Κοινές δράσεις σε διεθνές επίπεδο αποφάσισαν Τσίπρας - Αναστασιάδης...

Αλέξης Τσίπρας - Νίκος Αναστασιάδης
Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός για να συζητήσουν τις προοπτικές των...
επικείμενων διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Ουσιαστική, δημιουργική και άκρως εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνομιλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Ελήφθησαν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες θα προωθηθούν μέσα από την ανάληψη κοινών δράσεων, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο», σημείωσε ο ίδιος για να προσθέσει ότι «ήταν απόλυτη η συναντίληψη» σε θέματα ουσία και διαδικασίας».

Κοινός στόχος, μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς ξένες εγγυήσεις και στρατούς κατοχής.

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι πρόκειται για κοινές δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχουν επαφές με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

Επίσης, επεσήμανε την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη και τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στην ΕΕ. «Ακριβώς για να προωθηθούν αυτές οι πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση εάν έχει κλείσει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι «δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάποια ημερομηνία για μία τέτοια συνάντηση. Αναμένουμε».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείο Εξωτερικών, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

Στόχος είναι ο πλήρης συντονισμός Λευκωσίας - Αθηνών για τις συνομιλίες από τις 9-11 Ιανουαρίου και την διάσκεψη στις 12 του μηνός, στην οποία θα λάβει μέρος η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση την Συνθήκη του 1960.

Στην ατζέντα θα βρίσκεται είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η σύνθεση της διάσκεψης, ενώ θα γίνει και αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων.

Ο Κύπριος πρόεδρος θα επιστρέψει στην Λευκωσία το απόγευμα, αφού εκτός από τις ηγεσίες των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο της 5ης Ιανουαρίου, προτού μεταβεί στην Ελβετία, θα ενημερώσει για τις εξελίξεις και τον λαό, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τα μηνύματα από την Τουρκία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει στη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων με διαφοροποιημένη μορφή και στην παρουσία στρατευμάτων και μετά τη λύση, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ως προς το θέμα της διαδικασίας οι δύο κυβερνήσεις επιμένουν πως διάσκεψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αθήνα και Λευκωσία θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως είναι γνωστό έχουν ενώπιον τους γνωματεύσεις ειδικών.

Στο επίκεντρο των διεργασιών του Μαξίμου βρίσκεται το ζήτημα, στο οποίο όμως εμπλέκονται μια σειρά χώρες, που έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» ανάμεσά τους. Η Τουρκία κρατά στα χέρια της μεγάλο μέρος της κατάστασης, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία αποτελούν μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι μεταξύ άλλων μίλησαν για το Κυπριακό και τη Συρία.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι στη συνομιλία των δύο ηγετών «συζητήθηκε σειρά διεθνών θεμάτων, ανάμεσά τους η κατάσταση στη Συρία και η διευθέτηση του Κυπριακού».

Σχόλια