Μπορείτε πλέον να γνωρίζετε τι [και ποιος φταίει] για τη σύνδεση που “σέρνεται”...



Αργό Internet; Πριν παραπονεθείτε στον πάροχο, δοκιμάστε να βελτιστοποιήσετε τη σύνδεσή σας!

Ενας από τους διακαείς πόθους κάθε χρήστη του Internet, είτε είναι downloader, gamer ή και απλός surfer, είναι η µέγιστη απόδοση της σύνδεσής του στο Διαδίκτυο. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουµε πώς να εκµεταλλευτείτε το SG TCP Optimizer για τη βελτιστοποίηση της σύνδεσής σας.
Συνήθως, τα παράπονα για αργές συνδέσεις απευθύνονται προς τους παρόχους Internet. Πολλοί χρήστες καταφεύγουν στη γραµµή εξυπηρέτησης του παρόχου τους όταν διαπιστώνουν προβλήµατα µε την ταχύτητα της σύνδεσής τους, για να λάβουν πολύ συχνά την απάντηση ότι φταίει η καλωδίωση του σπιτιού ή ο υπολογιστής/συσκευή, χωρίς να υποδεικνύονται συγκεκριµένες ενέργειες που θα µπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση.
Tι είναι το SG TCP Optimizer;
Αν κι εσείς πιστεύετε ότι δεν παίρνετε από τη σύνδεσή σας το µέγιστο που θα µπορούσατε, σας προτείνουµε να δοκιµάσετε το πρόγραµµα SG TCP Optimizer, το οποίο υπόσχεται να σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε τη σύνδεσή σας στο Internet. Το SG TCP Optimizer είναι ένα δωρεάν πρόγραµµα για περιβάλλον Windows, το οποίο µέσα από ένα απλό αλλά πολυλειτουργικό interface µπορεί να βοηθήσει στο tuning και στη γενικότερη βελτιστοποίηση της σύνδεσης στο Internet.
Το SG TCP Optimizer είναι σχεδιασµένο για να εξαλείφει τις ατέλειες των ρυθµίσεων στο συγκεκριµένο µηχάνηµα όπου θα τρέξει και όχι της σύνδεσής σας στο Internet, γενικότερα. Σύµφωνα µε τον κατασκευαστή του, το πρόγραµµα χρησιµοποιεί ειδικούς αλγορίθµους για να προσδιορίσει το καλύτερο TCP window για τη σύνδεσή σας. Επίσης, κάνει εύκολη τη ρύθµιση άλλων παραµέτρων TCP/IP, όπως είναι ο υπολογισµός του µέγιστου δυνατού πακέτου MTU και του RWIN. Στο άρθρο αυτό δεν θα µπούµε σε λεπτοµέρειες επεξήγησης τεχνικών όρων, παρά µόνο των απαραίτητων. Όµως, όσοι θέλετε να εµβαθύνετε µπορείτε να ανατρέξετε στο site του SG TCP Optimizer.
Λήψη και χρήση
Μπορείτε να κατεβάσετε το SG TCP Optimizer από το σχετικό σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου. Το πρόγραµµα δεν χρειάζεται εγκατάσταση, όµως για να πάρετε το µέγιστο από τη λειτουργικότητά του θα χρειαστεί να το τρέξετε ως Διαχειριστές του συστήµατος [δεξί κλικ > Run As Administrator]. To παράθυρο του προγράµµατος ανοίγει και απεικονίζει τις τρέχουσες ρυθµίσεις του συστήµατός σας. Η πρώτη αλλαγή που µπορείτε να κάνετε είναι να φορτώσετε τις default ρυθµίσεις των Windows 10, επιλέγοντας Settings > Windows Default και πατώντας Apply. To SG TCP Optimizer εµφανίζει ένα παράθυρο µε τις αλλαγές που πρόκειται να κάνει, ζητώντας την επιβεβαίωσή σας. Επίσης, το πρόγραµµα προσφέρει τη δυνατότητα backup των τρεχουσών ρυθµίσεων, προκειµένου να επαναφέρετε το σύστηµα εύκολα, αν το αποτέλεσµα δεν σας ικανοποιεί.

Προτείνουµε να ενεργοποιήσετε την επιλογή Backup, ώστε να πειραµατιστείτε άφοβα. Ορισµένες φορές θα διαπιστώσετε ότι το πρόγραµµα ζητά επανεκκίνηση του συστήµατος για να εφαρµόσει κάποιες από τις ρυθµίσεις, κάτι που πρέπει να κάνετε, αφού πρώτα αποθηκεύσετε τις εργασίες σας.

