Οικιακά απορρίμματα και επιβίωση (vid)


Πώς τα ξεφορτώνομαι;


 Όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα επιβίωση, συνήθως έχουν δει διάφορα βίντεο με εξοπλισμούς, εργαλεία, μαχαίρια, όπλα, τεχνικές επιβίωσης κτλ, αλλά με το θέμα της υγιεινής και των οικιακών απορριμμάτων συνήθως δεν έχουν ασχοληθεί.
Όταν το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης λειτουργεί, δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού χρησιμοποιούμε τις ήδη υπάρχουσες υποδομές. Ακόμα κι αν δεν λειτουργεί η ύδρευση, αλλά οι σωληνώσεις είναι ακέραιες, πάλι με ένα κουβά, ρίχνεις λίγο νερό στη λεκάνη και εξακολουθείς να μην έχεις πρόβλημα. Τι γίνεται όμως όταν δεν ξέρεις αν οι σωληνώσεις είναι ακέραιες;
Αν μεν ζεις σε αγροτική περιοχή με άφθονο διαθέσιμο χώρο στη διάθεσή σου, τότε ή χρησιμοποιείς τον υπάρχοντα βόθρο μέχρι να γεμίσει ή θα φτιάξεις μια υπαίθρια τουαλέτα, ανοίγοντας μια τρύπα στο χώμα μακριά από το σπίτι σου και από κάθε πηγή νερού και τροφίμων.
Αν ζεις σε αστική περιοχή όμως; Που θα βρεις χωράφι;

Δείτε μια ενδιαφέρουσα προτεινόμενη μέθοδο, την τουαλέτα- κουβά, για την περίπτωση αυτή:



Το κακό της μεθόδου είναι ότι κάποια στιγμή οι σακούλες θα τελειώσουν και πόσα χωράφια θα μπορέσουν να γίνουν σκουπιδότοποι μέχρι να προκληθεί φωτιά ή πανδημία;
Μια συμφέρουσα μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η κατασκευή μιας τουαλέτας – κομπόστ όπως φαίνεται στο σχήμα
δείτε τον τρόπο κατασκευής της

και την λειτουργία της

Δώστε προσοχή στη χρήση στάχτης, χώματος, φύλλων ή πριονιδιού, για την κάλυψη οσμών και την αποφυγή εντόμων, όπως επίσης την ανάγκη για καπάκι τουαλέτας.
Αυτά είναι απλά σχέδια σε χαρτί; Κι όμως το 2003 χρησιμοποιήθηκαν τέτοιες τουαλέτες στο Ιράκ από τον αμερικάνικο στρατό. Δείτε τα στο παρακάτω βίντεο. Εκεί η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η καύση των αποβλήτων της τουαλέτας.




Όμως στην επιβίωση, ο καπνός που θα φαίνεται, η μυρωδιά και η κατανάλωση καυσίμων για το άναμμά της, πρακτικά καθιστούν καταστροφική και απαγορευτική αυτήν την προοπτική… αν την επιλέξετε προσέξτε πολύ, μην καείτε από τις σπίθες που πετάγονται ειδικά από φιστίκια.
 Στην τουαλέτα - κομπόστ ουσιαστικά γίνεται κομποστοποίηση, δηλαδή ζύμωση, των αποβλήτων. Στην εξώθερμη αυτή διαδικασία εκλύεται θερμότητα. Αυτό σκέφτηκαν οι ιδιοκτήτες του παρακάτω τροχόσπιτου και αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν για την θέρμανση του τροχόσπιτού τους.




Μια πιο εξελιγμένη μέθοδος είναι ένα σύστημα αεραγωγών, όπου ο κρύος αέρας περνώντας μέσα από έναν σωλήνα που διασχίζει την μάζα των αποβλήτων (τα οποία βράζουν από τα μικρόβια που αναπτύσσονται) ζεσταίνεται μέσω επαφής και με έναν κυκλοφορητή οδηγείται προς το σπίτι. Εννοείται ο σωλήνας είναι κλειστός και περιέχει μόνο αέρα και δεν μεταφέρει απόβλητα και οσμές μέσα στο σπίτι.


Όσον αφορά τέλος τα στερεά αυτά απόβλητα μπορούν μετά την κομποστοποίηση να χρησιμοποιηθούν σαν λίπασμα στον κήπο μας.


Ασκληπιός



el.gr
Σχόλια