα, χάπενινγκ, εκπαιδευτικά προγράμματα, συζητήσεις (από το αφιέρωμα στην ιστορική γκαλερί Κοχλίας και τον σπουδαίο ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση, μέχρι τη χρηματοδότηση πολιτιστικών πρότζεκτ) εντείνουν το ενδιαφέρον.

Είμαστε στο «πριβιού» και οι γκαλερίστες βάζουν τις τελευταίες πινελιές. Τακτοποιούν τα έργα, πηγαινοέρχονται με τους καταλόγους, μιλούν στα κινητά, ενώ τα σκυλάκια τούς κοιτούν παραξενεμένα.

Το άγχος σταθερό: να αναδείξουν όσο καλύτερα γίνεται το έργο των καλλιτεχνών τους, να κεντρίσουν το ενδιαφέρον επισκεπτών και νέων συλλεκτών, να καταφέρουν να τονώσουν την αγοραστική κίνηση, η οποία πέρυσι ήταν απογοητευτική.

«Την περασμένη χρονιά ο περισσότερος κόσμος ήρθε για να χαζέψει τα έργα. Τώρα, η συμφωνία με το Eurogroup ελπίζουμε να δημιουργήσει καλύτερο κλίμα και στον χώρο της τέχνης», μας λένε...

Ωστόσο, οι διοργανωτές βάζουν τον πήχη ψηλά. Ευελπιστούν οι επισκέπτες να αυξηθούν και να ξεπεράσουν τους 42.000, έναντι των 39.000 της περσινής χρονιάς. Φέτος συμμετέχουν 49 αίθουσες τέχνης από 13 χώρες, ενώ σημειώνεται αξιοσημείωτη αύξηση από το εξωτερικό με 17 αίθουσες, δηλαδή 25% παραπάνω από το 2015.Sonke

Συμμετέχουν γκαλερί από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κύπρο αλλά και από τις κυρίαρχες αγορές της Ασίας (Κορέα, Κίνα), από τις «πρωτεύουσες» της πρωτοπορίας (Μόναχο, Παρίσι, Λονδίνο), καθώς και από την ανερχόμενη γειτονική Τουρκία. Περισσότεροι είναι και οι πολιτιστικοί φορείς, οι εταιρείες, οι εκδότες που δίνουν το «παρών».

«Η Art-Athina θέλει να δείξει ότι ζούμε σε μια πόλη ζωντανή και δημιουργική», τόνισε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αιθουσών Τέχνης Γιάννα Γραμματοπούλου. «Οι στόχοι είναι οι ίδιοι. Οι γκαλερί θέλουν να αναδείξουν το έργο των καλλιτεχνών τους και η υφιστάμενη οικονομική κρίση δεν τους σταματά. Σημασία έχει το στίγμα της Art-Athina, η οποία θέλει να είναι μια όαση στο σύγχρονο τοπίο.»

Οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να μπουν στον πάγο, συνεχίζουμε τη δουλειά μας και προσδοκούμε», είπε ο γεν. διευθυντής Αλέξης Κανιάρης. «Εως τώρα στηριζόμασταν στο ΕΣΠΑ, φέτος στα δικά της πόδια, όχι στην κρατική επιχορήγηση, όπως συμβαίνει και σε ανάλογες διοργανώσεις στο εξωτερικό».

Οσο για τους γκαλερίστες, που μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο αλλά και με τη σχετική γκρίνια... «Πηγαίνουμε στις σημαντικές φουάρ σε όλο τον κόσμο», μας είπε η εκπρόσωπος της κορεάτικης Τableu. «Δεν πιστεύουμε ότι η κρίση αποτελεί εμπόδιο, στοχεύουμε σε νέους πελάτες».

