ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ: Ιράν, Ιράκ και Τουρκία θέλουν την υποταγή των Κούρδων με αντίποινα και τανκ


Σοβαρή κλιμάκωση επήλθε στην περιοχή των Κούρδων στο Ιράκ μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας τους.Ιράκ, Ιράν και Τουρκία, αρχίζουν να καταστρώνουν στρατιωτικά σχέδια επέμβασης, αναπτύσσοντας στρατιωτικές δυνάμεις στις περιοχές των Κούρδων.

Το ιρακινό κοινοβούλιο είχε αποφασίσει την ανάκτηση των περιοχών ιδιαίτερα στο Κιρκούκ, όπου βρίσκονται πολύτιμες πετρελαιοπηγές, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι Κούρδοι.

Ενώ,η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι τρία στρατιωτικά κονβόι επιχείρησαν αν εισέλθουν στο ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά μπλοκαρίστηκαν από τις κουρδικές δυνάμεις.
Οπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw, η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ αρνήθηκε να εκχωρήσει τον έλεγχο των συνοριακών περασμάτων στην ιρακινή κυβέρνηση.

Η εκχώρηση του ελέγχου των συνοριακών περασμάτων με την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία ήταν μια απαίτηση που διατύπωσαν το Ιράκ, το Ιράν και η Τουρκία σε αντίποινα για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων που διεξήχθη τη Δευτέρα στο βόρειο Ιράκ.

Με την υποστήριξη της Άγκυρας και της Τεχεράνης, η ιρακινή κυβέρνηση απαίτησε από την κουρδική ηγεσία να ακυρώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επισείοντας την απειλή επιβολής κυρώσεων, διεθνούς απομόνωσης και ενδεχομένως μιας στρατιωτικής επέμβασης.

Η ιρακινή κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση των απευθείας διεθνών πτήσεων προς το Κουρδιστάν, προκειμένου να αναγκάσει την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν να παραδώσει τον έλεγχο των αεροδρομίων της στη Βαγδάτη.

Η διευθύντρια του διεθνούς αεροδρομίου του Αρμπίλ, Τάλαρ Φάικ Σάλεχ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η απαγόρευση αυτή δεν αφορά τις πτήσεις που γίνονται για ανθρωπιστικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς λόγους. Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι σε δήλωσή του σήμερα είπε πως η αεροπορική απαγόρευση δεν είναι «μια τιμωρία των πολιτών της περιοχής, είναι ένα συνταγματικό μέτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση προς το συμφέρον των κατοίκων του Κουρδιστάν».crashonline.gr
Σχόλια