Γιατί οι ευφυείς προτιμούν την μοναξιά




«H μονοτονία και η μοναξιά μιας ήσυχης ζωής, διεγείρει το δημιουργικό μυαλό», έλεγε ο Αϊνστάιν.

Οι επιστήμονες αναζητώντας τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους διαπίστωσαν ότι πράγματι οι ευφυείς άνθρωποι έχουν λιγότερες κοινωνικές επαφές και προτιμούν την απομόνωση.

Αναζητώντας τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, οι ψυχολόγοι Satoshi Kanazawa από το London School of Economics & Political Science, και ο Norman Li από Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, μελέτησαν 15.000 ανθρώπους, ηλικίας από 18 έως 28 ετών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychology.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι οι άνθρωποι που κατοικούν σε περιοχές πυκνοκατοικημένες, ήταν πιο πιθανό να έχουν μικρότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, σε σχέση με εκείνους που κατοικούσαν σε πιο αραιοκατοικημένες περιοχές.

Διαπίστωσαν ακόμη ότι μεγαλύερη χαρά τους έδινε η επικοινωνία με τους στενούς τους φίλους. Ομως αυτό το εύρημα αντιστράφηκε όταν η έρευνα επικεντρώθηκε σε ευφυείς ανθρώπους.

Η έρευνα ανάμεσα σε ιδιαίτερα ευφυείς ανθρώπους έδειξε ότι αυτοί είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, όταν αναγκάζονταν να κοινωνικοποιηθούν, ακόμα και με τους πιο στενούς τους φίλους.

Προτιμούν δηλαδή την μοναξιά και την απομόνωση. Η εξήγηση που δόθηκε γι αυτό είναι ότι τα ευφυή άτομα επιδιώκουν την απομόνωση γιατί επικεντρώνονται σε άλλους μακροπρόθεσμους στόχους .



Με πληροφορίες από askitis.gr, enallaktikos.gr
Σχόλια