Ποινή κάθειρξης 19 ετών στον Ακη Τσοχατζόπουλο...

Ποινή κάθειρξης 19 ετών στον Ακη Τσοχατζόπουλο
Ποινή κάθειρξης 19 ετών επέβαλε στον Ακη Τσοχατζόπουλο το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για την υπόθεση των «χρυσών μιζών» από εξοπλιστικά προγράμματα.

Αναλυτικά οι...
ποινές που ανακοινωσε το δικαστήριο ειναι οι εξης :

Άκης Τσοχατζόπουλος : 19 χρόνια κάθειρξη
Αστέριος Οικονομίδης: 8 ετη καθειρξη
Φρόσω Λαμπροπούλου : 12χρόνια κάθειρξη
Νίκος Ζήγρας :4 χρόνια φυλάκιση
Γιώργος Σαχπατζίδης : 9 κάθειρξη
Αρετή Τσοχατζοπούλου :8 χρόνια κάθειρξη
Βίκυ Σταμάτη : 8 χρόνια κάθειρξη
Ιωάννης Σμπώκος : 8χρόνια κάθειρξη
Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα : 5 καθειρξη
Νίκος Γεωργουλάκης: 6 καθειρξη
Παναγιώτης Σταμάτης : 4 χρόνια ποινή φυλάκισης
Οράτιος Μελάς: 6 χρόνια κάθειρξη
Κωνσταντίνος Αντωνιάδης : 6 χρόνια καθειρξη
Γκούντρουν Μόλντενάουερ : 4 χρόνια ποινή φυλάκισης
Νίκος Καρατζάς : 4 χρόνια φυλάκιση
Γιώργος Κωνσταντάτος : 6 χρόνια κάθειρξη

Νωριτερα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγνώρισε ελαφρυντικά στους 14 εκ των 16 καταδικασθέντες για την υπόθεση.

Εκτός των ελαφρυντικών περιστάσεων έμειναν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η λογίστρια του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.

Στους υπόλοιπους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκαν κατά περίπτωση τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Το δικαστηριο παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντιμου βίου στον Γιάννη Σμπώκο ενώ κατά πλειοψηφία 4-1 αναγνωρισε την ελαφρυντική περίσταση της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στη Βίκυ Σταμάτη.

Το δικαστηριο διέκοψε για αύριο το πρωί στις 10:30 για να εξετασει τα αιτηματα αναστολής ενώ μεχρι τοτε όλοι οι περιστάμενοι στο δικαστηριο θα κρατηθουν στη ΓΑΔΑ

Η εισαγγελική πρόταση

Νωρίτερα, οι εισαγγελείς της έδρας ειχαν προτείνει για τον πρώην υπουργό ποινή 20 ετών οπως και πρωτοδίκως για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που αφορά σε δωροδοκία στο πλαίσιο της προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα οι εισαγγελείς πρότειναν τις εξής ποινές :

Άκης Τσοχατζόπουλος : 20 χρόνια κάθειρξη

Αστέριος Οικονομίδης : 5 χρόνια φυλάκιση

Φρόσω Λαμπροπούλου : 11 χρόνια κάθειρξη

Νίκος Ζήγρας :5 χρόνια φυλάκιση

Γιώργος Σαχπατζίδης : 8 χρόνια φυλάκιση

Αρετή Τσοχατζοπούλου :7 χρόνια κάθειρξη

Βίκυ Σταμάτη : 7 χρόνια κάθειρξη

Ιωάννης Σμπώκος : 9 χρόνια κάθειρξη

Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα : 5 χρόνια φυλάκιση

Νίκος Γεωργουλάκης: 5 χρόνια φυλάκιση

Παναγιώτης Σταμάτης : 3 χρόνια φυλάκιση

Οράτιος Μελάς: 5 χρόνια φυλάκιση

Κωνσταντίνος Αντωνιάδης : 5 χρόνια φυλάκιση

Γκούντρουν Μόλντενάουερ : 3 χρόνια φυλάκιση

Νίκος Καρατζάς : 4 χρόνια φυλάκιση

Γιώργος Κωνσταντάτος : 5 χρόνια φυλάκιση.


