Aνακοινώνονται σήμερα οι υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ...

Ανακοινώσεις για την ανάθεση νέων υπουργικών χαρτοφυλακίων αναμένεται να γίνουν από την προσωρινή διακυβέρνηση Τραμπ στη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι Δημοκρατικοί αντιδρούν για τα...
νέα πρόσωπα στον τομέα της υγείας. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουίλμπουρ Ρος αναμένεται να ορισθεί υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εμπορίου.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στη διάρκεια της ημέρας. Οι πολιτικοί αναλυτές στα αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων επισημαίνουν ότι τα ονόματα που συζητούνται μέχρι σήμερα για την ανάληψη θέσεων στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιλέγει ανθρώπους της εμπιστοσύνης του, αλλά και στελέχη που έχουν αναδειχτεί μέσω της εμπειρίας τους σε διάφορους τομείς. Ο ίδιος, ο Τραμπ στερείται προηγούμενης πολιτικής εμπειρίας, γεγονός που τον καθιστά εξαρτώμενο από συμβούλους σε ειδικά θέματα για την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις, αλλά και τη διαμόρφωση της αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για ζητήματα της αμερικανικής οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Ο Ρεπουμπλικάνος Τομ Πράις, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που είναι χειρούργος ορθοπεδικός, αναμένεται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας, ενώ τη διεύθυνση των υπηρεσιών Υγείας αναμένεται ότι θα αναλάβει η Σίμα Βέρμα, που έχει ιδρύσει ιδιωτική συμβουλευτική εταιρία υπηρεσιών για την υγεία, ενώ θα έχει την ευθύνη εποπτείας των κυβερνητικών προγραμμάτων υγείας για τους ηλικιωμένους, τις οικονομικά ασθενείς ομάδες, όπως επίσης για τα θέματα παροχών κι ασφάλειας.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης το όνομα της Ελεάν Τσάο, πρώην υπουργού Εργασίας στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεώτερου, για τη θέση του υπουργού Μεταφορών, τονίζοντας ότι η εμπειρία που διαθέτει είναι πολύτιμη “για την προσπάθεια ανοικοδόμησης των υποδομών μας.”

Στα θέματα υγείας, ο Πράις είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο για τη δημόσια υγεία που προώθησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, γνωστό κι ως “Obamacare” , “πραγματική καταστροφή για τις αμερικανικές οικογένειες,” υποστηρίζοντας νομοθετικό πλαίσιο για την αντικατάστασή του. Η Βέρμα από την πλευρά της, βοήθησε τον Πενς, εκλεγμένο αντιπρόεδρο και κυβερνήτη της Ιντιάνα, στην κατάρτιση των συντηρητικών προδιαγραφών προγράμματος δημόσιας υγείας (Medicaid) για τους οικονομικά ασθενέστερους στην πολιτεία. Παράλληλα, η ίδια, έχει εργαστεί σε προγράμματα υγείας για τις πολιτείες της Αϊόβα, του Οχάιο, του Κεντάκι και του Τενεσί.

Από την άλλη μεριά, ο Τσάκ Σάμερ, νέος ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία και υποστηρικτής του “Obamacare” άσκησε κριτική στην επιλογή του Πράις. “Με την τοποθέτηση του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Πράις στο υπουργείο Υγείας, είναι σαν να ζητάμε από την αλεπού να φυλάξει το κοτέτσι,” τόνισε χαρακτηριστικά ο Σάμερ.

Η αναδιοργάνωση της δημόσιας υγείας που έγινε το 2010 είχε ως στόχο την επέκταση της κάλυψης ασφάλειας σε εκατομμύρια Αμερικανών, ενώ πυροδότησε μία μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, που υποστήριζαν ότι επρόκειτο για πρωτοφανή κυβερνητική παρέμβαση στην υγειονομική κάλυψη των πολιτών, αλλά και στην ιδιωτική βιομηχανία ασφαλειών.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει δεσμευτεί προεκλογικά για την αντικατάσταση του “Obamacare” από ένα πρόγραμμα που θα δίνει στις αμερικανικές πολιτείες περισσότερο έλεγχο στην υλοποίηση προγραμμάτων ιατρικών υπηρεσιών και βοήθειας, ενώ θα επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρίες να πωλούν προγράμματα υγείας σε παναμερικανικό επίπεδο.

Οι διορισμοί τόσο του Πράις, όσο και της Βέρμα απαιτούν την έγκριση της Γερουσίας, ενώ η έγκριση του Κογκρέσου απαιτείται για την κατάργηση και τις αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία υγείας...

left.gr
Σχόλια