Έρχεται άγριο «τσεκούρι» στις συντάξεις την Παρασκευή

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ «ΛΥΠΗΤΕΡΗ» ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Συνολικά τρία μέτρα - φωτιά έρχονται να «τινάξουν» στον αέρα τις απολαβές των συνταξιούχων με την αρχή του φθινοπώρου, με κύριο χαρακτηριστικό τις νέες περικοπές και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμφανίζεται για ακόμη μία φορά ανακόλουθη ως προς τα λόγια και τις πράξεις της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», οι συνταξιούχοι αναμένεται να υποστούν για πολλοστή φορά νέο «ψαλίδισμα» σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα φτάνουν το 47,5%, ενώ πρόβλημα συνιστά και η καταβολή μόνο του 50% των μερισμάτων προς τους συνταξιούχους του Δημοσίου, εξαιτίας των αναδρομικών μειώσεων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση ελέω μνημονιακών δεσμεύσεων.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το τρίτο κατά σειρά σοκ αφορά στα ισοδύναμα μέτρα που ψάχνει η κυβέρνηση για να επιστρέψει το ΕΚΑΣ, καθώς μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι να μπει εισφορά ασθένειας 6% στις προνοιακές συντάξεις των 360 ευρώ που χορηγεί ο ΟΓΑ.

Ήδη σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, έχουν ήδη επανυπολογιστεί τα ποσά από το ΕΤΕΑ, αλλά θα πληρωθούν στις 2 Σεπτεμβρίου μειωμένα έως και 138 ευρώ τον μήνα για μερίδα συνταξιούχων, ενώ μεσοσταθμικά οι περικοπές ανέρχονται στα 60-70 ευρώ.

Εντούτοις, τις μεγαλύτερες περικοπές θα υποστούν οι συνταξιούχοι του πρώην επικουρικού των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), καθώς σχεδόν στην πλειονότητα των δικαιούχων οι περικοπές είναι πάνω από 30%.

Με βάση το δημοσίευμα, τον Οκτώβριο έρχεται και τρίτο κύμα μειώσεων για όσους δεν πάρουν τη λυπητερή του Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτικά, στην πληρωμή του Οκτωβρίου, όμως, θα πέσουν και οι αναδρομικές περικοπές των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι το σοκ θα είναι μεγαλύτερο, γιατί πολλές συντάξεις των 300 και των 200 ευρώ θα φτάσουν στα 100 και στα 60 ευρώ.

Αυτό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, δεν θα συμβεί σε όλους αλλά, βάσει νόμου, σε όσους έχουν άθροισμα (μικτό ποσό) από κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 1.300 ευρώ, δηλαδή σε όσους παίρνουν καθαρά μετά τον φόρο 1.120 ευρώ από κύρια και επικουρική.


Σχόλια