Βαριές ποινές σε πανεπιστημιακούς γιατρούς για σκάνδαλο με θυγατρική της Johnson & Johnson

 

Τρεις πανεπιστημιακοί γιατροί καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τους έκρινε ένοχους για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κατηγορίες που συνδέονταν με παράνομες αμοιβές και υπερκοστολογήσεις υλικών από την εταιρία ιατροτεχνολογικού υλικού DePuy, θυγατρικής της πολυεθνικής Johnson & Johnson.

Παρά την ακατανόητη και σύμφωνα με έγκριτους νομικούς προκλητική αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, το δικαστήριο επέβαλε στους δύο κατηγορούμενους γιατρούς συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών, στον καθένα, ενώ ο τρίτος τιμωρήθηκε με συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών. Πάντως, και οι τρεις ορθοπεδικοί αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τον όρο καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας από 10.000 έως 15.000 ευρώ. Νομικοί κύκλοι στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα ωστόσο θεωρούν πώς το δικαστήριο επέδειξε ιδιαίτερα επιεική στάση αφήνοντας ελεύθερους τους καταδικασθέντες με τόσο μικρά ποσά εγγυοδοσίας.
Η υπόθεση αφορούσε τμήμα του οικονομικού σκανδάλου της εταιρίας DePuy, θυγατρικής της πολυεθνικής Johnson & Johnson. Ένα άλλο σκέλος της ίδιας υπόθεσης εκκρεμεί στα ποινικά δικαστήρια της Αθήνας. Οι έρευνες στη χώρα μας ξεκίνησαν ύστερα από αποκαλύψεις στελέχους της DePuy ότι οι πωλήσεις στην Ελλάδα ήταν υπερτιμολογημένες σε ποσοστό που προσέγγιζε το 35%, από το οποίο το 20% κατέληγε σε γιατρούς που χρησιμοποιούσαν τα υλικά, άλλοτε με απευθείας παράδοση χρημάτων κι άλλοτε με διάφορες προσφορές, όπως ταξίδια.
Σύμφωνα με το βούλευμα, με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι πανεπιστημιακοί της Θεσσαλονίκης, η ζημιά που προκλήθηκε στα τοπικά νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου» και «Γεννηματάς», κατά το διάστημα 2000-06, ξεπερνάει τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμήθηκε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι επωφελήθηκαν με το συνολικό ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.
Απολογούμενοι οι ίδιοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με παράνομες συναλλαγές κι ότι δεν χρέωσαν το ελληνικό δημόσιο, από τη στιγμή που -όπως υποστήριξαν- τα νοσοκομεία στα οποία υπηρετούσαν έως και σήμερα δεν έχουν καταβάλει τις οφειλές τους προς την εταιρία.


Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αναγνώρισε στους τρεις κατηγορούμενους γιατρούς το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου κι αφού τους απάλλαξε για κατηγορίες που συνδέονταν με κάποια ταξίδια, τους καταδίκασε για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητας, κρίνοντας -πάντως- ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι ως το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, εφόσον καταβάλουν χρηματική εγγύηση.
Ο καθηγητής Ιατρικής – Δ/ ντης της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ και πρώην Διοικητής Δ’ ΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην μέλος της Επιτελικής Επιτροπής Μεταρρύθμισης Υγείας, Απόστολος Χατζητόλιος, μιλώντας στο zougla.gr που έχει και το ρεπορτάζ αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα, είπε χαρακτηριστικά: «Ζούμε στην Ελλάδα μία έλλειψη διάθεσης από την πολιτεία, να τιμωρήσει τέτοια φαινόμενα».
Το ιστορικό της υπόθεσης 
Στα ίχνη των συγκεκριμένων γιατρών οδηγήθηκε το ΣΔΟΕ μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Βρετανία, όταν αποκαλύφθηκε ότι η «DePuy International», θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας «Johnson & Johnson», πλήρωνε μίζες σε γιατρούς νοσοκομείων με στόχο την προώθηση των προϊόντων της.
Οι έλεγχοι που ακολούθησαν έδειξαν ότι μεγάλα χρηματικά ποσά κατευθύνονταν από τα μαύρα ταμεία της θυγατρικής εταιρείας προς γιατρούς διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Την καταβολή μίζας προς έλληνες γιατρούς ομολόγησε και ο φυλακισμένος σήμερα Robert John Dougal, στέλεχος της «DePuy International», ο οποίος ανέφερε μίζες ύψους τουλάχιστον 5,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα οι αμερικανικές αρχές παρέδωσαν στις ελληνικές κατάλογο με περίπου 250 ονόματα γιατρών, για περίπου 80 από τους οποίους προέκυψαν επιβαρυντικές ενδείξεις.
Εκτός όμως των τριών στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών και διωκτικών αρχών έχουν μπει επίσης άλλος ένας χειρουργός της ορθοπεδικής του «Παπανικολάου», ένα κορυφαίο στέλεχος της ορθοπεδικής του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» αλλά και χειρουργοί της ορθοπεδικής κλινικής στο «Ιπποκράτειο». Όλοι ελέγχονται για παρανομίες που έχουν να κάνουν με εξωσυμβατικές προμήθειες ορθοπεδικού υλικού.
Εκτός των χειρουργών ορθοπεδικών στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπήκαν και γνωστοί χειρουργοί μεγάλης ιδιωτικής κλινικής, στους λογαριασμούς των οποίων βρέθηκαν καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες από τις καταθέσεις έχουν σαφές αποτύπωμα στο εξωτερικό (κάποιες έχουν γίνει μέσω λογαριασμού στη νήσο The lsle of Man) και συνδέονται με μίζες της εταιρείας «DePuy International». Εντοπίστηκαν επίσης επαναλαμβανόμενες ισόποσες καταθέσεις, για τις οποίες διερευνάται εάν πρόκειται για «φακελάκια» που έπαιρναν από ασθενείς, τους οποίους χειρουργούσαν σε δημόσια νοσοκομεία.
i-gata.gr
Σχόλια