Με κριτική «μένουμε Ευρώπη» οι FT...

Το επίμαχο δημοσίευμα
... κατά της κυβέρνησης Τσίπρα...
Ακόμα ένα χτύπημα κάτω από τη μέση από τη γνωστή εφημερίδα με τις υψηλές διασυνδέσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, η οποία εξισώνει την ελληνική κυβέρνηση με τις...
ακροδεξιές στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Σε επιθετικό άρθρο με τίτλο «Ελλάδα: ένα ζήτημα ανεξαρτησίας» οι Financial Times αναρωτιούνται κατά πόσο η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία θεσμών και οργάνων.

Σχολιάζει δε ότι μετά από έξι ταραχώδη χρόνια στις σχέσεις Αθήνας-Βρυξελλών «τώρα υπάρχουν φόβοι πως η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα ακόμα μέτωπο στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναχαιτίσει απειλές εναντίον βασικών αρχών καλής διακυβέρνησης και σεβασμού για τους ανεξάρτητους θεσμούς». 

Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στην υπόθεση της ηγεσίας της Τράπεζας Αττικής και την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον  διοικητή της Τράπεζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. 

Στη συνέχεια κάνει λόγο για μία «ενέργεια - ευθεία πρόκληση» σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είχε ανατρέψει την απόφαση του τελευταίου να ανατεθεί η διεύθυνση της τράπεζας Αττικής στον «επαγγελματία τραπεζίτη» Θεόδωρο Πανταλάκη.

«Το επεισόδιο αυτό επικαλούνται επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ως ένα παράδειγμα της αυταρχικής τάσης που λένε ότι γίνεται όλο και πιο ορατή καθώς οι ηγέτες του παλεύουν με την πτώση στις δημοσκοπήσεις και την ανάκαμψη της υποστήριξης για το κόμμα της αντιπολίτευσης, τη Ν.Δ.», διαβάζουμε.

Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα συγκρίνει την Ελλάδα με την Πολωνία και την Ουγγαρία των ακροδεξιών κυβερνήσεων, ενώ παραθέτει δήλωση του  Ευάγγελου Βενιζέλου, που μιλάει για «απειλή» του κράτους δικαίου στην Ελλάδα που μπορεί να συγκριθεί με την απειλή σε αυτές τις δύο χώρες. 

«Δεν είναι τόσο έντονη, αλλά σε μεθοδολογία είναι η ίδια. Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα που αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», λέει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη γνωστή εφημερίδα.

Μεταξύ άλλων οι FT σχολιάζουν πως οι διεθνείς ανησυχίες για το επίπεδο σεβασμού της ελληνικής κυβέρνησης προς τους ανεξάρτητους θεσμούς προηγούνται του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, που κατηγορείται για εσκεμμένη υπερβολή των υπολογισμών για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Στο τέλος το εκτενές δημοσίευμα μεταφέρει τη θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι οι κατηγορίες περί υποχώρησης του κράτους δικαίου είναι μια απόπειρα σπίλωσης της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στη χώρα.  

efsyn.gr
Σχόλια