Η Ελλάδα Εγκαταλείπει την Πόλη που Ίδρυσαν Έλληνες το 2600 π. Χ. – Κλείνει το Προξενείο στην Μασσαλία !!!


Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Είπαμε ότι περνάμε δύσκολες ώρες με την οικονομική κρίση και σημαντικές περικοπές είναι απαραίτητες. Όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν θα πρέπει η κρίση να τα επηρεάσει σε καμία περίπτωση και φυσικά εννοούμε τα εθνικά μας θέματα. Για παράδειγμα ακούσαμε ότι το προξενείο της Ελλάδας στη Μασσαλία θα κλείσει. Είμαστε σίγουροι ότι αυτοί που το αποφάσισαν είναι επιεικώς ανιστόρητοι και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα για όσους χειρίζονται τα εθνικά μας θέματα στο ΥΠΕΞ. Δηλαδή φεύγουμε από την πόλη που ίδρυσαν οι Έλληνες, χωρίς να συμβαίνει τίποτα !!!

Έτσι, σύμφωνα με τον Γαλλικό τύπο, πρόκειται να ανασταλεί η λειτουργία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μασσαλία. Δηλαδή η πόλη που ιδρύθηκε από Έλληνες, χάνει το Ελληνικό Προξενείο.

Ιδρυμένη πριν από 26 αιώνες από Έλληνες της Φώκαιας, η Μασσαλία θα απολέσει το Ελληνικό Προξενείο για δημοσιονομικούς λόγους. Το Προξενείο θα κλείσει τις πόρτες του εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ο Γενικός Πρόξενος, κ. Στυλιανός Γαβριήλ, ο οποίος σαφέστατα διαφωνεί, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες από την εφημερίδα La Provence, αναφέροντας ότι, «η Ελλάδα λαμβάνει δραστικά μέτρα, κι ένα από αυτά είναι η αναστολή της λειτουργίας του Γενικού Προξενείου.

Η Μασσαλία βρίσκεται στις καρδιές των Ελλήνων είναι μία εκ των αρχαιότερων στην Ευρώπη και ιδρύθηκε από Έλληνες το 2600 π.Χ.», «Μία από τις πιο σημαντικές και δυνατές ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό (10.000-12.000 σύμφωνα με τον Πρόξενο) βρίσκεται εγκατεστημένη εκεί» «η Μασσαλία έχει πρωτεύουσα σημασία για τους Έλληνες, κυρίως για τις μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες που έφτιαξαν τις περιουσίες τους από το εμπόριο», « το κλείσιμο του εν λόγω Προξενείου, το οποίο είναι από τα αρχαιότερα στο ελληνικό διπλωματικό δίκτυο, δεδομένου ότι άνοιξε τις πόρτες του το 1834, προκάλεσε μεγάλη απόγνωση, απογοήτευση και θυμό» , « πρόκειται να περιπλέξει τις ζωή όσων στο εξής θα πρέπει να μετακινούνται στο Παρίσι για να ανανεώσουν το διαβατήριο τους», «το Προξενείο είχε ήδη μειώσει σημαντικά τα έξοδά του τα τελευταία χρόνια, μεταφέροντας υπηρεσίες του ακόμη και μέσα στην προξενική κατοικία σε μια από τις καλές γειτονιές της πόλης, λειτουργούσαμε ήδη με το ελάχιστο κόστος. Επρόκειτο για ένα Προξενείο που στην πραγματικότητα δε στοίχιζε ακριβά».

Και δεν είναι κύριοι υπεύθυνοι το πρόβλημα ότι κάποιοι για να ανανεώσουν τα διαβατήρια τους θα τρέχουν στο Παρίσι, απλά κάποια πράγματα έχουν ιδιαίτερη σημειολογία, που είναι πολλές φορές σπουδαιότερη από την χρηστική ωφέλεια. ‘Όμως για να μπορεί κάποιος να κατανοήσει τέτοιες πτυχές θα πρέπει να ξέρει και λίγο ιστορία, γι αυτό συστήνουμε στους αρμόδιους υπουργούς και υπάλληλους να ανοίγουν και κανένα βιβλίο πριν πάρουν τις αποφάσεις τους. Ελπίζουμε έστω και την τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν την τραγική απόφαση τους.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο


pentapostagma.gr
Σχόλια