Διχασμός...

Διαφωνούν Σταϊνμάγερ - Μέρκελ...

Τη διαφορά ύφους - ενδεχομένως και θέσης - μεταξύ της Καγκελαρίας και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ό,τι αφορά την...
διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύει σήμερα το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, με αφορμή τόσο τις δηλώσεις της ίδιας της 'Αγγελα Μέρκελ την Παρασκευή όσο και τις σημερινές δηλώσεις του Επιτελάρχη της Καγκελαρίου Πέτερ Αλτμάιερ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ, σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά την χθεσινή συνάντησή τους στο Βερολίνο, ζήτησαν η Βρετανία να υποβάλει σύντομα το αίτημα για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προειδοποίησαν και για τα όποια «παιχνίδια με τον χρόνο». Ακόμη πιο σκληρές ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς που χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την παραμονή του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ως τον Οκτώβριο, αλλά και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που ζήτησε ταχείς ρυθμούς στην έκδοση του «διαζυγίου» Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας.

Η ίδια η κυρία Μέρκελ ωστόσο εκφράστηκε πολύ πιο επιφυλακτικά, καλώντας σε νηφάλιες διαπραγματεύσεις και τασσόμενη υπέρ μιας διαδικασίας που δεν θα κρατήσει μια αιωνιότητα, αλλά δεν θα διεξαχθεί και σε πολύ σύντομο χρονοδιάγραμμα. «Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε υπερβολικά άσχημα τους Βρετανούς. Το θέμα δεν είναι ο εκφοβισμός και δεν υπάρχει λόγος να είμαστε ιδιαίτερα σκληροί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε σημερινή του συνέντευξη στην Γερμανική Ραδιοφωνία, ο Επιτελάρχης της Πέτερ Αλτμάιερ ζήτησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τρίτης να δοθεί μήνυμα «νηφαλιότητας και ορθολογισμού», επισημαίνοντας ότι αυτό θα συνεισέφερε πάρα πολύ ώστε «να καθησυχάσουμε τις αγορές και να σκεφτούμε σε βάθος τα επόμενα βήματα», ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε την βρετανική πλευρά να μην επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το δημοψήφισμα προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερη συμφωνία με την Ε.Ε. Σε απόσπασμα ωστόσο συνέντευξής του, που θα δημοσιευθεί αύριο από τις εφημερίδες του Δικτύου RND, ο κ. Αλτμάιερ δήλωσε ότι «το πολιτικό σύστημα στην Βρετανία πρέπει να έχει τη δυνατότητα σκεφτεί ακόμη μια φορά τις συνέπειες μιας εξόδου», προκαλώντας ακόμη και την ερμηνεία ότι καλούσε το Λονδίνο να αναθεωρήσει την απόφαση για Brexit. Λίγο αργότερα, με δήλωσή του στο Πρακτορείο Reuters, διευκρίνισε πάντως ότι δεν εννοούσε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η ίδια η απόφαση για Brexit.

Μιλώντας στην Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ. Αλτμάιερ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν και για πολλούς ήταν δυσάρεστο. «Υπάρχει για πρώτη φορά ένας μηχανισμός για το πώς μια έξοδος θα πραγματοποιείται συντεταγμένα, διότι δεν αφορά μόνο τη χώρα που φεύγει, αλλά και όλες τις άλλες χώρες που συνεχίζουν να ανήκουν στην Ε.Ε.. Αυτός ο μηχανισμός προβλέπει ότι πρώτα πρέπει η συγκεκριμένη χώρα να υποβάλει μια αίτηση. Θεωρούμε ότι αυτό το θέμα του πότε και πώς θα υποβληθεί αυτό το αίτημα θα συζητηθεί στη Μεγάλη Βρετανία. Βάσει των δηλώσεων του βρετανού πρωθυπουργού και του πρώην Δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό το αίτημα δεν θα υποβληθεί εσπευσμένα», δήλωσε ο Επιτελάρχης της Καγκελαρίας και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ένδειξη ότι αυτό θα συμβεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τρίτης. «Πιστεύω περισσότερο ότι το αίτημα θα υποβληθεί τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, πιθανόν από μια νέα κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν το γνωρίζουμε και δεν θα έπρεπε ως Ευρωπαίοι να το προεξοφλήσουμε. Αυτό το ζήτημα, εάν και πότε ένα κράτος - μέλος που θέλει να φύγει θα υποβάλει τέτοιο αίτημα, πρέπει η κάθε χώρα να το αποφασίσει από μόνη της. Αυτό θα έπρεπε κατά τη δική μου προσωπική άποψη, να το σεβαστούμε. Είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος έτσι θα γίνει», σημείωσε, αλλά προειδοποίησε ότι «τότε όμως θα πρέπει και να είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει για καμία χώρα, μέσα ή έξω από την ΕΕ, ειδική μεταχείριση, αλλά οι διαδικασίες θα εξελιχθούν έτσι όπως περιγράφονται στο άρθρο 50».

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις εξόδου της Βρετανίας να διαρκέσουν όσα χρόνια διαρκούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο κ. Αλτμάιερ απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά: «Θεωρώ ότι υπήρξε μια σαφής απόφαση στην Μεγάλη Βρετανία. Θεωρώ ότι τώρα θα σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση - αυτή θα ανασυνταχθεί και θα υποβάλει ενδεχομένως το αίτημα. Όλα αυτά θα πρέπει να τα περιμένουμε με ηρεμία. Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη είναι ενωμένα. Να καταστήσουμε σαφές - και το έχουμε ήδη κάνει - ότι δεν μπορεί αυτό το δημοψήφισμα να χρησιμοποιηθεί για να διαπραγματευτεί η Βρετανία μια καλύτερη συμφωνία ή κάτι παρόμοιο. Αλλά η Μεγάλη Βρετανία είναι, μέχρι να υποβάλει αυτό το αίτημα και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, κράτος - μέλος της ΕΕ, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις - βεβαίως και με όλες τις υποχρεώσεις - και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν. Και πιστεύω ότι εμείς ως Ευρωπαίοι θα αντιδράσουμε από κοινού σε κάθε πρωτοβουλία από τη Βρετανία»...
Σχόλια