Εδώ ζουν ελληνόφωνοι πληθυσμοί στον Πόντο – Δείτε τον επίγειο παράδεισό τους (βίντεο)



Μια πολύ ενδιαφέρουσα βόλτα καταγράφει κάμερα τοποθετημένη σε ένα όχημα η οποία απαθανατίζει διαδρομή πάνω στις Ποντικές Άλπεις με κατεύθυνση από το χωριό Σαράχο (με την ομώνυμη λίμνη) προς το παρχάρι Σουλτάν Μουράτ, ένα από τα φημισμένα στην περιοχή του νομού Τραπεζούντας.
Το ιδιαίτερο σε αυτό το βίντεο, που γυρίστηκε τον περασμένο Μάιο και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο τον Ιούλιο, είναι ότι η κάμερα «συλλαμβάνει» αρκετά ποντιοχώρια.
Έτσι λοιπόν το pontos-news.gr, με αφορμή το βίντεο αυτό, σας γνωστοποιεί κάποια στοιχεία γι’ αυτή την περιοχή όπου κατοικούν ελληνόφωνοι πληθυσμοί, μουσουλμάνοι βέβαια στο θρήσκευμα.



Ξεκινώντας από το Σαράχο περνάμε από τα χωριά Ντεμιρλί, Κιόσελι, Τασκιράν, Τασλιγκεντίκ, Τσαμπασί, Ασαγικουμλού, Γιουκαρικουμλού και Ατάκιοϊ – κάποια από τα εκατοντάδες χωριά του ανατολικού κυρίως Πόντου, στα οποία ομιλείται μέχρι και σήμερα η ποντιακή διάλεκτος, με τον τοπικό ιδιωματισμό της. Σημαντικό χαρακτηριστικό της διαλέκτου στα συγκεκριμένα χωριά είναι ο τσιτακισμός, δηλαδή η προφορά του κ ως τσ (π.χ. δεν λένε κύρης αλλά τσύρης), αλλά και το γεγονός ότι χρησιμοποιούν το ου ή ουκ (ουτς με την τοπική προφορά) για να δηλώσουν άρνηση.
Ο επίγειος παράδεισος των σημερινών κατοίκων του Πόντου, που βρίσκεται στην επαρχία Κατωχωρίου του νομού Τραπεζούντας, είναι αξιοζήλευτος. Πυκνά και παρθένα δάση, πολλά τρεχούμενα νερά, ψηλά βουνά, και σπίτια που κυριολεκτικά κρέμονται πάνω από το κεφάλι σου.

Αυτή είναι η διαδρομή που ακολούθησε ο οδηγός
Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό οδηγό Ανατολικός Πόντος του Σάββα Καλεντερίδη, στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν 29 κοινότητες ελληνόφωνων. Οι σημερινοί κάτοικοι πέρα από την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια τσαγιού και φουντουκιού ασχολούνται και με τον τουρισμό, καθώς η περιοχή του Σαράχο είναι πόλος έλξης.
Απολαύστε την βόλτα στα χωριά του Κατωχωρίου...


Βασίλης Καρυοφυλλίδης


pontos-news.gr


Ο Πόντος σήμερα... (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
Σχόλια