«Κάθε γκαλερί πρέπει να στηρίζει τους καλλιτέχνες της με εκθέσεις, φουάρ, συνεργασίες», μας λένε από την The Blender με έδρα τη Γλυφάδα, που παίρνει μέρος για δεύτερη φορά στην Art-Athina. «Το κοινό μας είναι κυρίως νεανικό, από τη Γλυφάδα και τα νότια προάστια, σημασία έχει η τριβή με την τέχνη και μετά οι πωλήσεις».

«Για τους καλούς καλλιτέχνες πάντα υπάρχει ενδιαφέρον. Τώρα, λόγω κρίσης, για τους Ελληνες δημιουργούς υπάρχει μεγαλύτερο», δηλώνει η Francoise Heitsch, Ελληνίδα που διατηρεί ομώνυμη γκαλερί στο Μόναχο και παρουσιάζει μεταξύ άλλων έργα των Νίκου Αλεξίου και Ελένης Μυλωνά.

Ο Mirko Mayer από την Κολονία τονίζει ότι συμμετέχει εδώ και 15 χρόνια με την γκαλερί του. «Εχω δημιουργήσει επαφές, η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στην αιχμή και ελπίζουμε ότι του χρόνου η διοργάνωση της documenta στην Αθήνα θα αποτελέσει μια πρόκληση. Χρειάζονται όμως οι σωστές κινήσεις για να προσελκύσετε συλλέκτες, επιμελητές, ιδρύματα, δημοσιογράφους...».

Σίγουρα μια βόλτα στη φουάρ, ανάμεσα στα έργα τέχνης θα σας τονώσει.

Αλλοι 10 λόγοι για να πάτε

■ Οι 51 πλατφόρμες από 17 χώρες με 650 καλλιτέχνες, οι οποίες παρουσιάζουν τη δουλειά τους με ευαισθησία και αιχμή τα τρέχοντα εικαστικά αλλά και κοινωνικά ζητήματα.

■ Το αφιέρωμα στον Γιώργο Λάππα με τα τελευταία έργα του, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά -ορισμένα είναι ανολοκλήρωτα- όπως ένα γλυπτό κεφάλι με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του (επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά).

■ Η εγκατάσταση του Micha Cattaui από τη Γερμανία, ο οποίος βρήκε στο Μοναστηράκι μια παλιά αντλία βενζίνης από την εποχή της δραχμής και αντικατέστησε την κάνουλα με... Καλάσνικοφ (γκαλερί Mirko Mayer).

■ Η αυτοπροσωπογραφία της Σάρα Λούκας με μια νεκρή κουκουβάγια και οι νεκροκεφαλές του Ντάμιεν Χιρστ (Paul Stolper).

■ Tα εξυπνα «γκράφιτι» του Sonke, όπως το «ΠΑΣΟΚ Σώσε μας», με την Μπάρμπι και τον Μπάτμαν (Art Zone 42).

■ H ένωση των Γιαν Φαμπρ και Αϊ Γουέι-Γουέι σε έναν πίνακα της Ντέμης Κάϊα (antonopoulou.art).

■ Η παρουσίαση της συλλογής της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων με έργα «εκσυγχρονιστών» καλλιτεχνών του τέλους του 19ου αιώνα, έως τη γενιά του ᾽30 (επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος).

■ Films@Art-Athina, ένα τριήμερο πρόγραμμα με προβολές ταινιών μικρού μήκους καλλιτεχνών βίντεο και πειραματικών καλλιτεχνών.

■ «Κόψτε τους φράκτες», μια δράση για την πολιτική για τους πρόσφυγες, κατά την οποία 20 μέτρα υφάσματος θα κοπούν σε αντάλλαγμα μιας χρηματικής προσφοράς για τους Γιατρούς του Κόσμου.

■ Kids Lab: Οι μικροί φιλότεχνοι θα γνωρίσουν το καλλιτεχνικό κίνημα Νταντά μέσα από μια εγκατάσταση εμπνευσμένη από τον Τριστάν Τζαρά και τον Μαν Ρέι...

Σάρα Λούκας και Ντάμιεν Χιρστ

Συντάκτης: Παρή Σπίνου
Σχόλια