Κλιμακώνει την ένταση η Βόρεια Κορέα – Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας




Μεγάλη πυρηνική κεφαλή είναι ικανός να φέρει ο πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα
Σαφές μήνυμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες
«Θα αντιδράσουμε», δηλώνει ο Γκάμπριελ...

Για «νέα κλιμάκωση της απειλής» από τη Βόρεια Κορέα έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, επιβεβαιώνοντας ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε την Τρίτη από τη Βόρεια Κορέα ήταν «διηπειρωτικός βαλλιστικός».

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος όπως ανακοινώθηκε είναι ικανός να φέρει μια «μεγάλη πυρηνική κεφαλή», διαβεβαίωσε το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, KCNA.

Ο πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν για την ημέρα της εθνικής τους εορτής, μπορεί να πλήξει την Αλάσκα, σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς.


Η απόκτηση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου χαρακτηρίζεται ορόσημο για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, το οποίο έχει ήδη διεξαγάγει πέντε πυρηνικές δοκιμές και διαθέτει οπλοστάσιο ατομικών όπλων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου. Η δοκιμή ενός ICBM συνιστά μια νέα κλιμάκωση της απειλής για τις ΗΠΑ, για τους συμμάχους και εταίρους μας, για την περιοχή και για τον κόσμο», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαμήνυσε παράλληλα πως οι ΗΠΑ «δεν θα αποδεχθούν ποτέ η Βόρεια Κορέα να διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο».

Η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ είναι «ένα επικίνδυνο καθεστώς» και οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν να ληφθούν «πιο αυστηρά μέτρα» κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο συγκαλείται κατεπειγόντως προκειμένου να συζητήσει κεκλεισμένων των θυρών το ζήτημα.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας εκτόξευσαν πυραύλους που έπεσαν στη θάλασσα στα ανοικτά της ασιατικής χώρας. σε μία επίδειξη δύναμης μετά τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

«Η δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας, τη Δημοκρατία της Κορέας και την Ιαπωνία, ενώπιον αυτών των απειλών, παραμένει αλύγιστη», ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Αντίδραση και από Γερμανία

«Η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να διακόψει αμέσως και πλήρως όλες τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Η Γερμανία, μαζί με τους εταίρους της, θα επιμείνει οι κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος στην Πιονγκγιάνγκ να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα και με συνέπεια. Η Βόρεια Κορέα πρέπει αμέσως να στραφεί στη διεθνή κοινότητα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.
Σχόλια