Οι βέλτιστες ρυθµίσεις
Nα τονίσουµε εδώ ότι πριν από κάθε σετ ρυθµίσεων που επιλέγετε να φορτώσετε, πρέπει να τοποθετείτε το slider που δείχνει την ταχύτητα της σύνδεσής σας στη σωστή θέση. Η σωστή θέση δεν είναι οι τιµές που δίνουν κάποια προγράµµατα µέτρησης της ταχύτητας Internet, αλλά η ονοµαστική τιµή της ταχύτητας σύνδεσης, δηλαδή η µέγιστη δυνατή που µπορεί να σας δώσει ο πάροχος στο πακέτο που έχετε αγοράσει. Για παράδειγµα, αν η σύνδεσή σας έχει ονοµαστική ταχύτητα 24Mbps, θα επιλέξετε αυτήν, ακόµα κι αν η πραγµατική είναι 8Mbps.
Άλλα σηµεία που πρέπει να δώσετε προσοχή στο πλούσιο σε ρυθµιστικά user interface του προγράµµατος είναι το check box PPPoE: αν η σύνδεσή σας είναι τέτοιου τύπου, έστω να τεθεί αυτόµατα η τιµή MTU, που στα Windows [1480] διαφέρει από τη γενική [1500]. Στις συνηθισµένες συνδέσεις, το TCP auto tuning πρέπει να τίθεται στο normal, στο highly restricted για συνδέσεις µε ταχύτητα µικρότερη του 1Mbps και στο experimental αν πλησιάζει τα 100Mbps. Για µέγιστο throughput [όχι µικρότερο ping] το R.Segment Coalescing [RSC] πρέπει να είναι ενεργοποιηµένο. Tέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στο Windows Scaling heuristics και να το απενεργοποιήσετε, διαφορετικά τα Windows θα µπορούν να µεταβάλλουν ενδεχοµένως µε µη βέλτιστο τρόπο το TCP Receive Window, ανάλογα µε τις συνθήκες δικτύου που ανιχνεύουν.

Με την καρτέλα των Advanced Settings θα ασχοληθούν µάλλον µόνο οι gamers.

Στο MTU/Latency tab πρακτική χρησιµότητα παρουσιάζει ο υπολογισµός της MTU που µπορεί να εισαχθεί στο αντίστοιχο πεδίο της πρώτης καρτέλας µε τις βασικές ρυθµίσεις.

Οι επιδόσεις µε το SG TCP Optimizer
Το πρόγραµµα µπορεί να βελτιώσει σηµαντικά την ταχύτητα της σύνδεσής σας στο Internet υπό συγκεκριµένες συνθήκες. Έτσι, σε ένα περιβάλλον Windows 10, σχεδιασµένο εξαρχής για συνδέσεις broadband, το όφελος στις επιδόσεις downloading από τη χρήση του SG TCP Optimizer είναι µάλλον µικρό. Η βελτίωση στις επιδόσεις θα γίνει περισσότερο αισθητή σε συστήµατα που είναι αρρύθµιστα, παρά σε εκείνα που έχουν βελτιστοποιηθεί για τη σύνδεση Internet µε ειδικευµένα προγράµµατα. Περισσότερο θα ωφεληθούν από τη χρήση του SG TCP Optimizer χρήστες παλαιότερων λειτουργικών συστηµάτων, όπως είναι τα Windows 7.
Τέλος, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα αποτελέσµατα δεν θα τα διαπιστώσετε µε τεστ όπως το speedtest.net, εκτός κι αν ισχύουν οι προϋποθέσεις που αναφέραµε παραπάνω –ασετάριστο σύστηµα ή/και παλαιότερο λειτουργικό σύστηµα.

Εργαλεία
  • SG TCP Optimizer
Δυνατότητες
  • Βελτιστοποίηση της σύνδεσης στο Internet στα Windows
Δυσκολία
  • 3/10
Χρόνος
  • 00:30:00
Προεκτάσεις
Απαιτήσεις
  • Windows 7/8/8,1/10
  • Σύνδεση στο Internet
ΝΑΙ
  • Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι παίρνετε το µέγιστο από αυτό που µπορεί να προσφέρει ο ISP σας.
ΟΧΙ
  • Αν είστε ικανοποιηµένοι από τη σύνδεσή σας.



gr.pcmag.com
Σχόλια