Φονική διπλή μαχαιριά των ΗΠΑ στην Τουρκία- Ιντσιρλίκ τέλος: Με αεροκίνητη ενέργεια δεκάδες Αμερικανοί στρατιώτες κατέλαβαν αεροπορική βάση στη Β.Συρία – Ο Μ.Ασαντ μένει, τα βρήκαν ΗΠΑ-Ρωσία!
Του Βασίλη Καπούλα

Διπλή Αμερικανική μαχαιριά στην Τουρκία και ίσως έτσι να εξηγείται η εσπευσμένη λήξη της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» λίγο πριν την άφιξη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, στην Άγκυρα για συνομιλίες. Στρατιωτικός διοικητής των Κούρδων (SDF), δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι αεροπορικές δυνάμεις  τους που συμμετέχουν στην επιχείρηση εναντίον της Ράκκας μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση της Τάμπκα ως εναλλακτική στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.
Προφανώς η βάση αυτή προορίζεται για αρχικό ορμητήριο των ΗΠΑ κατά της Ράκκας αν επιδεινωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει και μόνιμη βάση τους, αντικαθιστώντας κάποια στιγμή πλήρως το Ιντσιρλίκ σε ένα υπό ίδρυση κουρδικό κράτος!

Xρησιμοποιώντας αυτή την αεροπορική βάση οι ΗΠΑ, θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τον συριακό στρατό από Α.Χαλέπι προς Ράκκα. Πλέον δεν γνωρίζουμε πως αυτή η Τουρκία με αυτόν τον Ερντογάν μπορούν να τα βρουν με τις ΗΠΑ οι οποίες θέλουν εδώ και τώρα Κουρδικό κράτος.
Γεγονός πάντως είναι ότι η Τουρκία βγήκε νοκ αουτ με ένα πλήγμα και μειώνεται συνεχώς η στρατηγική της αξία…
Παρακάτω μπορείτε να δείτε εικόνες και βίντεο από την αεροπορική βάση και τις συγκρούσεις των Αμερικανικών και Κουρδικών δυνάμεων με το ISIS.
Ταυτόχρονα, Αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροκίνητη ενέργεια με μεταφορά εκατοντάδων μαχητών των Κούρδων SDF στα μετόπισθεν του ISIS για την αποκοπή της Ράκα από δυσμάς.

Πρώτη φορά οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια τέτοια επιχείρηση με αεροπορική υποστήριξη από AC-130, ΠΕΠ  Himars και επιθετικών ελικοπτέρων Apache.
Στόχος της επιχείρησης ήταν η κατάληψη του φράγματος «Τάμπκα».
Οι Κούρδοι πλησίαζαν το φράγμα από το βορρά ενώ οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την αεροκίνητη ενέργεια νότια του φράγματος.
Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 500 Κούρδους που συμμετείχαν στην επιχείρηση αλλά οι ΗΠΑ ανέφεραν πως ο αριθμός ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος.
Ταυτόχρονα υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον 1000 άντρες των ειδικών δυνάμεων στη μάχη για τη Ράκκα.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν για πρώτη φορά δυνάμεις σε στυλ επιχείρησης «Μοσούλη»

Το συριακό στρατηγικό αεροδρόμιο βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ISIS από το 2014, όταν το κατέλαβαν από τις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ προκαλώντας νέο σοκ στην Τουρκία ανακοίνωσαν ότι  δεν θέτουν πλέον ως προτεραιότητά τους στο θέμα της Συρίας την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.
«Θα πρέπει να επιλέγουμε τις μάχες μας» είπε η Νίκι Χέιλι μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
«Αν δείτε την κατάσταση, θα πρέπει να αλλάξουμε τις προτεραιότητές μας και η προτεραιότητα μας δεν είναι πλέον να καθόμαστε εδώ και να επικεντρωνόμαστε στο πώς θα εκδιώξουμε τον Άσαντ», συνέχισε.
«Προτεραιότητά μας είναι να δούμε πραγματικά πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας, με ποιον θα χρειαστεί να συνεργαστούμε ώστε να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά για τον λαό της Συρίας», πρόσθεσε.
«Δεν θα επικεντρωθούμε κατ” ανάγκη στον Ασαντ με τον τρόπο που το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση», κατέληξε.
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, από την Τουρκία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, είπε ότι η θέση του Άσαντ «θα αποφασισθεί από τον συριακό λαό».
Δείτε εδώ πλάνα από την αεροπορική βάση:

pentapostagma
Σχόλια