Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση με την τρόικα - Ποια θέματα μένουν ανοικτά

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα για την τεχνική συμφωνία, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση νέας δόσης τον Μάιο....«Δεν βλέπω από καμιά πλευρά διάθεση καθυστέρησης», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας και εμφανίσθηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος. Ωστόσο, υπάρχουν θέματα που παραμένουν ανοικτά, όπως αυτά των συντάξεων και των κόκκινων δανείων, τα οποία θα συζητηθούν σήμερα το απόγευμα.

Ανοιχτό, παραμένει και το θέμα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, το οποίο συζητήθηκε σήμερα το πρωι, χωρίς να υπάρξει συμφωνία. «Η διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και θα κλείσει όταν κλείσει κι όλη αξιολόγηση», δήλωσαν πηγές του υπουργείου Οικονομίας μετά τη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές ζητούν την κατάργηση των περιορισμών στην λειτουργία των καταστημάτων επιπλέον Κυριακές το χρόνο, είτε υπάρχουν περιορισμοί στον τόπο όπου δραστηριοποιούνται τα καταστήματα, είτε υπάρχουν περιορισμοί που αφορούν στο μέγεθος (επιφάνεια) του καταστήματος τους. Επίσης επιδιώκουν την μείωση του ρόλου των αντιπεριφερειαρχών στον καθορισμό του πότε ανοίγουν τα καταστήματα και την κατάργηση των υποχρεωτικών κανόνων καθολικής ισχύος για όλη τη χώρα.

Ανοικτά παραμένουν, μετά τις χθεσινές συναντήσεις και ένα θέμα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και ένα σχετικά με το Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Στα θέματα φορολογικής διοίκησης υπήρξε πλήρης συμφωνία, καθώς έγινε συμβιβασμός και στο ζήτημα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ δίνει έμφαση στους ελέγχους σε νέες υποθέσεις.
Σχόλια