Δεν πείθουν…



Γιατί το 40% των Ελλήνων δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει στις εκλογές;..


Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πλανήτη, στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις δεν εξελίχτηκαν σε εργαλείο δουλειάς για τους επαγγελματίες της επικοινωνίας και τους πολιτικούς. Ειδικά από...
το 1996 και την… επέλαση Σημίτη, οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα εξελίχτηκαν σε εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Δεν μετρούσαν τάσεις. Τις διαμόρφωναν. Και πάνω στις εκλογικές τάσεις που διαμόρφωναν, διεξαγόταν όλη η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών, και… ζωγραφίζονταν οι σχετικές εντυπώσεις. Μεταξύ μας, πιο… στημένο ματσάκι δύσκολα μπορούσε να περιμένει κανείς.

Φυσικά υπήρξαν και εξαιρέσεις. Ηχηρές εξαιρέσεις. Επαγγελματιών του χώρο των δημοσκοπήσεων, που έκαναν τη δουλειά τους με αξιοπρέπεια. Μόνο που, ήταν αυτό ακριβώς: Εξαιρέσεις στον κανόνα που αναφέρθηκε νωρίτερα.

Ήταν λοιπόν εξαιρετικά εύκολο και εν πολλοίς αναμενόμενο, στην Ελλάδα της κρίσης των τελευταίων ετών, οι δημοσκοπήσεις να φτάσουν στα όρια του σύντομου ανέκδοτου. Να φαιδροποιηθούν. Και να διαψεύδονται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δεν μπορεί κανείς να ανακαλύψει… θησαυρούς. Φτάνει να ψάξει. Και να ξέρει τι να ψάξει.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της “Κάπα Research” για το “Βήμα της Κυριακής”, στο περιθώριο της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και της υστέρησης του πρωθυπουργικού διδύμου Αλέξη Τσίπρα-Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν περίπου το 50% των Ελλήνων προτιμά στο Μέγαρο Μαξίμου τον… κανένα, και όχι τον σημερινό ένοικό του, αλλά ούτε τον σημερινό Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπάρχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράμετρος.

Το 40% των Ελλήνων δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα ψηφίσει. Και σκοπεύει να το κάνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το 21,5% μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές, το 9,5% το τελευταίο δεκαήμερο και το 9% το τελευταίο διήμερο, ενώ υπάρχει και ένα 6% που… δεν απαντάει.

Το παραπάνω μωσαϊκό καθιστά εξαιρετικά νεφελώδη την εκλογική αναμέτρηση. Ειδικά στην περίπτωση που η σημερινή κυβέρνηση αντέξει, και οι εκλογές έρθουν όσο πιο κοντά γίνεται προς το τέλος της τετραετίας.

Και φυσικά, η απροθυμία των πολιτών να επιλέξουν κόμμα, επιβεβαιώνει ότι τα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων για το πώς σχεδιάζουν να χειριστούν το μέλλον της χώρας, είναι εξαιρετικά ατροφικά και ασθενή. Δηλαδή, δεν πείθουν…

ysterografa.gr

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS


Σχόλια