Ακροαματική διαδικασία

Την αναγνώριση ελαφρυντικών σε 14 εκ των συνολικά 16 καταδικασθέντων για την υπόθεση των «χρυσών μιζών»από εξοπλιστικά προγράμματα ζήτησε  η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Μόνο για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννη Σμπώκο η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι στην περίπτωσή τους δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση των ελαφρυντικών του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Η πρόταση για την μη αναγνώριση ελαφρυντικού και η αποστροφή του λόγου του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας Σταμάτη Δασκαλόπουλου σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός κατά τη διάρκεια της θητείας του μεθόδευσε την δημιουργία της υποδομής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος προκάλεσαν την έκρηξη του πρώην υπουργού.

«Εδώ ακούσαμε μυθεύματα, που τα βρήκατε αυτά; Είναι δικαστήριο εδώ δεν μπορούν να λέγονται αυτά. Αυτά είναι μυθεύματα, από που και ως που; Ντροπή σου!» είπε προς την έδρα ο πρώην υπουργός φανερά εξοργισμένος.

Νωρίτερα η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί και στους 14 καταδικασθέντες, συμπεριλαμβανομένων της Βίκυς Σταμάτη και της Αρετής Τσοχατζοπούλου το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. 

Επιπλέον, για πέντε εμπλεκόμενους στην υπόθεση οι οποίοι καταδικάστηκαν χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της κατ' επάγγελμα τέλεσης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, η εισαγγελέας ζήτησε επιπλέον την αναγνώριση και του ελαφρυντικού του προτέρου έντιμου βίου. Πρόκειται για τους Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Παναγιώτη Σταμάτη, Νίκο Καρατζά, Νίκο Γεωργουλάκη και Γιώργο Κωνσταντάτο.

Όσο αφορά τον Νίκο Ζήγρα, ο οποίος όπως τόνισε η εισαγγελέας είναι ο μόνος εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση που ομολόγησε, προτάθηκε να του αναγνωριστεί όπως και πρωτοδίκως το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας καθώς και εκείνο της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξης.

Αυτή την ώρα δευτερολογούν οι συνήγοροι υπεράσπισης, επίσης, των ελαφρυντικών.

Οι μάχες Ακη - Σμπώκου 

Ύστατη προσπάθεια να «κερδίσουν» ελαφρυντικό έκαναν ο Γιάννης Σμπώκος και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των δευτερολογιών των συνηγόρων τους και λίγο προτου διακόψει το δικαστήριο για να εκδώσει την ετυμηγορία του επί των ελαφρυντικών. Η απόφαση θα εκδοθεί σε δύο ώρες. 

«Το μετάλλιο που πήρα δεν μου το έδωσε η ελληνική πολιτεία, αλλά μια άλλη χώρα για την προσφορά που πήγα εθελοντικά να κάνω. Λυπάμαι που τα λέω αυτά. Ήταν εθελοντική συμμετοχή, κανείς δεν με διέταξε να πάω. Πείτε μου έναν γενικό γραμματέα που μπαίνει μέσα στα θεμέλια για να σώσει ανθρώπους!Θα μου διαγράψετε την διαδρομή μου, γιατί;Σαν φοιτητής του Πολυτεχνείου, ήμουν από τους 4 που διεκόπη η αναβολή λόγω της αντιδικτατορικής δράσης. Είχα λόγο να κάνω 1000 μεροκάματα στο ψυχιατρείο και να βοηθάω; Το έκανα επειδή το ήθελα.

Ακόμα και τώρα ελπίζω ότι θα μου δώσετε τα ελαφρυντικά.Πέντε χρόνια διασύρομαι...» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Σμπώκος.

Από την πλευρά του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος επιτέθηκε εκ νέου στον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο, επισημαινόντας : «πρότεινε κάτι που είναι ανύπαρκτο. Με αδικεί, με παρουσιάζει σαν να είχα σχέδιο. 26χρονια ήμουν εκλεγμένος βουλευτής, υπουργός επτά φορές, δεν μπορεί να υπάρχει αμφισβητήση ως προς τον πρότερο έντιμο βίο. Αναγνωρίστηκε από άλλο δικαστήριο, επίσης, πενταμελές, ο πρότερος έντιμος βίος, είναι αυτός που έχω να δώσω στο παιδί μου, στην οικογένεια μου, μετά από έξι χρόνια που πέρασα στο Κορυδαλλό».

TO BHMA
Σχόλια