Οι απουσίες και παρουσίες των ηγετών...

 Οι απουσίες και παρουσίες των ηγετών στις εκδηλώσεις για τον θάνατο του Κάστροστις εκδηλώσεις για τον θάνατο του Κάστρο

Παρών ο Αλέξης Τσίπρας...

Απόντες θα είναι κατά κύριο λόγο οι ηγέτες των μεγάλων χωρών της Δύσης, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία από τις εκδηλώσεις για τον Κάστρο, ενώ πολλοί θα είναι εκείνοι που θα... στείλουν αντιπροσωπείες. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία για την ιστορική επαναπροσέγγιση της Ουάσιγκτον με την Αβάνα, δεν θα παραστεί στην κηδεία του πρώην ηγέτη της Κούβας, όπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

«Ούτε ο πρόεδρος (Μπαράκ Ομπάμα) ούτε ο αντιπρόεδρος (Τζο Μπάιντεν)» θα μεταβούν στη νήσο για την κηδεία του «πατέρα της Κουβανικής Επανάστασης», δήλωσε ο Τζο Έρνεστ, ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση στην περίπτωση που μια αμερικανική αντιπροσωπεία σταλεί στην Κούβα.

Την ίδια στιγμή και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δεν θα παραστεί στην κηδεία του πρώην προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο.

«Θα εκπροσωπηθεί από τον Ζαν Πιερ Μπελ», τον προσωπικό του απεσταλμένο για τη Λατινική Αμερική και πρώην πρόεδρο της Γερουσίας, που θα βρίσκεται στην Κούβα από σήμερα Τρίτη, όπως επίσης από την υπουργό Περιβάλλοντος «Σεγκολέν Ρουαγιάλ την Κυριακή», διευκρινίστηκε από κύκλους κοντά στον πρόεδρο.

Παράλληλα και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει σχέδια να ταξιδέψει στην Αβάνα λόγω «βεβαρημένου προγράμματος».

Το «παρών» δεν θα δώσει ούτε η Καγκελάριος Μέρκελ, ενώ την γερμανική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. 

Στη κηδεία του Κάστρο δεν θα παρευρεθεί, επίσης, ούτε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και αντ' αυτής θα παραστεί ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Άλαν Ντάνκα.

Από την Βρετανία θα πάνε στην Αβάνα, επίσης, ο Tζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, ο Μάικλ Χίγκινς, πρόεδρος της Ιρλανδίας όπως και ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν παρότι κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο πένθος και απηύθυνε συλλυπητήριο μήνυμα κάνοντας λόγο για έναν «στενό φίλο και σύντροφο», δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις αλλά στέλνει αντιπροσωπεία η οποία αναχώρησε από την Πιονγιάνγκ για την Αβάνα. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε σήμερα το πρωί στην Αβάνα για να παραστεί στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Κάστρο, ενώ τελικά το παρών στην Αβάνα, δεν θα δώσει ο καναδός πρωθυπουργος Τζαστίν Τριντό, μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε...


newpost.gr
Σχόλια